19 °C Budapest
Budapest, Pest, Hungary - January 22, 2012: Flag with the Hole is the symbol of the Hungarian Revolution of 1956.

Mit ünneplünk október 23-án? Ünnepi programok, lezárások, forgalomkorlátozás hétfőn

MTI
2023. október 23. 06:24

1956 októberében forradalom tört ki Magyarországon a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe, a lyukas zászló a forradalom jelképe. A történelmi emléknapon az '56-os hősökre és áldozatokra emlékezünk. Mutatjuk, milyen ünnepi programok lesznek, illetve hol számíthatunk ezek miatt fogalomkorlátozásra.

Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítása az 1956-os forradalom és szabadságharcról azt írja, hogy 1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

Történelmi hátter

A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritásuk kinyilvánítására. A követelések között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió.

A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok kivonását. A zászlókból kivágták a szovjet mintájú címert, így lett a lyukas zászló a forradalom jelképe. Aznap este Gerő Ernő, a Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) első titkára - akit júliusban állítottak Rákosi helyére - rádióbeszédében a megmozdulást ellenségesnek, sovinisztának, nacionalistának minősítette, és minden engedményt elutasított. A beszéd elhangzása után

a békés tüntetés szinte órák alatt népfelkeléssé, majd - a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után - fegyveres szabadságharccá változott.

Az esti és éjszakai órákban a fegyveres csoportok elfoglalták a Magyar Rádió és a pártlap, a Szabad Nép székházát, a telefonközpontot, a lakihegyi rádióadót, emellett több fegyverraktár, laktanya, rendőrőrs és üzem is a felkelők kezére került. A Dózsa György úton, a mai Ötvenhatosok terén ledöntötték az elnyomás gyűlölt jelképét, a Sztálin-szobrot.

A budapesti és vidéki tömegmegmozdulásokat véres atrocitások kísérték. Október 25-én a Parlament előtti Kossuth téren a környező épületekből szovjet harckocsik nyitottak tüzet a tüntető tömegre, az áldozatok pontos száma nem ismert, de száznál többre tehető. 26-án Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Nagykanizsán dördültek el emberéleteket kioltó karhatalmi sortüzek. Október 30-án Budapesten lincselésbe torkollott a Köztársaság téri pártszékház ostroma. A szovjet csapatok november 4-ei beavatkozása után a budapesti utcai harcok, továbbá a salgótarjáni és az egri sortűz követeltek sok halálos áldozatot.

A Rákosi-diktatúra elhúzódó válsága által kirobbantott forradalom politikai irányítása az MDP reformkommunista szárnyának kezében összpontosult, amelynek központi alakja Nagy Imre volt, aki október 24-én kormányfői megbízást kapott, és akivel november elejéig együtt haladt Kádár János, az MDP - Gerő Ernő helyére 25-én megválasztott - első titkára. A forradalom napjait politikai pezsgés jellemezte: újjáalakultak a korábban megszűnt vagy megszüntetett politikai pártok és szervezetek. Nagy Imre koalícióssá változtatta kormányát, bevonva a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néven megújult MDP-vel együttműködésre hajlandó pártokat, a Független Kisgazdapártot, a Parasztpártot és a Szociáldemokrata Pártot.

A forradalom sorsát a szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4-én, néhány nappal azután, hogy Nagy Imre november 1-jén meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A hatalmat november 4-én Kádár János szovjetek által támogatott Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya vette át, a fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11. táján törte meg a szovjet túlerő.

Az 1956-os események sok áldozatot követeltek. A Központi Statisztikai Hivatal 1957. januári jelentése szerint az október 23. és január 16. közötti emberveszteség országosan 2652 halott (Budapesten 2045) volt, 19 226-an (Budapesten 16 700-an) sebesültek meg, az országot mintegy 200 ezren hagyták el. Egy 1991-ben készült hivatalos statisztika szerint a szovjet hadsereg 669 katonája halt meg, 51 pedig eltűnt.

A forradalom leverését kegyetlen megtorlás követte: a kivégzettek száma (az eltérő adatokat közlő források szerint) 220-340 volt. Koncepciós per után végezték ki a forradalom vezetőit: Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót 1958. június 16-án. Szilágyi Józsefet, Nagy Imre személyi titkárát 1958 áprilisában végezték ki, Losonczy Géza államminiszter még a per tárgyalása előtt hunyt el a börtönben. A megtorlás részeként ezreket ítéltek börtönbüntetésre, internálásra.

Az 1956. októberi eseményeket évtizedekig csak ellenforradalomként lehetett emlegetni. A fordulópont 1989 januárjában következett be, amikor Pozsgay Imre - az MSZMP vezetőségének tekintélyes tagjaként - népfelkelésnek minősítette a történteket. Még ugyanabban az évben, 1989. október 23-án Szűrös Mátyás, az Országgyűlés köztársasági elnöki teendőket ellátó elnöke Budapesten kikiáltotta a Magyar Köztársaságot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendszerváltozás után összeülő első szabad Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án, első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította. 1992 novemberében Borisz Jelcin orosz államfő magyarországi látogatása során az Országgyűlésben mondott beszédében megkövette a magyar nemzetet az 1956-os szovjet beavatkozásért.

Kiállítások, gyertyagyújtás és fényfestés Budapesten

Az "1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja" keretében hétfőn az Országházban és a Terror Háza Múzeumban több kiállítással várják a látogatókat, lesz fényfestés, gyertyagyújtás, valamint protokollmentes megemlékezés a 301-es parcellánál. "A szabadság napjának" fővárosi programja október 23-án a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul - az oktober23.kormany.hu honlap szerint.

Hétfőn 10 és 18 óra között a "Szent Korona látogatása az Országházban" keretében az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, a Szent Koronát, valamint az Országgyűlési Múzeum kiállításait: a Látogatóközpontból megközelíthető "A magyar törvényhozás ezer éve" címűt, a Kossuth téren az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítást, továbbá a Kőtárat és a szintén a Kossuth téren kiállított Csepel teherautót.

A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Délután 16 és este 23 óra között több helyszínen is Fényfestésre kerül sor, így a Külügyminisztérium épületén, a Budapesti Műszaki Egyetem K épületén, valamint a Terror Háza Múzeumon. A Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható (10 és 18 óra között), a Hősök falánál pedig egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz. A múzeum állandó kiállítása mellett a látogatók megtekinthetik a "Nagy bűntetthez nagy eszme kell" című új, időszaki kiállítást Sam Havadtoy képzőművész, festő munkáiból.

A megemlékezéshez kapcsolódóan vidéken is lesznek programok, ezekről érdemes az egyes települések honlapjain, illetve a közösségi médiában tájékozódni.

Forgalomkorlátozások és lezárások

Forgalomkorlátozások, lezárások lesznek a nemzeti ünnep rendezvényei miatt Budapesten, változik több BKK-járat közlekedése is. Hétfőn 0-24 óra között az Oktogonnál rendezvény előkészítő, majd bontási munkái miatt lezárják az Andrássy utat az Oktogon és az Eötvös út közti szakaszon. A demonstrációhoz kapcsolódó menet várhatóan 17:20 és 18:00 között vonul a Hősök tere-Dózsa György út-Szondi utca-Rippl-Rónai utca-Podmaniczky utca-Munkácsy Mihály utca-Andrássy út-Oktogon útvonalon.

A közösségi közlekedésben hétfőn a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok az első járatindulástól 10 óráig csak a Kossuth Lajos térig közlekednek. A 20E busz 17:00 óra és 17:50 között nem érinti a Hősök tere megállót, a 30-as, a 30A és a 230-as busz, valamint a 79-es troli ugyanebben az időszakban egyik irányban sem érinti a Benczúr utca és a Hősök tere megállót, továbbá a Keleti pályaudvar felé a Damjanich utca / Dózsa György utca megállót, a 75-ös troli pedig ebben az időszakban nem érinti a Zichy Géza utca és a Hősök tere közötti megállókat.

A 76-os troli 17:40 és 18:00 között a Jászai Mari tér felől csak a Ferdinánd híd Podmaniczky utcai oldaláig, a Keleti pályaudvar felől pedig csak az Astoriáig jár. A 105-ös, a 210B, a 979-es és a 979A autóbuszok 0 órától 24 óráig nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út és a Vörösmarty utca közötti megállókat, 17 és 21 óra között pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Podmaniczky utcán át közlekednek az Andrássy út helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm