16 °C Budapest
Typical old panel apartment with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Erre senki sem számított: hamarosan fenekestül fordul fel a magyar ingatlanpiac

2023. szeptember 29. 12:29

Érezhető élénkülést hozhatnak a visszafogott lakáspiacra azok a többgyermekes családok, akik szeretnék kihasználni az év végén megszűnő nagyvárosi csok adta kedvezményeket - figyelmeztet az ingatlan.com közleményében. Szerintük a közeljövőben legalább ötezer család adhatja el a meglévő ingatlanát és vásárolhat nagyobbat annak érdekében, hogy ne ragadjanak be egy kisebb lakásba.

A lakástámogatási rendszer várható átalakítása a lakáspiacon is változásokat hoz. Az év végéig elsősorban a többgyermekes, az év végétől megszűnő nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezményre jogosult háztartások léphetnek ki a piacra, akik nagyobb lakóingatlanba költözhetnek – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy Budapesten és a vármegyeszékhelyeken a mostani átlagos négyzetméterárakon mennyivel kell többet fizetni egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakóingatlanért.

Érezhető élénkülés jöhet

Egyelőre pontos részletek még nem láttak napvilágot az új lakástámogatási rendszerről, de az előzetes nyilatkozatok alapján úgy látszik, hogy nagyvárosi lakásoknál a jövőben a vállalt gyermekek után járhat majd komolyabb kedvezmény. Emiatt a mostani formájában az év végével kifutó nagyvárosi csok iránti érdeklődés fokozódhat elsősorban a 35-45 év körüli, több gyermeket nevelő családoknak köszönhetően, mert ők még kihasználhatják a jelenlegi kedvezményeket. Az érintettek száma jelentős, például a több mint 120 ezer háromgyermekes háztartás közül 2022 végéig 80 ezer család már élt a csokos kedvezményekkel

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Úgy látja, a csokos határidő lejárta miatt azok a több gyermeket nevelő családok is léphetnek, amelyek eddig a bizonytalan környezet miatt elhalasztották a nagyobb lakásba való költözést. Elképzelhető, hogy akár 5-6 ezer csokra jogosult család jelenik meg a piacon az év utolsó három hónapjában. “Ez érezhető élénkülést hozhat a mostani alacsony fordulatszámon működő piacon” – tette hozzá a szakember.

Ennyibe kerül plusz egy szoba

A költözést csokos támogatás segítségével tervező családok számára a gyerekek száma miatt jó megoldás lehet egy, a mostaninál 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakóingatlan. Az ingatlan.com saját adatai szerint a kínálatban szereplő lakóingatlanok átlagos négyzetméterára alapján Budapesten 11,4 millió forintba kerülhet egy ilyen méretű szoba.

Természetesen a különböző városrészek között jelentős eltérések láthatóak

– mondta Balogh László. A legdrágább kerületek között van az V., az I., a II. és a XII., itt 14,5-18 millió forintos összeg kell 12 négyzetméterhez. A legnagyobb használtlakás-választékot nyújtó XI. és XIII. kerületben egyaránt 13 millió forintos összeggel lehet számolni. A legolcsóbban pedig 8-8,4 milliós plusz összegért a XX., XXI. és XXIII. kerületben lehet megoldani a költözést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahogy a fővároson belül, a vármegyeszékhelyek piacán is komoly eltérések vannak. Egy 12 négyzetméterrel nagyobb lakóingatlanhoz Győrben 8,9 millió forint többletre van szükség, Debrecenben és Veszprémben is hasonló a helyzet, utóbbi városokban 8,8-8,8 millió forinttal nagyobb összegre van szükség az extra szobához. Kecskeméten, Szegeden, Pécsen és Székesfehérváron 7-8,1 millió forintos tételt jelenthet. A legolcsóbb vármegyeszékhelyeken, Miskolcon, Békéscsabán, Salgótarjánban pedig 3,2-4,9 millió forinttal lehet nagyobb lakásba költözni.

Vállalható kompromisszum

A legtöbb ingatlanügylethez még ma is szükség van piaci alapú lakáshitelre, ami a magas kamatszint sok vevőt távolt tartott a lakáspiactól.

A money.hu szakértői szerint ugyanis a piacon már megjelentek az egyedi kedvezménnyel elérhető, 7 százaléknál alacsonyabb kamattal nyújtott lakáshitelek. Ezek pedig jóval kedvezőbbek az idén elérhető 8-10 százalékos átlagkamattal nyújtott lakáscélú kölcsönöknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem