21 °C Budapest

Új Guinness rekord! Ferdébb, mint a pisai torony!

2010. június 9. 12:02

Az épület átadását követően a hitelesítés is megtörtént, ezennel az Abu Dzabiban található Capital Gate torony hivatalosan is bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legferdébb ember alkotta toronyépülete. Az épület 18 fokkal dől nyugati irányba, ezzel négyszer ferdébb, mint a középkorban gyenge lábakra épített híres pisai torony.

A hitelesítést pontos mérésekkel támasztották alá, miután elkészült az RMJM tervezésében és az ADNEC beruházói csoport kivitelezésében készült 35 emeletes toronyépület. A torony a 12. emeletig függőleges, onnan kezdve viszont a 30 centimétertől a 140 centiméterig terjedő eltérésekkel húzták fel a következő szinteket.

Az építmény számos egyedülálló technológiai újítást tartalmaz, ezek közé tartoznak az ívelt szerkezeti elemek és a belső mag. A rácsszerkezetet 10 ezer tonna acéllal és 15 ezer köbméter betonnal erősítették meg, melynek köszönhetően az anyagfelhasználás a fele a hagyományos technológiával épített toronyházakhoz képest.

Ali Saeed Bin Harmal Al Dhaheri, a kivitelező cég vezetője elmondta, hogy, számos akadállyal szembesültek az építkezés során, de a szervezett partneri együttműködésnek, a kemény munkának és az építők elkötelezettségének köszönhetően mindegyiket sikerült leküzdeni.

Az épület napjaink mérnöki tudományának látványos mementója lehet, emellett otthont ad egy ötcsillagos szállodának és 20 ezer négyzetméter irodának is.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?