18 °C Budapest
Firefighters with Extinguishing House Fire

Ezt megint nagyon sokan benézték karácsonykor: most jöhet a düh, rengeteg család pénze lett oda

2023. december 27. 17:32

Az idei karácsonyi időszak sem volt sajnos munkamentes a tűzoltóknak, a 3 napos ünnep alatt 461 esethez riasztották a tűzoltókat, és ebből 104-szer volt szükség konkrétan tűzoltásra. 

Szenteste 196, december 25-én 137, 26-án pedig 128 esetben avatkoztak be a tűzoltók. A három nap alatt 104-szer kellett tüzet oltani, ebből 58 helyszínen épület égett, 358 esetben pedig műszaki mentést végeztek. A három karácsonyi nap alatt 8 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 27 embernek kellett kiköltöznie. Szén-monoxid miatt 5 lakás vált fűthetetlenné, 9-en kerültek emiatt rokonokhoz. Szenteste Nyíregyházán, 26-án pedig Miskolcon is egy kialudt tűz nyomait és egy holttestet találtak.

A karácsonyi időszak néhány este, amikor tűzesetekhez vagy szén-monoxid jelzésekhez risaztották a tűzoltókat:  

  • Karácsony másnapján tizenhárom óra körül kigyulladt egy családi ház Szegeden. Az ötven négyzetméteres ház teljes terjedelmében égett. A tűzoltók egy gázpalackot is kihoztak az épületből, megelőzve, hogy felrobbanjon.
  • Kéménytűzhöz is riasztották a tűzoltókat, délután fél háromkor Ádándon egy vegyes tüzelésű kazán kéménye gyulladt ki. A tűzoltók a tüzet eloltották, a lerakódott kormot eltávolították.
  • Tizennyolc órakor egy autó égett Szabadegyházán. A tűz a jármű körüli avarra is átterjedt.
  • Este húsz óra körül Pécelen lobbant lángra egy adventi koszorú, ami a környezetében lévő tárgyakat is meggyújtotta.
  • Szén-monoxid miatt is vonultak a tűzoltók: fél tizenkettőkor jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy hódmezővásárhelyi lakásban. A nappalival egybeépített konyhában nagyon magas gázkoncentrációt mutattak ki a tűzoltók. Egy nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítő volt a mérgező gáz forrása.
  • Tizenhárom órakor egy győri társasházban jelzett az érzékelő. A lakásban gázüzemű cserépkályha működött. A lakásban több gázkészülék környezetében is kimutatták a mérgező gázt, ezért az ott lakó egy embert rokonoknál szállásolták el.
  • Tizennégy órakor Budakalászon egy családi ház konyhájában jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A gáztűzhely volt a szén-monoxid forrása.
  • Tizenhét órakor egy hajdúszoboszlói lakás fürdőszobájában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő egy nyílt égésterű gázkazán miatt. Ugyanebben az időben Zalaegerszegen is jelzett az érzékelő egy fürdőszobában.
  • Huszonegy órakor egy abonyi lakásban szólalt meg az érzékelő. A fürdőszobában működő szieszta kályha volt a mérgező gáz forrása.

Több közlekedési balestnél is beavatkoztak a tűzoltók a nap során:

  • Törökbálinton egy bisztró kerítésének, illetve gázbekötésének szaladt egy gépkocsi. Az ütközéstől szivárogni kezdett a gáz, a gázművek szakembereinek kiérkezéséig a tűzoltók biztosították a helyszínt. Az M85-ös autóúton Vitnyédnél szalagkorlátnak ütközött egy autó, a tűzoltók áramtalanították. Az M3-as autópályán Bag térségében két autó ütközött. Az egyik jármű mozgásképtelenné vált, a tűzoltók áramtalanították.
  • Délután három autó ütközött az M3-as autópályán Hatvan közelében, a tűzoltók itt is áramtalanították a járműveket. Baján két autó ütközött, az egyiket a tűzoltók tolták le az útról. 
  • Délután fél háromkor Győrött személyautó és vonat ütközött. A személygépkocsi sofőrje kirepült a járműből. A tűzoltók átvizsgálták a vonatot, melyen senki nem sérült, majd segítettek a százötven utasnak, hogy biztonságosan átszállhassanak a mentesítő járatra.
  • A megemelkedett talajvíz az ország több pontján okozott kárt. Tatabányán a vasútállomás aluljárójában harminc centiméter magasan állt a víz, a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzni. Budaörsön, Sopronban, Szárligeten egy-egy családi ház pincéjét öntötte el a talajvíz, a tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet.
  • Állatmentést is végeztek a tűzoltók december 26-án: Balatonszőlős közelében egy ló a sárba ragadt, majd az oldalára dőlt. A tűzoltók segítettek a tulajdonosnak kiszabadítani az állatot.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm