Nyolc érv az ingatlanbefektetések mellett

2009. február 17. 14:30

Válságos időszakban sokan keresik azt a befektetést, ahol viszonylagos biztonságban tudhatják megtakarított pénzüket. Az Elephant Holding nyolc érvet állított össze azok számára, akik fővárosi újépítésű ingatlan vásárlásán gondolkoznak.

1. Biztonság

Bizonytalan gazdasági helyzetben, amikor a pénzügyi befektetések kockázata szokatlanul magas, megnő az olyan invesztíciók népszerűsége, ahol a befektetésnek használati értéke van, amely független a mindenkori piaci értéktől.
Tipp: Vásárlásnál vegyük figyelembe az ingatlan használati értékét, tömegközlekedés, iskolák, szolgáltatók közelsége. Kerüljük a mindennapi életben nem létszükségletnek számító ingatlan típusokat pl.: nyaralók, vidéki házakat.

2. Értéktartás

Bár a befektetésként vásárolt lakások éves értéknövekedéséről ma kevesen mernek nyilatkozni, a fővárosi ingatlanok értéktartása megbízhatónak mondható. Ennek egyik oka a biztos kereslet. Sokan szeretnék kihasználni az illetékmentesség, a szocpol, az előtakarékossági támogatások és a támogatott hitelek adta előnyöket.
Tipp: A panellakás nem jó befektetés. A növekvő fenntartási költségek (fűtés, közös költség) miatt jelentős mértékben és hirtelen csökkenhet az átlagos négyzetméterár.

3. Bérbeadás

A lakás bérbeadásának esélyei a teljes piacot tekintve nőnek, hiszen az önálló életet kezdő fiataloknak és az elvált házasoknak is lakás kell. Ennek jelentős részét lakásbérléssel oldják meg.
Tipp: A sikeres bérbeadás feltétele a reálisan kalkulált bérleti díj és a bérlő folyamatos kiszolgálása az ingatlan karbantartásával, felmerülő igények kielégítésével.

4. Kamatfizetés bérleti díjból

Az újépítésű fővárosi lakások hozamához, az évi kb. 5% értéknövekedésen felül, a bérleti díj is hozzájárul. A bérbeadás jó lehetőség a felvett banki hitel kamatainak kifizetésére.
Tipp: Egyszerűen és barátságosan bútorozott lakást sokkal könnyebb kiadni, mint egy bútorozatlant.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5. Biztos háttér

A bankok a mai bizonytalan gazdasági helyzetben is adnak hitelt lakásvásárlásra, jóllehet az önrész mértéke az utóbbi évek gyakorlatához képest magasabb, de még így is alacsony mértékű: 20-30%.
Tipp: A bizonytalan forintárfolyam miatt mindig mérlegeljük a devizahitelek kockázatát.

6. Csökkenő készlet

A válság egyik következménye, hogy néhány hónapon belül jelentősen kevesebb lehet a jó adottságú, azonnal beköltözhető újépítésű lakások száma Budapesten. Mindez az új beruházások leállítása miatt van így.
Tipp: Minél előbb vizsgáljuk meg a valós vételi lehetőségeket, hiszen sok olyan projekt van, melyben már csak néhány lakás van eladó, mégis hirdetik. Ez félrevezető lehet a kínálat tényleges méretét tekintve.

7. Adómentes jövedelem

Egy 2008-ban életbe lépett jogszabály változás szerint az ingatlan eladásából származó jövedelem adóalapját az eddig hatályban lévő 15 év helyett már 5 év után 100 százalékkal csökkenthetjük, vagyis 5 év után már nem kell adót fizetni a lakáseladásból származtatott haszonra.

8. Árfolyam ingadozás kiküszöbölése - Euró bevezetés

Egyes prognózisok szerint az euró bevezetésének időpontjára a nemzeti fizetőeszköz akár jelenlegi értékének 73%-ra is amortizálódhat. Az árfolyamzuhanás következményeit kiküszöbölhetjük azzal, ha euróban tartjuk a pénzünket, de így hozamra ne számítsunk. Az újépítésű ingatlanokat ugyanakkor az euró zónába való belépés után jelentősen magasabb áron adhatjuk tovább természetesen euróért.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05