10 °C Budapest
inner courtyard of an apartment building. european archtecture. budapest, hungary. balconies to the courtyard of a multi-storey building. view from top floor. Housing conditions in the old town quarter

A gyenge forint miatt ellephetik az országot a külföldi ingatlanbefektetők: ezek a legfelkapottabb részek

2022. július 10. 10:12

A forint árfolyamváltozása miatt olcsóbbá váltak a magyarországi eladó ingatlanok a külföldiek számára, akiknek a megjelenése földrajzilag is jól körülhatárolható az országhatárokon belül. - derül ki egy friss elemzésből, amely azt mutatja meg, hogy az ország mely térségei iránt érdeklődnek leginkább a külföldi ingatlanvásárlók. Az eredmények ráadásul hőtérképen is megtekinthetők.

Az év első felében több mint 77 ezer külföldi felhasználó érdeklődött az eladó magyarországi ingatlanok iránt, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A külföldek keresletére vonatkozó adatok reprezentatívnak tekinthetőek a teljes kínálatra vetítve, mert az ingatlan.com-on feladott valamennyi ingatlanhirdetés automatikusan megjelenik az idegen nyelvű aloldalakon is - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Az euró a forinttal szemben a régiós devizákhoz képest nagyobb mértékben drágult, ezért a térségben lévő országok, például a lengyel és cseh, ezen belül prágai és varsói ingatlanokkal szemben kedvezőbb helyzetbe kerültek a magyarországi ingatlanok.” A szakértő szerint az elmúlt hat hónapban az eladó ingatlanokra érkező több mint 110 ezer külföldi érdeklődés ezeknek a tényezőknek tudható be.

Mely települések vannak a fókuszban?

A legtöbb külföldi a fővárosban lévő eladó lakóingatlanok iránt érdeklődik, ezek adják a kereslet valamivel több mint 50 százalékát, a kereslet pedig főként a belvárosi kerületekre koncentrálódik. Budapesten kívül pedig a fővárosi agglomeráció mellett elsősorban az iparilag fejlett, munkaerőpiaci szempontból kedvező helyzetben lévő, valamint külföldi nagyberuházásoknak helyet adó városokat, a határ mentén található településeket, továbbá az erős albérletpiac miatt az egyetemvárosokat keresik leginkább a külföldiek.

Így elsősorban Debrecen, Győr, Szeged, Sopron és Pécs szerepel a külföldiek célkeresztjében. Emellett a Balaton mellett található települések szintén vonzóak a számukra. A külföldiekhez köthető kereslet 11 százaléka csapódik le a tóparti megyékben, Zalában, Veszprémben és Somogyban

- emelte ki az ingatlan.com szakembere. Balogh László azt mondta, hogy a magyarországi lakóingatlan-vásárlást tervező külföldiek a koronavírus-járvány miatt visszafogott szerepet kaptak a magyar piacon, ám a következő időszakban részben az euró forinttal szembeni erősödése miatt növekvő kereslet várható a részükről. A külföldi vevőjelöltek körében legnépszerűbb régiókban - Budapesten, Győr-Moson-Sopron megyében és a Balaton környékén - lakáseladást tervező tulajdonosok számára ez az extra kereslet valamelyest ellensúlyozhatja a lakáshitelkamatok emelkedése miatt lanyhuló hazai keresletet.

Grafika: ingatlan.com
Grafika: ingatlan.com
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem