13 °C Budapest
Cloese-up gas meter with numbers

Komoly rezsikönnyítést kaptak, akik ilyen családi házban élnek: már ők is jogosultak az olcsóbb gázra

2023. január 26. 13:04

Módosították a többgenerációs házakhoz kapcsolódó rezsikedvezmény szabályait, hívták fel a figyelmét ősszel pórul járt olvasónknak a helyi önkormányzatnál. Korábban sokak azért bukták a kedvezményt, mert a többgenerációs házban kialakított lakrészek közül nem mindegyiknek volt külön bejárata. Az Energiaügyi Minisztérium most a Pénzcentrumnak megerősítette, hogy könnyítettek a feltételeken, immár nem kell ezt figyelembe venni. Úgyhogy ha valakinek korábban elutasították a kérelmét a lakrészenként igényelhető, 144 köbméternyi rezsicsökkentett árú gázra, annak most érdemes lehet ismét próbálkozni!

Még tavaly szeptemberben hozott könnyítést a kormány a rezsiemelés alól a többgenerációs házban élőknek: a lényeg az volt, hogy azok a jogilag egy ingatlanon élő, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek (magyarul a többgenerációs házban élő családok, vagy azok akik például egy telken, de külön-külön házban élnek) többszörösen (a rendelet szerint egy ingatlanon belül maximum 4-szer) is igénybe vehetik majd a továbbra is rezsicsökkentett áron elérhető gázmennyiséget, azaz havonta 144 köbmétert.

Ám a dolog nem ment ilyen egyszerűen, legalábbis többen hoppon maradtak: a rezsicsökkentett mennyiség csak azoknak a lakrészeknek jár, amelyek megfelelnek az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendeletben meghatározott "lakás rendeltetési egység" kritériumainak.

Több háztulaj is ott csúszott el, hogy a lakás rendeltetési egységeknek nem volt külön külső bejárata, hanem mondjuk az alsó lakószintről lehetett lépcsőn felmenni a felső lakásba. Így járt olvasónk is, aki ősszel akarta igényelni a dupla rezsicsökkentett gázmennyiséget, mivel a tetőtér is meg van csinálva egy külön lakásnak. Csakhogy a kérelemhez csatolt alaprajz láttán már az ügyintző is azt mondta, hogy nem fogják megadni az igazolást, mert nincs külön bejárat a felső szintre. Azonban, mint beszámolt róla, a múlt héten felhívták az önkormányzattól, hogy adja be ismét a kérelmet, változott a szabály, már ők is megkaphatják a jegyzőtől a szükséges papírt.

Hogy kiderüljön, pontosan mi változott meg a többgenerációs rezsikedvezmény szabályaiban, az Energiaügyi Minisztériumtól kértünk tájékoztatást:

A kapcsolódó kormányrendelet december végi, 2023. január 10-étől hatályos módosítása egyértelműsíti, hogy a bizonyítvány kiállításához nem kell figyelembe venni az önálló rendeltetési egységek önálló bejáratára és a lakások műszaki megosztására az OTÉK mellékletében rögzített követelményeket. A szolgáltató a többletkedvezményt a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejét követően időarányosan érvényesíti

- közölte a tárca a Pénzcentrummal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Úgyhogy most érdemes azoknak is újra próbálkozni, akik olvasónkhoz hasónlóan pórul jártak ősszel!

A települési önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról. Ezt kell benyújtani a szolgáltatónak. Fontos még tudni, hogy ahogyan a tárca is megírta, a kedvezményes gázmennyiséget nem lehet visszamenőleg igényelni.

Korábban összeszedtük a kedvezményhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, érdemes elolvasni, mielőtt belevágnál!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?