26 °C Budapest
Nyest vagy menyét? Nem mindegy! Tudd meg, milyen állat a menyét, hogyan ismerheted fel!

Nyest vagy menyét? Nem mindegy! Tudd meg, milyen állat a menyét, hogyan ismerheted fel!

2024. január 28. 13:58

Otthonaink környékén számtalan kistestű ragadozóval találkozhatunk, akik az éj leple alatt járják az udvarunkat, és gyakran a padlásunkon, vagy akár az autónk motorháztetője alatt találnak menedékre – ez viszont sokaknak leginkább csak bosszúságot okoz, hiszen ezek a kistestű ragadozók nagy kárt képesek okozni a baromfiól tájékán. Járjunk utána, mi a menyét nyest nyuszt közötti különbség, hogy nyest vagy menyét él-e a padlásunkon, udvarunkon! Tudd meg, hol él a menyét, milyen a menyét és hogyan különböztessük meg más, hasonló kinézetű ragadozó emlősöktől!

Cikkünkben a menyét nevű kistestű ragadozóval kapcsolatos tudnivalókat összegezzük olvasóink számára: tudd meg, milyen állat a menyét, milyen a menyét megjelenése, mi a különbség a nyest és a menyét között! Amellett, hogy eláruljuk, milyen a menyét, mint kerti ragadozó, azt is megtudhatod, hogy hol él a menyét és hogy milyen menyét csapda használatával ejthetjük fogjul kíméletesen az állatot, hogy elengedhessük a természetben! Milyen a menyét ürülék, honnan tudhatjuk, hogy biztosan ezzel az állattal van dolgunk? Nézzük, milyen állat a menyét, mi mindent érdemes tudni a menyét életmódja kapcsán! Melyik állat okozhat problémát a ház körül: a nyest vagy a menyét?

Milyen állat a menyét?

A menyét (Mustela nivalis) a Magyarországon elterjedt, kistestű emlősok közé tartozik, a menyétfélék családjába soroljuk. Egy gyakori előfordulású ragadozóról van szó: Írország és más távolabbi szigetek kivételével egész Európában és Ázsia mérséklet övi, illetve északi területein is találkozhatunk vele, de Észak-Afrikában és Amerikában is elterjedt, sőt, még Új-Zélandra is betelepítették. Fontos kiemelnünk, hogy habár nem egy ritka élőlényről van szó, a menyét védett állatnak számít Magyarországon, eszmei értéke 25.000 Ft.

A menyét tipikusan éjjeli életmódot folytató, bátor, kíváncsi és leleményes vadász, többnyire magányos életformaként kutat élelem után a hazai erdőkben és mezőkön, vagy akár éppen a mi udvarunkon. Ahogy a fentiekben is írtuk, a menyét ragadozó állat, elsősorban olyan kistestű emlősöket ejt el, mint az egerek vagy a pockok, de a patkányok, vakondok, sőt, még az üregi nyulak is áldozatául eshetnek. A menyét kedvelt táplálékai közé tartoznak továbbá a madarak és a tojások is – éppen ezért gyakori látogatója lehet a gazda legnagyobb kellemetlenségére a rosszul lezárt tyúkólnak is.

A menyét testalkatát mintha csak a pocokvadászatra tervezték volna: hosszú és vékony testét finom bunda védi, és egészen a járataikig követi a pockokat, hogy utánuk furakodva levadászhassa őket (a menyét annyira karcsú, hogy még a pocokjáratba is befér). Mivel a menyét arányai (hosszú test, rövid lábak, vékony bunda) nem túl kedvezőek az állat energiaháztartása szempontjából, a menyétnek szinte állandóan vadásznia és ennie kell, hogy biztosíthassa szervezete számára a megfelelő mennyiségű „üzemanyagot”.

Hogy néz ki a menyét?

A menyét a kinézete alapján nem mindig azonosítható be egyszerűen, hiszen hozzá hasonló megjelenésű ragadozó állatok a nyuszt, a nyest és a hermelin is – márpedig nem mindegy, hogy nyest vagy menyét ólálkodik a kertünkben! Nos, a menyét megjelenését tekintve egy egészen apró ragadozó: testhossza mindössze 15-26 cm, vállmagassága csak 3-4 cm (a menyét lábai igen rövidek), testhosszát 6-7 cm-es farok egészíti ki, testsúlya mindössze bő 100 gramm (a hímek jelentősen termetesebbek a nőstény menyéteknél, elérhetik akár a 250 grammot is).

A menyét teste hullámosan ívelt, legkönnyebben a menyét jellegzetes fehér mellszőrzetéről ismerhetjük fel, amelyet éles határvonal választ el vörösesbarna (de világosabb és sötétebb színekben is előforduló) bundájától. Míg a menyét közeli rokona, a hermelin telente fehér bundába öltözik, ez a tulajdonság a menyétre csak hegyvidékeken, illetve a kontinensek legészakibb területein jellemző (a menyét nem alszik téli álmot). A menyét mozgása rövid, 10-30 centiméteres ugrásokból áll, a sorozatot gyakran megtöri azzal, hogy felegyenesedve kémleli környezetét, figyeli, merre járhat a prédája, vagy hogy les-e rá valamilyen veszély.

A menyét egy territoriális beállítottságú ragadozófaj: a hímeknek és a nőstényeknek is megvan az egymástól jól elhatárolódó vadászterületük. A menyét vadászterületének mérete rendszerint attól függ, hogy mennyire bőséges a pocokkínálat: az apró rágcsálók túlszaporodása esetén a ragadozók 1-5 hektárral is beérik, ellenben, ha nagyobb az élelemhiány, ennek a területnek a háromszorosát is bejárhatják, éjszakánként kilométeres köröket róhatnak a préda nyomában (territóriuma határait a menyét erős szagú végbélmirigy-váladékával jelöli meg). Nagy bőség esetén a menyét több prédát ejt, mint amennyire szüksége van: ezeket földalatti gyűjtőkamráiban elássa ínségesebb időkre.

Hol él a menyét?

A menyét egy meglehetősen gyakori ragadozó emlősfaj, a Kárpát-medence területén szinte bárhol találkozhatunk vele, beleértve a hegyvidékeket, a sűrű erdőket és lápvidékeket, a szántókat és az emberlakta területeket is. A menyét alapvetően üreglakó állat: a menyétüreg bejárata könnyen felismerhető a bejárat körül szétszórt táplálékmaradványokról (pl. pockok lábai, madarak tollai), de a menyét ürülék is gyakran előfordul. A menyét alapvetően nem tart az embertől, de megriad, ha váratlanul meglepjük; olyan helyeken, ahol sok az egér, szinte biztosan találkozhatunk vele (pl. csűrben, szénakazalban gyakran vadászik).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nőstények többnyire saját territóriumukon belül barangolnak, azonban a hímek a menyét párzási időszakában előszeretettel látogatják a nőstényeket (az év többi részét a menyét jellemzően inkább egyedül tölti). A menyét évente egyszer ellik (nagy táplálékbőség esetén kétszer), 3-6 kölyköt, akiket az anyaállat nyolchetes korukig táplál – a menyétkölykök ezt követően önellátóak lesznek, és akár már a tavaszi születésüket követő nyáron ivaréretté válhatnak.

Érdekesség, hogy a menyétet cincogással, vagy az üregi nyúl vészjelzésével lehet „csalogatni” is. A menyét, ha vadászat közben rajtakapjuk, ijedtében gyakran felegyenesedik: ilyenkor elejti a prédáját és elszalad – azonban, ha türelmesen várakozunk, az élelmes menyét visszatér a zsákmányáért. Nos, így, hogy tudjuk, hogy néz ki a menyét és milyen állat a menyét, nézzük, hogyan deríthetünk fényt arra, hogy nyest vagy menyét ólálkodik-e a házunk tájékán! Milyen a menyét, milyen a nyest, mi a különbség a nyest és a menyét között?

Mi a különbség a nyest és a menyét között?

Itt az ide, hogy pontot tegyünk a menyét nyest dilemma végére is, hiszen a laikusok ezt a két emlősállatot keverik össze a leggyakrabban. A nyest a menyétnél jóval termetesebb ragadozó, testhossza 40-54 cm, amit 22-30 cm hosszúságú farok egészít ki; tömege is jelentősebb, 1,1-2,3 kg között mozog. A nyest és a menyét testalkata hasonló: a nyest hosszú és karcsú testét is rövid lábak egészítik ki, szőrzete barnás, mellfoltja fehér (a nyuszté pedig inkább narancsos színezetű).

A menyét alapvetően inkább természetlakónak mondható, a nyest viszont, mivel élettere fokozatosan szűkül, az emberlakta települések peremvidékére szorul. A nyest természetes élőhelyek (pl. üregek) helyett gyakrabban részesíti előnyben az emberi lakóhelyek padlásait, illetve gyakran bújik be az autók motorháztetője alá (habár sokan a menyétet gyanúsítják az autókat érő károk miatt, leggyakrabban bizony a nyest felel ezekért). A nyest a menyéthez hasonlóan territoriális állat: ha valahová bevette magát, nagyon nehéz megszabadulni tőle – erre a legjobb megoldás az élve fogó nyest menyét csapda.

A menyét csapda használata

Habár ritkábban fordul elő, hiszen a menyét alapvetően természetlakó (üreglakó) állatnak számít, a nyesthez hasonlóan néha beköltözhet a padlásunkra is – hangsúlyozzuk viszont, hogy leggyakrabban a nyest okozza a károkat, ő a tipikus felelőse például a motorháztető alatt rejtőző elrágott kábeleknek. Mivel a menyét védett állat, ügyeljünk arra, hogy a befogásra szánt élőlénynek ne essék bántódása: használjunk a menyét befogására élve fogó csapdát (ezt nyestcsapdának hívják) valamilyen hívogató csalétekkel (pl. bármilyen hússal).

A csapdát hagyjuk éjszakára a menyét (vagy nyest) élőhelye mellett, majd reggel ellenőrizzük, hogy a csaléteknek sikerült-e a záródó ketrecbe csalogatnia az állatot. Ha sikerrel jártunk, a ketrecet érdemes egy ruhával leteríteni, hogy az állat megnyugodjon, majd szállítsuk biztonságos távolságra (legalább néhány kilométerre) otthonunktól és engedjük el óvatosan a természetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem