13 °C Budapest
Cleaning the air conditioner filter

Bárkinél működhet a legális rezsitrükk: nagyon nem mindegy, hogy vágsz neki a fűtési szezonnak

2023. október 6. 19:30

A klíma felszerelésével és az örömmel, hogy végre hűvös - vagy ha ezzel is fűtünk, akkor jó meleg - van a lakásban, még nem dőlhetünk hátra. A rendszeres karbantartásnak is rutinná kell válnia, ez pedig nem csak a jótállás, de az egészségünk miatt is kiemelten fontos.

A rendszeres karbantartások elvégzése nem csupán a jótállás megőrzése miatt szükséges. Amellett, hogy az időszakos karbantartások elvégzésével biztosítható a berendezés üzemszerű működése és hosszú élettartama, élettani szempontból is kiemelten fontos.

A beltéri egységben az üzemelés közben bejutó szennyeződések és kórokozók ugyanis számos légúti betegség okozói lehetnek egy elhanyagolt berendezés esetén. Minderre pedig még a klímaszezon kezdete előtt gondolnunk kell a szakember szerint.

A berendezések karbantartását érdemes jóval már a hűtési és fűtési szezonok kezdete előtt elvégeztetni, ugyanis, ha ez csak az adott szezon kezdetekor jut eszünkbe, a szakemberek javarészt már telepítésekkel vannak elfoglalva, így jó eséllyel csak nagyon sokára kapunk időpontot. Karbantartás során egy esetleges meghibásodásra is fény derül, ezért is szerencsés időben elvégeztetni, megóvva magunkat attól a kellemetlenségtől, hogy pl. a hirtelen jött kánikula közepén maradjunk hűtés nélkül vagy a fűtési időszak kellős közepén maradjunk fűtés nélkül. Így ez mostanra érvényes már minkét klímás szezonra

– állítja Antal Mihály, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

A karbantartás évi kétszeri elvégeztetésére mindenképpen szükség van, ha azt szeretnénk, hogy a berendezésünk sokáig gond nélkül működjön. Hűtési szezonban általában jóval kevesebbet üzemel egy berendezés, ilyenkor azonban a beltéri egység hőcserélőjén keletkezik kondenzvíz, ezért hűtési szezonban nagyobb eséllyel szaporodhatnak el kórokozók a beltéri egységben. A fűtésre használt berendezések esetében télen jóval nagyobb használatnak vannak kitéve a berendezések, ezért fontos a karbantartást tavasszal és ősszel is elvégeztetni. Előfordulhat olyan eset is, hogy a helyiségben az átlagosnál nagyobb a szennyezettség, itt évente akár kettőnél több karbantartásra is szükség lehet, mint például az üzlethelyiségek esetében. A szakember ezzel kapcsolatban néhány gyakorlati tanácsot is megosztott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem mindegy, ki végzi a karbantartást

A karbantartásokat nem kötelező a beszerelő céggel végeztetni, bármilyen szakember végezheti, aki rendelkezik NKVH (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság) regisztrációval, ez nem jár garanciavesztéssel. Ennek ellenére azt szoktuk javasolni, hogy amennyiben ennek nincsen valamilyen akadálya, a telepítő vállalkozást keressék fel a karbantartás elvégzésére, hiszen a jótállási kötelezettség minden esetben ennél a vállalkozásnál marad. A karbantartásokat írassuk be a garanciafüzetbe, valamint az erről szóló számlákat tartsuk meg az igazolhatóság miatt. Nem javasoljuk azonban a különböző „csináld magad” karbantartásokat, hiszen ez a korábban leírtak közül csak egyetlen pontot lát el, ráadásul akár a berendezés meghibásodásához is vezethet, ha nem megfelelő vegyszerrel, vagy eszközzel végezzük. Ugyanakkor ez nem összekeverendő a porszűrők tisztításával, melyet a végfelhasználó a kezelési kézikönyvben leírtak szerint el kell végezzen. Ezt a használat intenzitásától függően akár 1-2 hetente is érdemes ellenőrizni

- ajánlotta Antal Mihály.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenképpen figyeljünk oda, hogy a karbantartás legyen megfelelően dokumentálva, hiszen ez a jótállás feltétele is. A beltéri egység fertőtlenítése után a fertőtlenítő vegyszer alapos kiöblítése szükséges a rendszerből. Egyes vegyszerek ugyanis a műanyag alkatrészek károsodását okozhatják, ha az a szükséges behatási időnél tovább érintkezik azzal. Jó esetben a szakember alaposan átöblíti a beltéri egységet a művelet után, de a karbantartás elvégzése után érdemes a berendezést néhány órán keresztül hűtés vagy párátlanítás üzemben használni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem