29 °C Budapest
Hihetetlen: ennyi üti egy szlovák nyugdíjas markát

Hihetetlen: ennyi üti egy szlovák nyugdíjas markát

2016. augusztus 25. 05:33

Bár Európán belül nem mondható magasnak a szlovákiai átlagnyugdíj, még így is jóval felülmúlja az átlagos magyar ellátást. A szomszédban havonta átlagosan csaknem 129 ezer forintot visz a postás, míg hazánkban 109 ezer forintot. Ráadásul Szlovákiában sokan kapnak "karácsonyi nyugdíjat" is.


A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága már régóta központi téma, ráadásul napjainkban sok nyugdíjas él a létminimum alatt hazánkban. Ezért most annak jártunk utána, hogy vajon a szomszédunkban lévő Szlovákiában jobban élnek-e a nyugdíjasok? Mekkora ott az átlagnyugdíj? Hány évesen lehet náluk abbahagyni a munkát?

Mennyit kapnak a Szlovák nyugdíjasok?

Magyarországon jelenleg 2 milliónál is többen kapnak nyugdíjat, míg Szlovákiában ugyanez a szám körülbelül 1 millióra rúg - írja a parameter.sk, szlovákiai magyar hírportál. Vagyis az egész lakossághoz viszonyítva a szomszédban kicsit kevesebb nyugdíjas él, hiszen 5,4 millió főre becsülik Szlovákia lakosságát, míg hazánkban már 10 milliónál is kevesebben élnek.

A Szlovák nyugdíjasok átszámolva havonta átlagosan 128 960 forintot kapnak, a magyar átlagnyugdíj pedig 109 561 forintra tehető.

Vagyis a különbség a két ország között majdnem 20 ezer forintra rúg.

KATTINTS! Köddé vált több tízezer magyar nyugdíjas: mi történhetett?

A különbséget azonban tovább növeli az, hogy Magyarországon a nyugdíjasok évente csak 12 alkalommal kapnak ellátást, míg a szomszédban karácsonykor extra pénz járt a nyugdíjasoknak. Egészen pontosan az kaphat pluszpénzt, akinek a nyugdíjának az összege nem éri el a mindenkori átlagfizetés 60 százalékát.

A karácsony előtt érkező nyugdíj maximális összege 2015-ben pedig 100 euró, vagyis csaknem 31 ezer forint volt.

Míg a szlovákiai nyugdíjasok pluszpénzt kaphatnak karácsonykor, addig nálunk már évekkel korábban eltörölték a 13. havi nyugdíjat. Az idősebbeket pedig azzal támogatják az év utolsó hónapjában, hogy a szokásosnál jóval korábban: tizenkettedike helyett, már december másodikán megérkezi a nyugdíj a magyar háztartásokhoz. Ennek ellenére januárban nem jön hamarabb az ellátás, ezért ilyenkor a pénzt sokkal jobban be kell osztani.

Hol mehetünk hamarabb nyugdíjba?

Magyarországon 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, ez azonban már csak az 1957 után szültetettekre vonatkozik. Ezzel szemben Szlovákiában jelenleg a nyugdíjkorhatár 62 év, ami európai viszonylatban is nagyon alacsonyak számít.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az öregedő társadalom problémája azonban ezt az európai országot sem kerüli el, ezért 2017-től folyamatosan elkezdik emelni a nyugdíjkorhatárt, ami azt jelenti, hogy 2023-ban már 63, 2029-ben pedig már a 64 évesen mehetnek nyugdíjba az idősek Szlovákiában. De ugyanebből az okból kifolyólag hazánkban is felmerült már a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése.

Valóban ennyivel jobb a helyzet külföldön?

Bár a fenti adatokat összehasonlítva úgy tűnik, hogy jobban élnek a szlovák nyugdíjasok, de azt azért fontos kiemelni, hogy ezzel az átlagnyugdíjjal még ők sem tartoznak Európa éllovasai közé. Elég csak a másik szomszédunkban átnézni: Ausztriában ugyanis csak a nyugdíjminimum összege több mint a kétszerese a szlovák és persze ezzel együtt a magyar átlagnyugdíjnak.

Ráadásul korábban a bevásárlóturizmus kapcsán foglalkoztunk azzal, hogy hol lehet olcsóbban bevásárolni, itthon vagy Szlovákiában. Az alapvető élelmiszerek árának összehasonlításakor pedig azt tapasztaltunk, hogy egy-két kivételtől eltekintve Magyarországon kedvezőbb áron lehet vásárolni.

Mindehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy az élelmiszerek általában a legnagyobb részét teszik ki egy átlagos nyugdíjas fogyasztói kosárnak - egy tavalyi felmérés szerint a magyar nyugdíjasok jövedelmük 27,7 százalékát költik a mindennapi élelmiszerekre, ennél többet pedig csak a lakásfenntartásra fordítanak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?