100 milliárd feletti hátralék: társasházak adósságcsapdában

2010. április 22. 14:01

Minden negyedik, közel 10 ezer fővárosi társasház vergődik jelenleg adósságcsapdában. Az általuk felhalmozott tartozások becsült értéke a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. Mivel a tartalékképzés nem vált a hazai házkezelés általános gyakorlatává, a gazdasági krízis gyorsan felborította a lakóközösségek sok esetben rosszul megtervezett pénzügyi egyensúlyát. A tömeges csőd közeli helyzet megoldására a közös képviselők zöme nincs felkészülve.

Nem megfelelő a műszaki állapota a Budapesten található 45-50 ezer társasház több mint felének, és tízezerre tehető azoknak a száma, ahol nemhogy a karbantartási munkálatokra nincs pénz, de még a közüzemi számlákat sem tudják rendszeresen kifizetni - áll a rendkívül sokszereplős piacon jelentős számú ingatlant kezelő City-Premier Kft. 2009-es év folyamatait vizsgáló elemzésében.

A helyzet kialakulásának oka a rossz pénzügyi tervezés, a tartalékképzés elhanyagolása és a szakértelem hiánya mellett a háztartások riasztóan növekvő fizetésképtelensége. Egy sikeresen működő közös képviselőnek ma már a joghoz, a közgazdaságtanhoz, az épületgépészethez, a könyveléshez, a pályázatíráshoz, a biztosítási ügyekhez és legfőképpen a követeléskezeléshez is értenie kell. Ezen ismeretek nélkül képtelenség a társasházakat menedzselni. Húsz évvel ezelőtt még elég volt, ha ügyes a képviselő, napjainkban polihisztornak és naprakésznek is kell lennie.

Az új társasházi törvény a 10 millió forint feletti pénzügyi forgalommal rendelkező, illetve amikor az albetétek száma eléri az ötvenet, kötelező éves könyvvizsgálatot ír elő, amely sokat segít majd abban, hogy a tulajdonosok tisztább képet kapjanak a társasházaik működéséről. Ez előrelépés, de a helyzetet önmagában nem oldja meg. A közelmúltban a közösköltség-tartozások nagy részét a szakemberek még a hanyagság számlájára írták, mára ez a trend is megfordulni látszik - egyre több család kerül választás elé: eszik vagy rezsit fizet. A City-Premier szakértőjének becslése szerint a fővárosi háztartások mostanra 100 milliárd forintot is meghaladó hátralékot halmoztak fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?