19 °C Budapest

Eszi a penész a lakásod? Milliókat bukhatsz

2011. április 27. 16:58

A hőszigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A nem megfelelően, vagy egyáltalán nem szigetelt házak nemcsak hogy nem biztosítanak megfelelő hőérzetet lakóinak, de se pénztárcájukat, se egészségüket nem kímélik.

A megbetegedések egyik lehetséges okozója a pára. A rossz hőszigetelésnek köszönhetően pára csapódik le, ami nedvességet eredményez. A nedves környezet pedig kiváló táptalajt biztosít a penészgombák kialakulásához és elszaporodásához. Mindez elősegítheti, vagy akár súlyosbíthatja is a különböző légúti megbetegedéseket, allergiát.

Korábban: "Penészedik a lakásod? Így tehetsz ellene"

A penészgomba nem csak egészségkárosító hatással rendelkezik, hanem esztétikailag sem illik egy ápolt, rendezett otthonhoz. Ha a baj már bekövetkezett, bizony mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Ezért is kell a megelőzésre minél nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

A penészesedés akkor kezdődik, amikor legalább 72 órán keresztül, tartósan 75% felett marad a nedvességtartalom. A penész spórák észrevétlenül terjednek a levegőben ezzel károsítva az emberi szervezetet. Tünetei a kellemetlen, fülledt levegő, a dohos szag. Ezt követi a már szemmel is látható telepes elterjedés, ami azon túl, hogy bosszantó látvány, még légzőszervi betegségeket is előidéz.

Korábban: "Penészes a lakásod? A szakértő válaszol"

Tudni kell, hogy a helyiségek páratartalmának kb. 3 %-a távozik a falakon át, míg a 97 % a szellőztetés és a nyílászárók résein kialakuló un. filtráció révén távozik. Ha elmarad a szellőztetés, akkor a falakon átjutó pára nem engedi meg a normál klíma kialakulását, és bekövetkezik a "dunszt-hatás".

A technológiai fejlődés következtében a mai ablakok tökéletes légzárásúak. Ez viszont magával vonja a természetes szellőztetés problémáját, hiszen ha a lakásokban keletkező nagy mennyiségű pára nem tud hol távozni, akkor sajnos a falakra csapódik le.

Korábban: "Penészes a lakásod? A szakértő válaszol 2."

A "normál klíma" +20 Celsius és kb. 55%-os relatív páratartalom. Jól szellőzöttnek tekinthető az olyan helyiség, ahol óránként 1-2-szeres a légcsere. Megfelelő hőmérsékletű felület alatt azt kell érteni, hogy az adott helyiség léghőmérsékleténél 2-3 fokkal nagyobb mértékben nem tér el a padló, mennyezet, vagy a falak felületi hőmérséklete. Ez az állapot jól hőszigetelt épületek esetében megfelelő fűtéssel, rossz hőszigetelő képességű szerkezetek esetén túlfűtéssel biztosítható.

A légcsere kérdése tehát a nyílászárók, a falazat és a hőszigetelés együttes problémája, mégis leginkább a nyílászárókkal lehet megoldani. A hőszigetelés célja nyilván az energia felhasználás minimalizálása, hiszen az energiakészletünk nem végtelen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A penész a családok egészségét is fenyegeti
A Fodor József OKK Országos Környezet-egészségügyi Intézete 1996-2003 között 30 hazai városban és 80 falusi településen, mintegy 20 000, 7-11 éves gyermek családi otthonában végzett átfogó környezet-epidemiológiai vizsgálatot.

A kutatás kimutatta, hogy a penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota - összehasonlítva a penészmentes lakásban élő gyermekekével - minden tekintetben sokkal rosszabb volt. A penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakoribb volt a bronchitiszes, 67%-kal az asztmás, 67%-kal pedig az allergiás tünet.

A betegség fogalmát ki nem merítő különféle gyermekkori panaszokat is 37%-kal nagyobb arányban jelezték azon gyermekek szülei, akik penészes lakásban éltek, sőt a neurotikus, depressziós panaszok többlet-kockázata is 70%-os volt, s valamennyi esélyhányadost igen erős matematikai-statisztikai összefüggés támasztotta alá.

A házipor-allergia legkönnyebben nedves környezetben alakul ki, ugyanis a poratkák páradús - penészedésre is hajlamos - levegőben rendkívül könnyen szaporodnak.


Az új építésű házaknál sok esetben a hiba forrásai az igen gyenge minőségű szigetelők elhelyezése, illetve az előírások figyelmen kívül hagyása, vagy a kispórolt szellőztetők.
Emellett emberi gondatlanságból is megindulhat a penészesedés, hiszen költségmegtakarítás címen vagy betömjük a résszellőzőket, vagy ami talán még ennél is rosszabb, hogy nem is veszünk ilyet. Utóbbi esetében esély sincs a megelőzésre.

Sok más kellemetlen hatással kell még számolnunk, amennyiben nem figyelünk oda a megfelelő hőszigetelésre. Lakásunk nem fog megfelelni sem az Európai Unió, sem pedig a lakáspiac jogos és reális elvárásainak sem, így értéke a töredékére csökkenhet.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?