9 °C Budapest
Beautiful young woman sitting on terrace, using laptop and drinking coffee at morning. Steam rising from coffee cup on the table. Cold morning, she is covering herself with warm blanket

Iszonyatosan megdrágultak az erkélyes lakások: ennyivel fizethet többet, aki ilyenre vágyik

2022. május 18. 14:01

Jelentősen megnőtt az érdeklődés az erkélyes társasházi lakások iránt a járvány magyarországi megjelenése óta. A pandémia előtt mellékes szempont volt az erkély, 2020-ban és 2021-ben viszont az 1000 lakásra vetített érdeklődések alapján 7 és 5 százalékkal erősebb kereslet jellemezte az erkélyeseket. Az árkülönbség elsősorban Budapesten mutat fordulatot: a covid előtt még az erkéllyel nem rendelkező lakások voltak a drágábbak, de 2022-re az erkélyesek lettek az értékesebbek. Budapesten az eladásra kínált erkélyes lakások átlagos négyzetméterára 901 ezer forint volt május közepén, míg az erkély nélkülieknél ugyanez 879 ezer forintra rúgott. Vagyis az előbbiek mindössze 2,5 százalékkal drágábbak.

A megyei jogú városoknál viszont annyiban más a helyzet, hogy az erkélyeseknél átlagos négyzetméterár 527 ezer forintot tett ki, míg a többieket 535 ezer forint jellemezte. Igaz, ott a kertes házak nagyobb arányban jelentenek alternatívát a zöldebb környezetre vágyók számára.

Az erkélyes társasházi lakások látványosan felértékelődtek a koronavírus-járvány hatására. Többen érdeklődnek irántuk és drágábbak is, mint az erkély nélküli ingatlanok - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 130 ezer hirdetés vizsgálatán alapul.

Bár a járvány már enyhülni látszik, a hatásai tartósnak látszanak. A pandémia során a kertes házak iránti kereslet jelentősen nőtt és gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az erkélyes társasházi lakások is jóval népszerűbbek lettek a korábbi időszakhoz képest

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A járvány előtt 2016-2019-ig 1000 darab erkély nélküli hirdetésre még több érdeklődés érkezett, mint ugyanennyi erkélyesre. A covid viszont fordulatot hozott az országos keresletben. 2020-ban 7 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az erkéllyel rendelkező lakásokra, 2021-ben pedig 5 százalékos fölényben voltak.”

Leegyszerűsítve az látható, hogy a pandémia előtti időszakban mellékes szempont volt, igaz, egyfajta extraként tekintettek rá a vevők. “Azaz a hasonló méretű, beosztású, azonos helyen és egyforma áron kínált lakások esetében inkább az erkélyest választották a vevők. Ma viszont már a többi paramétertől függetlenül is kifejezetten többen keresik ezeket” - fogalmazott Balogh László.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes az árkörkép

A portál adatai szerint az erkélyes lakások népszerűsége leginkább a budapesti ingatlanok áraiban mutatkozik meg. Budapesten az eladásra kínálat erkélyes társasházi lakások átlagos négyzetméterára 2022-ben 901 ezer forintot tett ki, míg az erkély nélkülieket 879 ezer forintért hirdették a tulajdonosok. Azaz 2,5 százalékos az árkülönbség. Ugyanakkor előbbiek 15,3 százalékkal drágultak egy év alatt, utóbbiaknál 12 százalékos áremelkedés ment végbe.

A megyei jogú városok piacán más a helyzet, mivel ott az erkélyes lakások picit olcsóbbak. Az átlagos négyzetméteráruk 527 ezer forint volt, ezzel szemben az erkély nélküliek 535 ezer forintos átlagárra szerepeltek a kínálati piacon. Persze az országon belül tekintélyes különbségek vannak: a veszprémi és debreceni erkélyeseknél 745 ezer, illetve 662 ezer, szegedi társaiknál 583 ezer forint a négyzetméterár, miközben Szekszárdon 400 ezer forint alatti összegről van szó, Salgótarjánban pedig 232 ezerről. Az ingatlan.com szakértői szerint a Budapesten kívüli nagyvárosok esetében azért sem kell többet fizetni az erkélyes lakásokért, mert a zöldebb környezetre vágyók ott nagyobb arányban és olcsóbban találnak kertes házakat a kínálatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm