7 °C Budapest

Eszi a penész a lakásod? Milliókat bukhatsz

2011. április 27. 16:58

A hőszigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A nem megfelelően, vagy egyáltalán nem szigetelt házak nemcsak hogy nem biztosítanak megfelelő hőérzetet lakóinak, de se pénztárcájukat, se egészségüket nem kímélik.

A megbetegedések egyik lehetséges okozója a pára. A rossz hőszigetelésnek köszönhetően pára csapódik le, ami nedvességet eredményez. A nedves környezet pedig kiváló táptalajt biztosít a penészgombák kialakulásához és elszaporodásához. Mindez elősegítheti, vagy akár súlyosbíthatja is a különböző légúti megbetegedéseket, allergiát.

Korábban: "Penészedik a lakásod? Így tehetsz ellene"

A penészgomba nem csak egészségkárosító hatással rendelkezik, hanem esztétikailag sem illik egy ápolt, rendezett otthonhoz. Ha a baj már bekövetkezett, bizony mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba. Ezért is kell a megelőzésre minél nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

A penészesedés akkor kezdődik, amikor legalább 72 órán keresztül, tartósan 75% felett marad a nedvességtartalom. A penész spórák észrevétlenül terjednek a levegőben ezzel károsítva az emberi szervezetet. Tünetei a kellemetlen, fülledt levegő, a dohos szag. Ezt követi a már szemmel is látható telepes elterjedés, ami azon túl, hogy bosszantó látvány, még légzőszervi betegségeket is előidéz.

Korábban: "Penészes a lakásod? A szakértő válaszol"

Tudni kell, hogy a helyiségek páratartalmának kb. 3 %-a távozik a falakon át, míg a 97 % a szellőztetés és a nyílászárók résein kialakuló un. filtráció révén távozik. Ha elmarad a szellőztetés, akkor a falakon átjutó pára nem engedi meg a normál klíma kialakulását, és bekövetkezik a "dunszt-hatás".

A technológiai fejlődés következtében a mai ablakok tökéletes légzárásúak. Ez viszont magával vonja a természetes szellőztetés problémáját, hiszen ha a lakásokban keletkező nagy mennyiségű pára nem tud hol távozni, akkor sajnos a falakra csapódik le.

Korábban: "Penészes a lakásod? A szakértő válaszol 2."

A "normál klíma" +20 Celsius és kb. 55%-os relatív páratartalom. Jól szellőzöttnek tekinthető az olyan helyiség, ahol óránként 1-2-szeres a légcsere. Megfelelő hőmérsékletű felület alatt azt kell érteni, hogy az adott helyiség léghőmérsékleténél 2-3 fokkal nagyobb mértékben nem tér el a padló, mennyezet, vagy a falak felületi hőmérséklete. Ez az állapot jól hőszigetelt épületek esetében megfelelő fűtéssel, rossz hőszigetelő képességű szerkezetek esetén túlfűtéssel biztosítható.

A légcsere kérdése tehát a nyílászárók, a falazat és a hőszigetelés együttes problémája, mégis leginkább a nyílászárókkal lehet megoldani. A hőszigetelés célja nyilván az energia felhasználás minimalizálása, hiszen az energiakészletünk nem végtelen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

A penész a családok egészségét is fenyegeti
A Fodor József OKK Országos Környezet-egészségügyi Intézete 1996-2003 között 30 hazai városban és 80 falusi településen, mintegy 20 000, 7-11 éves gyermek családi otthonában végzett átfogó környezet-epidemiológiai vizsgálatot.

A kutatás kimutatta, hogy a penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota - összehasonlítva a penészmentes lakásban élő gyermekekével - minden tekintetben sokkal rosszabb volt. A penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakoribb volt a bronchitiszes, 67%-kal az asztmás, 67%-kal pedig az allergiás tünet.

A betegség fogalmát ki nem merítő különféle gyermekkori panaszokat is 37%-kal nagyobb arányban jelezték azon gyermekek szülei, akik penészes lakásban éltek, sőt a neurotikus, depressziós panaszok többlet-kockázata is 70%-os volt, s valamennyi esélyhányadost igen erős matematikai-statisztikai összefüggés támasztotta alá.

A házipor-allergia legkönnyebben nedves környezetben alakul ki, ugyanis a poratkák páradús - penészedésre is hajlamos - levegőben rendkívül könnyen szaporodnak.


Az új építésű házaknál sok esetben a hiba forrásai az igen gyenge minőségű szigetelők elhelyezése, illetve az előírások figyelmen kívül hagyása, vagy a kispórolt szellőztetők.
Emellett emberi gondatlanságból is megindulhat a penészesedés, hiszen költségmegtakarítás címen vagy betömjük a résszellőzőket, vagy ami talán még ennél is rosszabb, hogy nem is veszünk ilyet. Utóbbi esetében esély sincs a megelőzésre.

Sok más kellemetlen hatással kell még számolnunk, amennyiben nem figyelünk oda a megfelelő hőszigetelésre. Lakásunk nem fog megfelelni sem az Európai Unió, sem pedig a lakáspiac jogos és reális elvárásainak sem, így értéke a töredékére csökkenhet.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm