A team of men install watreproofing material and shingles to create a new roof on a rural building.

Rengeteg kárt okoznak a kontár szakik Magyarországon: csúnyán ráfizethet, aki építkezik, felújít

2022. november 9. 11:37

Az elmúlt egy évben egyre kevesebb kontár szaki van az országban, azonban még mindig átlagosan fejenként több, mint 700 ezer forintot forintot fizetünk a rossz munkáért. Országos kutatást indított a Mapei, aminek a célja az volt, hogy felmérje a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifjező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), ami az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám.

A szakmák egyéni értékeléséből kiderül, hogy a legnagyobb bizalmat még mindig a villanyszerelők élvezik, őket követik a gépészek és a víz- és gázszerelők. Ennek oka a Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint az, hogy ők leginkább nem látható munkákat végeznek, így, ha hibáznak az jóval később derül ki, míg egy esztétikai hiba sokkal szembetűnőbb.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy mely megyékben mennyire bíznak az egyes szakemberekben, amiből kiderült, hogy Budapesten bíznak a legkevésbé az emberek a szakemberekben: itt mindössze 3,42 pontot kaptak az 5-ből, míg Békés megyében 3,8 ez a szám. Markovich Béla ezt azzal magyarázta, hogy Budapesten jóval több a szakember, amivel annak a lehetősége is megnő, hogy rossz embert bízunk meg a munkálatokkal.

A megkérdezett 7300 ember több mint fele (összesen 54 %-a) gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a szektorban a dolgok. Itt nem csak a kontár munkákra kérdeztek rá, hanem ide tartozik az is, hogy egyre többe kerül egy szakember megfizetése, amit sokan már nem tudnak megengedni maguknak, illetve az alapanyagárak is folyamatosan növekednek.

A kontár-károsultak aránya viszont 2021. augusztusa és 2022. augusztusa között csökkent 8 százalékponttal, így mindössze 21 százaléka lett az építkezésbe kezdőknek. Ezzel párhuzamosan a kontármunka átlagos kárösszege is csökkent 15319 forinttal: átlagosan 738001 forinttal károsodtak meg az érintettek. A legtöbb anyagi kár a Közép-Dunántúlon keletkezett, ahol 901515 forint volt a kontármunkák átlagos kárösszege. Ez azt jelenti, hogy a térségben körülbelül 320 ezer forinttal nőtt ez az összeg tavaly óta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapest, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és az Észak-Alföld esetében viszont csökkent ez a szám: a fővárosban 295 ezer forinttal lett kevesebb egy év alatt a kontárkárosultak átlagos kárösszege, míg Észak-Magyarországon 151 ezer forinttal, a Dél-Alföld régióban 333 ezer forinttal és az Észak-Alföldön 109 ezer forinttal. A Közép-, Nyugat és Dél-Dunántúl esetében egyaránt emelkedtek ezek az összegek.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem