Külföldi nyugdíjasok tízezrei élnek nálunk, a magyar kasszából

Pénzcentrum
2017. június 7. 05:32

Ma Magyarországon csaknem 44 ezren tartoznak azon kivételesek közé, akik valamely szociális egyezmény alapján kapják a nyugdíjukat. Bár hazánkban az állampolgárság nem számít a nyugdíjak megállapításakor, de néhány kivételes esetben magyar, ukrán, orosz vagy esetleg koszovói állampolgárok akkor is kaphatnak magyar nyugdíjat, ha nem hazánkban szerezték meg a hozzá szükséges szolgálati éveket.

Korábbi cikkünkben már utánajártunk annak, hogy több tízezer főre tehető azon magyarok száma, akik valamelyik külföldi országba kérik a nyugdíjukat. Ez alkalommal azonban arra voltunk kíváncsiak, hány külföldi állampolgár tölti nálunk a nyugdíjas éveit és kapja az ellátást a magyar kasszából.

A kivétel erősíti a szabályt

Hazánkban a magyarok és a külföldiek ugyanolyan feltételek alapján szerezhetnek jogosultságot magyar nyugdíjra. Ebből kifolyólag a nyugdíjigazgatási szervek nem tartják külön számon az állampolgárságra vonatkozó adatokat. Akad azonban egy érdekes kivétel.

Speciális esetnek számítanak azok a nyugdíjasok, akik úgy kapnak magyar nyugdíjat, hogy nem feltétlenül hazánkban szerezték meg az ehhez szükséges szolgálati éveket. Ilyen esetekben az ellátást valamely országgal kötött kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény alapján folyósítják.

A magyarországi nyugellátásra való jogosultság megállapítása során a külföldi állampolgárságnak csak a még jelenleg is hatályos magyar-jugoszláv és magyar-szovjet egyezmény esetében van jelentősége

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF)

Ezeket az egyezményeket a szerződő államok saját állampolgáraik érdekében kötötték Magyarországgal. Ezen egyezmények alkalmazására - gyakorlatilag a szerződő felek szabályai szerint szerzett szolgálati időnek a nyugdíjra való jogosultsághoz történő kölcsönös figyelembe vételére - csak az egyezménnyel érintett állampolgárok esetében kerülhet sor a magyar állampolgárokkal azonos módon.

A fentebb is említett magyar-jugoszláv egyezmény jelenleg Koszovó, a magyar-szovjet egyezmény pedig Ukrajna és az Oroszországi Föderáció vonatozásában alkalmazandó. Tehát az egyezmények azokat a magyar, koszovói, ukrán vagy orosz állampolgársággal rendelkezőket érintik, akik egyik vagy másik, illetve mindkét szerződő fél területén dolgoztak, vagy más módon szolgálati időt szereztek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíj abban az országban jár, ahol a kérelem benyújtásának időpontjában a lakóhelyünk van. A külföldi állampolgárok, a magyarokhoz hasonlóan a nyugellátás igényüket a lakóhelyük szerinti illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervénél vagy Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatalánál kérhetik.

Mennyi az annyi?

2016. decemberében összesen 43 995 fő részesült Magyarországon olyan öregségi nyugdíjban, amelynek megállapítása valamely kétoldalú szociális biztonsági egyezmény szabályainak a figyelembevételével történt. Ez a szám az elmúlt években jelentősen emelkedett, amely részben az elöregedő európai népességgel magyarázható.

Az így utalt nyugdíjak összeg az elmúlt években bár nem jelentősen, de némileg emelkedett.

2016-ban átlagosan 98 984 forint volt az ellátások összege.

Viszonyításképpen, hazánkban a közel kétmillió öregségi nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él, az országos átlag pedig 110 486 forintra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem