27 °C Budapest

Kiderült, mit csinálnak valójában a gimnazisták a közösségi szolgálaton

Pénzcentrum
2014. március 7. 14:04

Azoknak a diákoknak, akik 2016 után érettségiznek, kötelező ötven órás önkéntes munkát elvégezniük: ez is feltétele a vizsgának. Sok helyen a távoli dátum ellenére már élhetnek ezzel a lehetőséggel a fiatalok. A kezdeményezés népszerű, erős a diákokban a segítő szándék. Folyamatosan bővül azon intézmények száma, melyek fogadják a gyerekeket.

Az ötven órás iskolai közösségi szolgálattal a fiatalok az önkéntes munkán keresztül tanulhatják meg a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. A tanulók egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi, no meg óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős tevékenységeket végezhetnek.

Ez a szervező Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott tájékoztatása szerint a gyakorlatban számos formát ölthet. Idősek otthonában például a beszélgetést, sétáltatást, felolvasást, frizurakészítést vagy informatikai felkészítést. Gyermekotthonokban, játszóházakban a gyermekekkel való foglalkozást. Szakképzettséget igénylő feladatokat természetesen nem bíznak a gyerekekre. Árvíz idején a diákok a gátakon segítettek, de a tűzoltóságok veszélyhelyzeten kívül is fogadják a diákokat. A tavalyi tanévben például több mint ezerötszáz diák tevékenykedett a katasztrófavédelem területén.

Olyan intézmények munkájába folyhatnak bele a tanulók, melyek az említett területek valamelyikén végeznek munkát, és kapcsolatban állnak a diák iskolájával. Ez természetesen korlátozza a nebuló lehetőségeit: sok esetben az iskola a hozzá közel eső intézménnyel szerződik.
Ugyan még messze van az a kötelező időpont, amíg el kell végezni ezeket a feladatokat, sok iskolában már most megszervezték a közösségi szolgálatot, ami igen népszerű a gyerekek körében.

Jelenleg még nincsenek reprezentatív adatok arra nézve, hogy a diákok országosan milyen tevékenységeket preferálnak - mondta el az OFI a Pénzcentrum.hu-nak. De igen népszerű minden szociális területtel kapcsolatos, segítő tevékenység. Mivel a közösségi szolgálat korábban nem volt kötelező, csak az olyan iskolák tapasztalatait lehet számba venni jelenleg, ahol ezt "belső indíttatásból" szervezték meg. Ezekre a jó gyakorlatokra épül az iskolai közösségi szolgálat rendszerszintű bevezetése. Ugyanakkor a közösségi szolgálat kiterjesztése során az arányok módosulhatnak annak függvényében, hogy a bekapcsolódó iskolák milyen partnereket találnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tehát elképzelhető, hogy a mostani tevékenységi területek mellett újak is népszerűvé válnak: valószínűleg emelkedni fog a kulturális intézményekben végzett tevékenység a szociális jellegűek mellett. Nagyban függ attól, hogy az adott diák lakóhelyén vagy az adott iskola környezetében milyen intézmények, lehetőségek vannak. Például a közelben lévő nemzeti park, kórház, szociális otthon hatást gyakorolhat a diákok választására is. Az önkormányzatok több helyen közvetítő szerepet játszanak az iskolák és a szociális intézmények között, hogy könnyebben kiépülhessenek az együttműködési kapcsolatok.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?