11 °C Budapest
Dramatic twilight clouds above the historical little town of Kőszeg, Hungary.

Valóban megéri ide költözni? Ennyivel élnek jobban a magyar családok az ország nyugati végein

2022. szeptember 5. 08:15

A jobb megélhetést keresve az ország megannyi részéből költöznek ide. Napi- heti ingázásban tömegek dolgoznak kint Ausztriában, miközben a chiphiány már tavaly odavágott Vas megye iparának. Az ágazat azóta sem tért magához. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az utóbbi egy időszakban hogyan is alakultak a megye gazdasági mutatói.

Annak ellenére, hogy az ország egyik legcsapadékosabb vidéke ez, az idei rendkívüli aszályos nyár Vas megye gazdáit és kiskerttulajdonosait is próbára tette. Volt olyan 5 hét, amikor szinte egyáltalán nem hullott csapadék. A nyárban Vas megye erdejeiben gombászni lehetett. Országos szinten az extrém szárazság miatt a nyáron több mint egymillió hektáron keletkezett kár. A tavasszal elvetett kapásnövényekre is rendkívül rossz hatással volt a szárazság, az Alföldön és Közép-Magyarország területén idén alig arathattak a gazdák. Ehhez képest Vas megyében legalább dolgozhattak a kombájnok, de a helyi gazdálkodók elmondása szerint itt is jelentős lesz az idei terméskiesés. Amennyire kis megye, annyira sok kukorica terem a földeken, de vadban és erdőkben is gazdag vidék. Vas megye egyik legnagyobb húzóereje mégsem a mezőgazdaság, sokkal inkább az ipar, ami az elmúlt években - Covid-válság, chiphiány, másrészt az ukrán-orosz háború okozta energiaválság miatt - szintén nehezen tér magához. Egyik legfőbb vonzereje a megyének azonban töretlen: az osztrák határ közelsége. A jobb megélhetést keresve az ország megannyi részéből költöznek ide. Napi- heti ingázásban tömegek dolgoznak kint Ausztriában.

Vas megye Ausztriával 182 kilométeren, tíz határátkelővel határos, Szentgotthárdnál pedig ott a hármashatár, ahonnan, ha nincs éppen Covid-korlátozás, Szlovéniába is szabad a kijárás. Vas megye a nevét a vidéken bőven található gyepvasérc-lelőhelyekről kapta, amelyekre a római kortól kezdve helyi jelentőségű vasgyártás épült, ebből azonban ma semmi sem látszik. Hacsak annyi nem, hogy Szombathely és térsége ma is erősen kötődik a járműiparhoz. A megye ipari termelésének ugyanis jelenleg is több mint a felét a jármű- és járműalkatrész gyártás teszi ki.

Annak ellenére, hogy az osztrák határ közelsége miatt viszonylag sok fiatal marad a megye határain belül, és az ország más részeiből is jellemző az idevándorlás, a megye lakossága folyamatosan, ha kis mértékben is, de csökken. A legfrissebb demográfiai adatok szerint 2022 első negyedévében Vas megyében kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg, mint egy évvel korábban. Az ebből adódó természetes fogyás a megye népességét 525 fővel csökkentette.

Ha tetszett a cikk, akkor olvasd tovább a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm