24 °C Budapest
Sokkoló hírt kaptak a fával fűtő magyarok: erre rengeteg háztulaj nem készült fel

Sokkoló hírt kaptak a fával fűtő magyarok: erre rengeteg háztulaj nem készült fel

2023. december 13. 09:40

Magyarországon a lakosság jelentős része fatüzeléssel fűti az otthonát, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jelentős kockázatot jelent- foglalja össze a ProfitLine.   

Fontos, hogy ha valaki fával fűt, vannak bizonyos dolgok, melyekre feltétlen érdemes figyelni, hogy elkerüljük a baleseteket. Számos olyan tényező van, amire ha nem figyelünk elég körültekintően, akár tragikus kimenetele is lehet. A három legnagyobb kockázat:

  • Szén-monoxid-mérgezés: A fatüzelés során keletkező égéstermékek, beleértve a szén-monoxidot, veszélyesek lehetnek. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, így észlelése nehéz lehet. Ezért fontos, hogy tudjuk, hogy a kályha megfelelően szellőztetett helyiségben legyen, valamint a karbantartás is fontos. 
  • Tűz és égési sérülések
  • Légszennyezés és légzőszervi problémák: fatüzelés során keletkező részecskék és káros anyagok növelhetik a légszennyezést. 

A fenti kockázatokat minimalizálni lehet megfelelő kályhaválasztással, a készülék helyes telepítésével és karbantartásával, a megfelelő szellőzés biztosításával, valamint a tűzbiztonsági előírások és ajánlások betartásával.

A fenti kockázatokon felül jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a fa tüzelése hozzájárulhat az erdők kivágásához és a környezeti terheléshez. A megfelelő forrásból származó, fenntartható faforrásokból származó tüzelés a környezeti hatásokat csökkentheti.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem