12 °C Budapest
A worried high school student looking at his test paper before starting during an exam.

Ezért nem lehet sikeres felnőtt a legtöbb diákból: nem is sejtik, mekkora hátrányban vannak

2022. szeptember 7. 15:01

A közoktatásban tanuló diákokoknak a tanulmányaik befejezéséhez közeledve gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, melyek jövőbeli terveikre – továbbtanulás, munka, önálló élet – irányulnak. Egyes fiatalok már az általános iskolában tudják mivel szeretnének foglalkozni a későbbiekben, míg mások az első főiskola vagy egyetem elvégzése után is csak abban biztosak, hogy mely területek állnak távol az érdeklődési körüktől.

Komócsin Laura, a Business Coach Kft. ügyvezető igazgatója az idei nyáron önbizalom kutatást végzett többek között a diákok döntéseit befolyásoló tényezők feltérképezésére. Mint kiderült, a megkérdezett magyar diákok közel háromnegyede próbál úgy viselkedni, ahogy azt elvárják tőlük.

Az önbizalom mértékétől függően nem biztos, hogy őszinte válasz érkezik azon kérdésekre, melyeket a fiatalok számára meghatározó személyek tesznek fel. Bár kedves gesztus, hogy ez a korosztály odafigyel környezete érzelmeire és képes saját ambícióit háttérbe szorítani, mégis az önmegvalósításban és saját boldogságuk megtalálásában hátráltathatja őket, ha elfojtják céljaikat vagy valós gondolataikat. Bekerülve a munkaerőpiacra pedig ezen beidegződések negatív hatással lehetnek a munkavégzésre, a beilleszkedésre és más szociális készségek elsajátítására.

„Az idén júliusban végzett ­– kezdetben országos, majd nemzetközi – felmérés eredményei is valamelyest alátámasztották, melyet saját magam is tapasztaltam az elmúlt 15 év alatt: a magyarok általában lassabban hoznak meg döntéseket, a saját komfortzónájukból nem szívesen lépnek ki. Ezen attitűd nem csak a munkahelyi teljesítményre koncentrálódik, de a társas kapcsolatokban is megjelenik. Nehezebben ismerkednek új emberekkel és igyekeznek az elvárt normáknak megfelelni, ezért a gondolataikat, véleményeiket sem merik nyíltan kifejezni, vagy csak bizonyos személyek körében. A kutatás során kiderült, hogy a magyar válaszadóknak leginkább a pozitív megerősítések, a visszajelzések hiányoznak. Sokkal több pozitív visszajelzést szeretnének kapni (a magyar átlag 3,46, a nemzetközi 2,96 az 1-5-ig terjedő skálán), ami a diákok és pedagógusok esetében még szélsőségesebb” – mondta Komócsin Laura az Országos Önbizalomnövelde Program kitalálója.

Az elismerő közeg segít

Az önbizalom szintje egyénenként a kérdéses képességtől vagy adott helyzettől függően változhat, a magas szint fenntartásához azonban nélkülözhetetlen a környezetünktől kapott elismerés. Laura szerint minél magabiztosabbá válunk, annál kevésbé szükségesek a folytonos megerősítések, ezért társadalmi felelősségvállalási kezdeményezést indított, Országos Önbizalomnövelde Program néven.  A program célja, hogy az elkövetkező három évben Magyarország lakosságának önbizalomszintje is elérje a nemzetközi átlagot, ezért folyamatosan gyarapodó önkénteseivel ingyenes workshopokat tartanak középiskolásoknak, egyetemistáknak és álláskeresőknek egyaránt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

„A kezdeményezés elindításához a közösségi médián keresztül próbáltam olyan hiteles, a témában érintett csapatot toborozni, akiknek tagjai önként vállalják, hogy segítik a tevékenységem. Egyedül sajnos nem tudok több helyszínen jelen lenni, be kellett látnom. Meglepődve fogadtam, hogy alig három nap alatt több, mint ötvenen jelentkeztek. Az Önbizalom nagykövetek több napos képzésen fognak részt venni, akik a saját megyéjüknek tartanak majd ingyenes workshopokat. Emellett osztályok és iskolák jelentkezését is várjuk, akik úgy érzik szükséges lenne pár órában foglalkozni a fiatalok önbizalmával” – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07