Shot of a female teacher working at her desk

Érik a katasztrófa a magyar oktatásban? A pedagógusok szerint sürgősen lépni kell

2022. augusztus 10. 09:43

A kormány által benyújtott értékelő dokumentumban többek között a pedagógusok magyarországi helyzetét is értékelik, valamint elismernek több olyan pontot is, amit az utóbbi években kritikaként fogalmaztak meg a kormánnyal szemben.Többek között azt is elismerték, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodellnek komoly hibái vannak.

Benyújtotta a kormány az Európai Bizottsághoz a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű dokumentumot, amely többek között a pedagógusok magyarországi helyzetét is értékeli. A dokumentumot kivonatoló Népszava szerint az írásban több olyan pontot is elismer a kormány, amit az utóbbi években kritikaként hoztak fel vele szemben.

A dokumentumban többek között elismerték azt is, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodellnek komoly hibái vannak, az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya, hogy a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól, valamint, hogy ezekkel a problémákkal sürgősen kezdeni kell valamit.

A kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, továbbá a jelek szerint azt is vállalná a kabinet, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a következő néhány évre inflációkövetővé tenné a tanárok fizetését, feltéve, ha megkapja az erre szánt pénzeket. A bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, azaz mintegy 400 milliárd forintot szánna a magyar kormány.

Az elmúlt évek kritikáihoz hasonlóan a kormányzati program is elkeserítő képet fest a hazai pedagógusok helyzetéről, amelynek okai a rendszer hibáiból fakadnak. Elismerték például az ok-okozati kapcsolatot az az alacsony bérek és a tanárhiány között, ami már csak azért is adja magát, mert a tanárok kezdő fizetése nálunk az egyik legalacsonyabb az EU-ban, illetve Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a törvény szerint meghatározott pedagógusbér és az átlagbér is.

Azzal is tisztában vannak továbbá a kormány képviselői, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodellnek komoly hibái vannak, külön megjegyezve, hogy rengeteg ideig tart, mire egy pedagógus a rendszerben elérheti azt a fizetési fokozatot, amiből meg is tud élni. A lap emlékeztet, hogy a legmagasabb fizetési fokozatot például csak 42 év után lehet megszerezni, amit így a tanárok csak rövid ideig kaphatnak, és nem is mindegyiküknek sikerül elérnie.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány továbbá a jelek szerint eltökélt, hogy a hivatás presztízsét is visszaállítsa, ezzel egyre többeknek tegye vonzóvá újra a pályát, ezért a hírek szerint arról is szó van, hogy bővítik a pedagógusok számára adható elismerések körét, különböző kedvezményeket tesznek elérhetővé számukra, és akár még a lakhatásuk megoldásában is segítenék őket.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint a kormány terve jó kiindulópont lehet, de a céldátumokat késeinek tartja, és szerinte a bérfejlesztés célkitűzéseit a mostani kormányzati ciklus végéig, 2026-ig kellene teljesíteni, és már első lépésként egy nagyobb arányú béremelést kell végrehajtani

Itt a Pénzcentrum iskolakezdés kutatása!

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?