13 °C Budapest

Az elcsalt félszocpol: díszletekre kifizetett milliárdok

Pénzcentrum
2008. december 30. 08:15

Néhány évvel ezelőtt a félszocpol bevezetése tette lehetővé, hogy a gyermekeket nevelő családok ne csak új építésű lakásra kapjanak állami szociálpolitikai támogatást, hanem régebbi építésű ingatlan vásárlására is. Főként kisebb vidéki településeken tűnt ez vonzónak, ahol még nem romlottak le a házak, de áruk jóval alacsonyabb, mint a nagyvárosokban - írja a Népszabadság.

Ehhez az új építésű ingatlanokra járó kedvezmény felét kaphatják meg a gyermekesek - sok helyen ennyiből is jó állapotú, nagyméretű ingatlanokhoz lehet jutni. A nagyobb családok rendszerint nem tudnak megtakarítani önerőre való pénzt: ahhoz, hogy az ellenszolgáltatás nélkül járó állami támogatást megkaphassák, az önrészt bankhitelből kell előteremteni.

Tisztességes értékbecsléssel és a hitelképesség alapos vizsgálatával ebben a rendszerben sem juthatna hozzá a támogatáshoz olyan család, amelynek nincs elég jövedelme, hogy az önrészre felveendő hitelt törleszteni tudja.

Azt gondolná az ember - nyilván a kormányzat is ezt gondolta, amikor a szabályokat meghatározta -, hogy a bankok belső érdekeltségi rendszere kizárja a csalásokat. Vagyis: önrészre sem kaphat hitelt olyan ember, akiről tudni lehet, hogy nem tudja majd törleszteni a részleteket. Elvileg az sem fordulhatna elő, hogy a banki értékbecslő a tényleges érték sokszorosára értékeljen egy ingatlant. Elvileg.

2008 elejéig a közpénzt folyósító államnak nem is volt olyan szervezete, amely egyáltalán felülbírálhatta volna a bankok és a támogatott ügyfelek közti szerződéseket. A Magyar Államkincstárnak joga most már van, kapacitásából azonban csak a szerződések tíz százalékának ellenőrzésére telik.

Miért tűrik meg a bankok, hogy az alkalmazottaik vagy a nekik dolgozó független értékbecslők csalhassanak? Valószínűleg azért, mert maguk a bankok akkor sem veszítenek, ha a helyzetet kihasználó csalók sok pénzt keresnek azzal, hogy lenyúlják a rászorulók elől a szocpoltámogatás nagyját. Ehhez szükség van egy sokgyermekes családra, majd mondjuk ötmillióért eladni neki valahol egy egymilliót érő házat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fölvetetni e hitelképtelen emberekkel az önrész összegét, néhány százezer forintot, eladósítani őket. Amikor pedig nem tudják fizetni a részletet, a csekély hitel miatt is az egész házat el lehet árverezni a fejük fölül - az állami segítség beléveszett összegével együtt. Persze, akkor már nem 4-5 millióért adnak túl rajta, hanem gyakran - a független bírósági végrehajtók közreműködésével - csak a kikiáltási ár feléért. Esetleg éppen azokhoz a csalókhoz kerül vissza, akiktől megvették. A bank a pénzénél marad, mert az önrészre felvett hitel összege még így is kitelik a befolyó összegből, a pénzintézetek pedig a támogatás közvetítéséért is jelentős költségtérítést kapnak az államtól.

Lebukás, nyomozás, büntetőper csak akkor lehetséges, ha valaki feljelentést tesz. Mivel ebben senki nem érdekelt, nincs semmiféle visszatartó erő. Nem az hát a baj, amit gyakran mondanak mostanában, hogy a magyar állam túl sok pénzt költ szociális támogatásra, hanem az, hogy a támogatás nem éri el a célját: a milliárdok elfolynak, de a társadalmi problémák még csak nem is enyhülnek.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm