repair house illustration cimlapi

Horror a magyar ingatlanpiacon: már nem csak Budapesten jár csúcsra a drágulás

2021. október 27. 18:29

Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az egy évvel ezelőttihez képest, derült ki az Otthon Centrum megyei jogú városokra vonatkozó összesítéséből: a tanulmány szerint atársasházi és panel lakások, illetve a családi házak áremelkedése között 5-20 százalék közötti a szórás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A megyei jogú városokban a társasházi lakások négyzetméterára 387 ezer forintra nőtt idén. Ez az ár 10,3 százalékkal magasabb, mint a 2020-ban mért érték. Idén csupán néhány várost nem érintett a téglalakások négyzetméterár növekedése:

A tavalyi év azonos időszakához képest csupán Nyíregyháza, Szeged és Sopron értékeiben nem történt változás

–összegezte a tanulmány sarokszámait Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a legnagyobb mértékben a Közép-Dunántúl három megyeszékhelyén, Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron, valamint Miskolcon nőttek 20 százalékot meghaladó mértékben az árak. A legtöbb városban 5-15 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak az előző év azonos időszakához képest.

A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult. A két városban 520 ezer forintos átlagos négyzetméterár az uralkodó, míg a negyedik Győr kereken félmillió forintos középértékkel. A legolcsóbb városok sorrendje nem változott: továbbra is Salgótarján a legolcsóbb 150 ezer forintos középértékkel, jelentősen leszakadva Nagykanizsa 240 ezer, és a harmadik Dunaújváros 260 ezer forintos négyzetméterárától. A többi városban 300-450 ezer forintos négyzetméterár a jellemző.

A panellakások négyzetméterára 348 ezer forintra emelkedett idén, az árnövekedés a téglalakásokhoz képest nagyobb, átlagosan 12,8 százalékos volt. Egyedül Dunaújváros maradt ki az áremelkedésből, a többi városban 5-15 százalékkal kerülnek többe a panellakások a tavalyi átlaghoz képest. Az áremelkedés rekordere ebben a szegmensben a két egyetemi város, Pécs és Debrecen, ahol 20 százaléknál is valamivel nagyobb mértékű drágulást mért az Otthon Centrum.

Debrecen és Székesfehérvár holtversenyben itt is a második helyre szorult átlag 440 ezer forintos négyzetméterárral. Sopron ugyanis kicsivel 450 ezer forintos fajlagos átlagárral lett a legdrágább város. A top ötbe még Érd és Győr fért be. A 23 megyei jogú város közül a legolcsóbbak –csak úgy, mint a téglalakások esetében –Salgótarján, Nagykanizsa és Dunaújváros. Előbbit 200 ezer forint alatti, utóbbiakat valamivel efölötti átlagos négyzetméterár jellemzi. A legtöbb városban az átlagos fajlagos ár 250-350 ezer forint között alakult az első kilenc hónap értékesítési adatai alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A használt házak átlagos négyzetméterára 307 ezer forint, ami 19,7 százalékos növekedésnek felel meg 2020-hoz képest.

Budapesthez hasonlóan a három használt szegmens közül itt volt a legnagyobb mértékű emelkedés. A házak esetében azonban szükséges hangsúlyozni, hogy nagyon heterogén a lakásállomány, így az összetétel hatás megnehezíti az összehasonlítást

–árnyalta a statisztikai adatokat Soóki-Tóth Gábor. A városok többségében két számjegyű növekedés volt megfigyelhető, ez alól Pécs és Sopron jelent kivételt, ahol nem volt kimutatható áremelkedés. 
 
A legdrágább városok fajlagos árában elenyésző különbség tapasztalható. Az élen végző Tatabányát (átlagos négyzetméterár 395 ezer forint), Debrecen (387 ezer), Sopron (384 ezer), Érd (379 ezer) követi. A további sorrend pedig Székesfehérvár és Győr, az említett értéktől kicsit leszakadva, de még átlag 300 ezer forint feletti fajlagos árral. A sort ezúttal is Salgótarján, Nagykanizsa és Dunaújváros zárja: előbbi leszakadva bőven 200 ezer forint alatti, utóbbi kettő valamivel efölötti átlagos négyzetméterárral. A többi városban 250-300 ezer forintos fajlagos ár a jellemz

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?