16 °C Budapest
Close up picture of modern family house in Budapest, Hungary - luxurious neighborhood

Most már ezeket házakat keresik a magyarok: a rezsiemelés durván felforgatott mindent

2022. augusztus 9. 17:32

Éles váltás körvonalazódik a hazai ingatlanpiacon azt követően, hogy a kormány módosított a rezsicsökkentés szabályain, ugyanis nem tudják az emberek, hogyan alakul a rezsiköltség a jövőben. A szakember szerint a nagy házak népszerűsége csökkenhet, az egyedi lehetőségeket keresik most a vásárlók, mert bizonytalanok, néhány év múlva melyik hűtés-fűtési rendszer lesz a legkifizetődőbb. De az már most megfigyelhető, hogy a hőszivattyús és az elektromos megoldások, napelemmel kiegészítve még inkább felértékelődhetnek.

Egyre több kétségbeesetten számolgató ügyféllel találkozni az ingatlanirodákban is az új energia- és gázár szabályozás miatt, hirtelen ugyanis mindent elkezdtek kerülni az emberek, aminek magas a rezsije. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hogy az óvatosság olyan szintre jutott most a piacon, hogy előfordult olyan eset, amikor egy nagyobb értékű ház megvásárlásától is elállt a vevőjelölt, mert annak olyan magas lett volna a rezsije, hogy még a foglaló elvesztésével is megérte kihátrálni az üzletből.

Már jobban megéri a panel?

A szakember rávilágított, hogy a 2000-es években a távhős panellakások energiagazdálkodása volt a legkevésbé megfelelő, ezért ezeknek az ingatlanokat nyomottabb is volt az ára. Aztán jött a rezsicsökkentés és a panelprogram, és gazdaságossá váltak. Éppen ezért van most mindenkiben bizonytalanság, mert nem tudni hogyan alakul a helyzet. Mindenkinek az a célja, hogy olyan lakást vegyen, aminek néhány év múlva is megfizethető lesz a fenntartása.

A központi fűtési rendszerek nem helyben szennyeznek és viszonylag gazdaságosan állítják elő a hőt, éppen ezért itt nem is érvényesül a piaci ár, a havi rezsiben nem fog megmutatkozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy rövid távon fel fog emelkedni az áruk. Vannak viszont a nagy fogyasztású társasházak, ahol újra előtérbe kerülhetnek majd az egyedi gázfűtéses, cirkós megoldások

– magyarázta Gadanecz Zoltán. Hozzátette, hogy ezeket a típusú lakásokat az utóbbi időben nem annyira keresték, mert minden évben ellenőriztetni kell azokat, ráadásul a hűtést sem lehet velük megoldani, tehát macerásnak számítanak. Most viszont újra kedveltté válhatnak, mert kvótán belül lehet velük maradni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az a cél, hogy gazdaságos legyen a hűtés-fűtés

Gadanecz Zoltán úgy látja, mindenki azt fogja keresni, ami egyedi és kis fogyasztású, valamint hosszabb távon is valószínű, hogy gazdaságos marad a fenntartása. Autós példával élve arról beszélt:  Németországban népszerűek a CNG-gázzal hajtott járművek, melyek viszonylag sokat fogyasztanak, de ha olcsó a gáz, kilométerre vetítve ezekkel a legolcsóbb közlekedni. Csak ha éppen a gáz megdrágul, onnantól veszteségessé válik a beruházás.

A szakértő úgy látja, hogy a hőszivattyús és elektromos megoldások - akár napelemmel kiegészítve - népszerű megoldásnak számítanak. Az elektromos fűtés esetében viszont egyelőre nem tudni, hogy a szolgáltató hogy fog számolni: azaz ha valaki oda-vissza villanyórát használ, akkor ezt miként számlázzák majd ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem