13 °C Budapest

Kiderült, jövőre hány milliárdot osztanak szét a családok között

MTI
2017. május 5. 18:00

Az otthonteremtési program elindulása óta már 42 ezer család nyújtott be támogatási kérelmet, az igénylések összértéke pedig meghaladta a 108 milliárd forintot.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára azt közölte, hogy az Országgyűlésnek benyújtott költségvetési javaslat szerint jövőre a kormány 226 milliárd forintot fog otthonteremtési támogatásra fordítani. Ez azt jelenti, hogy hat év alatt csaknem a kétszeresére, 82 százalékkal nőtt az otthonteremtésre fordított támogatások nagysága.

A program célja pedig az, hogy a gazdaság élénkítése mellett a fiatalok gyermekvállalását, családalapítását is támogassák. Dömötör Csaba arról beszélt, hogy jelentősen nőtt a lakásépítési kedv Magyarországon, és ez a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének adatain is jól látszik. Az idei első negyedévet a tavalyival összehasonlítva csaknem másfélszeresére nőtt a csok-ot igénylők száma, miközben a támogatási kérelmek összege megduplázódott. A lakásépítési kedv javulását jelzi az is, hogy az idei első negyedévben 47 százalékkal több lakás épült a tavalyi azonos időszakhoz képest, az egyszerű bejelentések száma pedig 90 százalékkal nőtt.

A csok járulékos hatásai közé sorolta, hogy ha 10 ezerrel több lakás épül, akkor az fél százalékkal "dobhatja meg" a gazdasági növekedést és 14-16 ezer új munkahelyet hozhat létre. A csok a gyermekvállalást is ösztönzi, ezért nemzeti ügy az otthonteremtés.

Novák Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthonteremtésben támogatott 42 ezer család mára már egy nagyvárosnyi közösséget jelent. Fontos kihívásnak mondta ugyanakkor, hogy megfordítsák a negatív demográfiai tendenciákat. Szerinte ezt nem erőszakos betelepítéssel kell megoldani, hanem belső erőforrásokkal, és ezt a célt szolgálja a gyermekvállalást ösztönző otthonteremtési program is.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem