10 °C Budapest
Ő vette meg a Korda-villát: nagyot kaszálhat az ingatlanmogul Balázs Kláriék otthonával?

Ő vette meg a Korda-villát: nagyot kaszálhat az ingatlanmogul Balázs Kláriék otthonával?

2022. augusztus 18. 15:58

Luxuslakásokat alakítanak ki a legendás Korda-villaból - tudta meg a Pénzcentrum. Az ingatlant Korda György és Balázs Klári még az év elején adta el, a házaspár 780 millió forintért hirdette meg a II. kerületi villát, de azt nem tudni, hogy végül mennyiért adták el az ingatlant. A vevő wellnessrészleges, luxus-társasházat csinál Kordáék egykori otthonából, a lakások négyzetméterára több mint 3 millió forint, a legnagyobb, tetőteraszos lakásért 537 milliót kérnek. A szakértő szerint a beruházó igen jó áron juthatott a villához, az üzlet pedig kimondottan jó befektetés lehet, hiszen a kisebb lakásokra nagy a kereslet a kerületben is.

A héten derült ki, hogy a Korda-házaspár év elején túladott II. kerületi ingatlanán. A legendás, 22 szobás, szállóként is üzemeltetett villát Korda György és Balázs Klári decemberben 780 millió forintért hirdette meg - szúrta ki még 2021 végén a Pénzcentrum. Arról ugyan nem tudni, hogy végül mennyiért ütötték nyélbe az üzletet, de most kiderült, mi lesz a híres Korda-villa sorsa.

A legendás épületet a jelek szerint egy ingatlanfejlesztő vette meg, és luxus-társasházat alakít ki benne - szúrta ki a Pénzcentrum. A "Villa Provence" néven futó projekt keretein belül ötféle lakást hirdetnek most a legnagyobb hazai ingatlanos portálon - a hirdetés szövege szerint összesen 7 különálló lakás lesz az épületben.

Ilyen lakások lesznek Korda György és Balázs Klári egykori szállodájában. Fotó: ingatlan.com
Ilyen lakások lesznek Korda György és Balázs Klári egykori szállodájában. Fotó: ingatlan.com

A legolcsóbbat, egy 68 négyzetméteres, 2 és fél szobás lakást 205,25 millió forintért hirdetik, azaz kicsit több mint 3 millió forintba kerül egy négyzetméter. A legdrágább lakás az egykori Korda-villában négy plusz fél szobás, 169 négyzetméteres, ezért 537,785 milliót kérnek, majdnem 3,2 milliót négyzetméterenként - ehhez tetőterasz, és egy hatalmas erkély is tartozik. A legtöbb lakás esetében a vételárban nincs benne a parkolóhely, amiért még külön 8 millió forintot kell fizetnije a vevőnek.

A beruházás idén ősszel indul, és a hirdetések szerint jövő augusztusra lesznek beköltözhető állpotban az ingatlanok, minden lakás BB energiaosztályú lesz, és kialakítanak egy közös használatú wellnessrészleget is medencével, szaunával, sószobával. A parkolószintről különbejáratú lifttel, vagy a lépcsőházon keresztül lehet majd a lakásokhoz eljutni.

Az épületet szerkezeti szintig visszabontjuk, és új falazat, elektromos hálózat, fűtés rendszer (hőszivattyú mennyezeti hő- és hűtésleadókkal) készül. Természetesen a fali-, és a padló burkolatok, a homlokzati és a belső nyílászárók, valamint a tetőszerkezet és a tetőhéjalás is megújul. A lakásokhoz okos-otthon előkészítés készül

- írta a beruházó.

Jó üzletet köthetett a beruházó

Kíváncsiak voltunk, hogy befektetési szempontból megérhette-e a beruházónak beleugrani egy ekkora projektbe. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője a Korda-villa kapcsán kifejtette, hogy az ilyen nagyméretű, kastély jellegű ingatlanoknak jellemzően egyedi árazása van, így nehéz összevetni a kerületi állomány legnagyobb részét kitevő kisebb méretű lakásokkal. Az ugyanakkor szerinte megállapítható, hogy a 780 millió forintos kínálati ár az 1500 négyzetméteres alapterülethez képest egyáltalán nem számít magasnak.

Az alig több mint félmillió forintos négyzetméterár kevesebb mint fele a kerületi átlagnak, így amennyiben a befektető ezen az áron vásárolta meg az ingatlant, kimondottan jó üzletet kötött. Az árazásban feltehetően az értékesítési idő is szerepet játszott, ugyanis ebben a szegmensben gyakran sokkal több időt kell várni a megfelelő vevő felbukkanására, mint a lakások többségénél jellemző 2-3 hónap

- magyarázta a szakértő. Üzleti szempontból jó döntésnek nevezte, hogy egy nagy alapterületű házból több, kisebb lakást alakítanak ki, majd teljes felújítás után értékesítik azokat, miután a kisebb alapterületre jelentősen nagyobb a kereslet.

Míg a II. kerületben a használt lakások kínálati ára jelenleg 1,2 millió forint négyzetméterenként, az új lakásoké a 2,2 millió forintot is eléri. A különleges adottságú, prémium kategóriás kínálatban ennél is magasabb lehet a négyzetméterár, ahogy azt a hirdetésben szereplő lakások esete is bizonyítja

- magyarázta Futó Péter. Hozzátettte, a 7 lakásosra tervezett házban 5 lakás hirdetése szerepel, amelyek együttes alapterülete 600 négyzetméter, de feltételezhető, hogy a teljes átalakítás után a 7 lakás teljes nettó alapterülete a 900 négyzetmétert is elérheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez, bár jelentősen kisebb, mint az eredeti 1500 négyzetméter, a magasabb ár miatt mégis lehetővé teszi a felújítás megtérülését. Ha a mai új lakások kivitelezési költségeit vesszük alapul, akkor a vételáron felül akár az 1 milliárd forintot is elérheti a teljes rekonstrukció költsége, ugyanakkor, ha 3 millió forintos négyzetméteráron sikerül értékesíteni a 900 négyzetméternyi lakást, az 1,8 milliárd forint teljes bekerülési költségből végül 2,7 milliárd forintnyi bevétel származhat, ami 50 százalékos hozamnak felel meg

- vélekedett a szakember, de leszögezte, hogy természetesen ezek a számok feltételezésen alapuló becslések, de az biztosan elmondható, hogy ingatlanfejlesztőként, ha megvan a megfelelő generálkivitelezői háttér, akkor kimondottan jó befektetés lehet egy ilyen ingatlan átalakítása.

Meg sem érezték a COVID-válságot a leggazdagabbak

Érdekes tendencia volt megfigyelhető a fővárosi luxusingatlanok piacán az utóbbi hónapokban. A Budapesti Lakáspiaci Riport új építésű lakásokat listázó adatsorának második negyedéves adatait vizsgálva kiderült, hogy a járványhelyzet miatt kibontakozott válság gyakorlatilag meg sem kottyant a fővárosi lakáspiac ezen szegmensének.

Ráadásul a budai oldalon, ahol a Korda-villa is található, az adatsor szerint több mint 400 ezer forinttal volt drágább az új épétésű lakások négyzetmétere, mint Pesten: míg utóbbi esetében az átlag kevesebb, mint 1,2 millió forint per négyzetméter volt, addig Budán ez már majdhogynem 1,6 millió.

Ha pedig a kerületi bontást nézzük, a képzeletbeli dobogóra 3 olyan kerület állhatott fel, amelyeknél rohamtempóban emelkedett a fajlagos ár az utóbbi években: az I. kerület 2 millió 485 ezer forinttal viszi a prímet, második a XII. 2 millió 272 ezer forinttal.

A listavezetők közül egyedül a II. kerületnél volt megfigyelhető áresés, de így is bronzérmes lett a városrész, ahol az új építésű ingatlanok négyzetméterára átlagosan 2 millió 135 ezer forint volt a második negyedéves jelentés szerint.

Címlapkép: az új társasház látványtervei, ingatlan.com

NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem