24 °C Budapest
Residential area old european apartment buildings

Nagy a baj: mégsem történt meg, amire sokan számítottak a hazai ingatlanpiacon

2024. április 9. 21:32

Az előző évi mélyrepülés után lassan kezd talpra állni az ingatlanpiac, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok.

Nem hozott áresést az elmúlt év ingatlanpiaci gyengélkedése az árakban, holott erre sokan számítottak. Mint Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan 18. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta: a 2022 novemberében megjelenő hullámvölgy egészen a tavalyi és második feléig kitartott, akkor jelentkezett némi javulás a keresletben. A visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vevőket “sokkolta” a hitelkamatok emelkedése, melynek eredményeként 12 százalékig vagy e fölé nőttek a jelzáloghitelek kamatai - tette hozzá.

Ami azonban szerinte különösen érdekes fejlemény volt, hogy a piaci gyengélkedés nem járt az árak csökkenésével, pedig erre sokan számítottak. Miközben az infláció rendkívül magasra kúszott, az ingatlanárak jellemzően stagnáltak, majd 2024 év elején némi mérsékelt áremelkedés volt tapasztalható a lakások esetében.

A családi házak árai jelenleg is inkább csak stagnálnak, bár a korszerűtlen, erősen felújítandó lakásoknál és elavult családi házaknál csökkenést lehet érzékelni. Ez persze nem a hirdetési áraknál, hanem elsősorban az alkuknál jelentkezik, ugyanis a kínálati árak változatlanul magasan járnak, az ingatlanok jellemzően erősen túlárazottak. A panellakások esetében átlagosan 5-8 százalékos, míg családi házaknál 10-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk.

Az alku a túlárazottság mértékének megfelelően alakul: akár 15 százalékos is lehet, sőt olykor előfordul ennél nagyobb mértékű is, míg normál esetben - nem túlárazott ingatlanoknál - 5-8 százalékos alkura kell számítaniuk a tulajdonosoknak.

A túlárazottság hatása az értékesítési időkben is jelentkezik, hiszen míg egy egy megfelelő ár/érték arányú ingatlant akár egy hónapon belül is el lehet adni, addig túlárazás esetében - annak mértékétől függően - 6-12 hónapra nyúlhat az értékesíti idő.

Az olyan ingatlanok persze gyorsabban értékesíthetők, melyek a népszerűbb kategóriákba tartoznak: ilyen a 18. kerületben most az egyszobás garzon, illetve az egy plusz egy félszobás, vagy két félszobás lakás. A családi házaknál a 70 millió forintos értékhatárig keresik a vevők az ajánlatokat, ugyanakkor az 50-70 milliós árkategóriában nagyon “rossz” a kínálat - fogalmazott Rácz Gyula László.

Mint mondta, az 50-70 millió forintos családi házas szegmensben 45-70 év közötti, vagy akár ennél öregebb ingatlanok találhatók, melyeknél már tönkrement a tető, korszerűtlen a fűtésrendszer, elavult a villamossági hálózat, és jellemzően szigetelés nélküliek. De még 70 millió forintos árszinthez közeledve is sok olyan házzal lehet találkozni, melyek felújítása jelentős pluszköltséget jelent a vevők számára.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a vevők körét egyelőre nem erősítik a befektetők, hiszen még a mostani állampapírpiaci hozamok is sokak számára elgondolkodtatók, ez pedig hatással van az ingatlanpiaci keresletre. A CSOK Plusz támogatás is csak néhány érdeklődőt jelent. Rácz Gyula László úgy érzi, egyelőre kivárnak a vevők. Ezt fokozza az is, hogy mint fogalmazott:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

sok vevő panaszkodik a kínálatra.

Úgy véli egyébként, hogy sokan, akik fontolgatják az ingatlanértékesítést, egészen addig nem adnak fel hirdetés, amíg nem konkretizálódik előttük a továbblépés lehetősége. A rendkívül magasan járó hirdetési árak viszont sokukat elriasztják, ezért úgy véli, hogy minden esetben érdemes szakmai segítséget kérni az eladáshoz és a költözni kívánt ingatlan keresésére is, mert a szakértők jobban átlátják, hogy milyen esetekben és hogyan hozható össze a kereslet a kínálattal.

Mindenesetre a különbözetet most még kevésbé próbálják meg hitellel áthidalni a vevők, ugyanis hitelt csak 30 százalékuk használ fel a vásárláshoz, míg korábban ez a 60-70 százalékot is elérte. Most jellemzően 10-27 millió forint közötti hitelt vesznek fel az ingatlanvásárlók, ritkábban 2-6 millió hiányzik csak, és elvétve 28 millió forint feletti hitelfelvételekkel is találkozni. A jelenlegi piac ugyanakkor alapvetően a lánceladásokról szól, vagy valamit eladnak és abból vásárolnak - szögezte le Rácz Gyula László.

Az újépítésű ingatlanokra kitérve elmondta, hogy mivel a beruházók a családi házaknál kitartják az árakat, így a kereslet meglehetősen szerény, ráadásul a társasházak esetében a most épülők tovább drágulnak, így a négyzetméterárak a külső kerületekben is 1-1,25 millió forintnál járnak. Kedvezményes ajánlatokkal legfeljebb a korábbi építkezéseknél találkozhatunk, ahol a kínálatban megmaradt még egy-két lakás.

A bérlakásoknál egyébként hasonlóan gyenge a kínálat, mint az eladó ingatlanoknál, ugyanakkor itt a kereslet jóval erősebb. A bérleti díjak ennek megfelelően a budapesti átlagos árakhoz hasonlóan a külvárosban is emelkedtek. A 18. kerületben 30-50 négyzetméteres panellakást 140-160 ezer forintért bérelhetünk, míg 50-60 négyzetméteres lakásokat bútorozatlanul 200-220 ezer forintért, bútorozottan pedig 220-250 ezerért.

És, hogy mi várható az elkövetkező hónapokban? A szakértő szerint ez elsősorban a gazdasági változások függvénye, melyek erősen befolyásolják az ingatlanpiaci hangulatot. Mint mondta, az előző év volt a mélyrepülés, ehhez viszonyítva idén már mindenképpen egy lassan erősödő ingatlanpiacot várnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem