11 °C Budapest

Kínai Tornádóra csapott le a hivatal: BoomBoom, vége a dalnak!

2018. október 30. 15:33

Három élelmiszer-kiegészítőnek nevezett potencianövelő termék forgalmazását tiltotta be a NÉBIH. A Kínából származó készítmények forgalmazását gyógyszernek minősülő hatóanyaguk miatt tiltotta be a hatóság. Az étrendkiegészítők élelmiszernek minősülnek, így azokban tilos gyógyszernek minősülő hatóanyagot elhelyezni. A forgalomból való kivonás mellett a forgalmazó bírságra is számíthat.

A készítményeket a szervezet azonnali hatállyal vonta ki, valamint a fogyasztóktól is visszahívta. Az intézkedés a készítmények gyógyszer-hatóanyag tartalma miatt vált szükségessé, és minőség-megőrzési időtől, valamint tételszámtól függetlenül a termékek mindegyikére vonatkozik. A próbavásárlásokra a hamis étrend-kiegészítők és gyógyszerek forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított nemzetközi razzia alkalmával került sor - írja közleményében a szervezet.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot:

  • BoomBoom növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (2 kapszula); nettó tömeg: 0,8g. A terméket Perfect Play Kft forgalmazza, nyilvántartási száma 15088/2014. A termékben tadalafil nevű hatoanyagot mutattak ki.
  • Tornado férfiak részére növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulába (2 kapszula); nettó tömeg: 0,95g. Szintén a Perfect Play Kft. által forgalmazott termékben szildenafilt találtak. A termék nyilvántartási számá: 15828/2015.
  • Gold Power növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (2 kapszula); nettó tömeg: 0,95 g. Ennek forgalmazója a Goldmix Hungary Kft, a jelölésen szereplő OGYÉI nyilvántartási szám: 13369/2013. A kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Szildenafil

Ezen gyógyszerhatóanyagok jelenlétét az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet nem engedélyezi. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg. Ráadásul a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

A Nébih - minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül - elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárások folyamatban vannak, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem