11 °C Budapest
Close-up of a yellow-fever mosquito biting human skin, its a culicidae vector of malaria, yellow fever, chikungunya, dengue and zika virus in Brazil, known locally as mosquito da dengue.

Indul a szezon: már Budapesten és Sopronban is irtják a vérszívókat

2021. május 3. 16:01

Budapest környékén, illetve Soporonnál is irtják a szúnyogokat a napokban. A héten 450 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a lárvák ellen használt természetes anyagot - közölte a katasztrófavédelem.

A következő napokban a Sopron és a Budapest környéki vizekben folytatódik a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. A kivitelezést elsősorban gépjárműre rögzített, nagynyomású permetezővel végzik. Azokra a vizes területekre, amelyeket nem lehet autóval megközelíteni, gyalogosan megközelítve juttatják ki a biológiai készítményt. A héten 450 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a lárvák ellen használt természetes anyagot - közölte a katasztrófavédelem.

Az elmúlt napok esős időjárása kedvez a szúnyogoknak, a tavak és folyók mentén víz alá került számos olyan terület, amely ideális élőhelyet biztosít a szúnyoglárvák számára. Hűvös időben két-három hétig tart a szúnyoglárvák fejlődése, ennyi idő áll rendelkezésre a felmérésre és a kezelések elvégzésére. A szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítmény a felhasznált dózisban semmilyen más élő szervezetre nincs hatással. 

Az elmúlt két hétben csaknem 8000 hektáron végeztek biológiai szúnyoggyérítést, zömében repülőről. Eső után fontos, hogy az erkélyen és a ház körül is felszámoljuk a szúnyoglárvák fejlődésére alkalmas helyeket - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?