11 °C Budapest

Nyolc érv az ingatlanbefektetések mellett

2009. február 17. 14:30

Válságos időszakban sokan keresik azt a befektetést, ahol viszonylagos biztonságban tudhatják megtakarított pénzüket. Az Elephant Holding nyolc érvet állított össze azok számára, akik fővárosi újépítésű ingatlan vásárlásán gondolkoznak.

1. Biztonság

Bizonytalan gazdasági helyzetben, amikor a pénzügyi befektetések kockázata szokatlanul magas, megnő az olyan invesztíciók népszerűsége, ahol a befektetésnek használati értéke van, amely független a mindenkori piaci értéktől.
Tipp: Vásárlásnál vegyük figyelembe az ingatlan használati értékét, tömegközlekedés, iskolák, szolgáltatók közelsége. Kerüljük a mindennapi életben nem létszükségletnek számító ingatlan típusokat pl.: nyaralók, vidéki házakat.

2. Értéktartás

Bár a befektetésként vásárolt lakások éves értéknövekedéséről ma kevesen mernek nyilatkozni, a fővárosi ingatlanok értéktartása megbízhatónak mondható. Ennek egyik oka a biztos kereslet. Sokan szeretnék kihasználni az illetékmentesség, a szocpol, az előtakarékossági támogatások és a támogatott hitelek adta előnyöket.
Tipp: A panellakás nem jó befektetés. A növekvő fenntartási költségek (fűtés, közös költség) miatt jelentős mértékben és hirtelen csökkenhet az átlagos négyzetméterár.

3. Bérbeadás

A lakás bérbeadásának esélyei a teljes piacot tekintve nőnek, hiszen az önálló életet kezdő fiataloknak és az elvált házasoknak is lakás kell. Ennek jelentős részét lakásbérléssel oldják meg.
Tipp: A sikeres bérbeadás feltétele a reálisan kalkulált bérleti díj és a bérlő folyamatos kiszolgálása az ingatlan karbantartásával, felmerülő igények kielégítésével.

4. Kamatfizetés bérleti díjból

Az újépítésű fővárosi lakások hozamához, az évi kb. 5% értéknövekedésen felül, a bérleti díj is hozzájárul. A bérbeadás jó lehetőség a felvett banki hitel kamatainak kifizetésére.
Tipp: Egyszerűen és barátságosan bútorozott lakást sokkal könnyebb kiadni, mint egy bútorozatlant.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Biztos háttér

A bankok a mai bizonytalan gazdasági helyzetben is adnak hitelt lakásvásárlásra, jóllehet az önrész mértéke az utóbbi évek gyakorlatához képest magasabb, de még így is alacsony mértékű: 20-30%.
Tipp: A bizonytalan forintárfolyam miatt mindig mérlegeljük a devizahitelek kockázatát.

6. Csökkenő készlet

A válság egyik következménye, hogy néhány hónapon belül jelentősen kevesebb lehet a jó adottságú, azonnal beköltözhető újépítésű lakások száma Budapesten. Mindez az új beruházások leállítása miatt van így.
Tipp: Minél előbb vizsgáljuk meg a valós vételi lehetőségeket, hiszen sok olyan projekt van, melyben már csak néhány lakás van eladó, mégis hirdetik. Ez félrevezető lehet a kínálat tényleges méretét tekintve.

7. Adómentes jövedelem

Egy 2008-ban életbe lépett jogszabály változás szerint az ingatlan eladásából származó jövedelem adóalapját az eddig hatályban lévő 15 év helyett már 5 év után 100 százalékkal csökkenthetjük, vagyis 5 év után már nem kell adót fizetni a lakáseladásból származtatott haszonra.

8. Árfolyam ingadozás kiküszöbölése - Euró bevezetés

Egyes prognózisok szerint az euró bevezetésének időpontjára a nemzeti fizetőeszköz akár jelenlegi értékének 73%-ra is amortizálódhat. Az árfolyamzuhanás következményeit kiküszöbölhetjük azzal, ha euróban tartjuk a pénzünket, de így hozamra ne számítsunk. Az újépítésű ingatlanokat ugyanakkor az euró zónába való belépés után jelentősen magasabb áron adhatjuk tovább természetesen euróért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem