0 °C Budapest

Kenőpénzzel próbálkozott a nyugdíjas: börtön lehet a vége

2015. november 14. 16:00

Bár sok nyugdíjas szeretne, általában meglehetősen nehéz bekerülni egy idősek otthonába. Erkélyes nyugdíjas otthonba pedig még nehezebb, még vesztegetéssel sem sikerül mindig. Hiába próbálta meg nemrég egy 83 éves asszony is, neki sem jött össze.


Egy 83 éves asszony erkélyes lakást szeretett volna a győri nyugdíjas otthonban, ezért megpróbált megvesztegetni egy 72 éves nőt. A 72 éves asszony 200 ezer forintot kért azért, hogy a "befolyásos" fia elintézze az erkélyes lakást a 83 évesnek, amiből az 100 ezer forintot előlegként ki is fizetett. Végül azonban csak egy tetőtéri lakás jutott a 83 éves néninek, akit amellett, hogy nagyon csalódott, a győri ügyészég is "vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés vétségével" vádol - írja az Index.

KATTINTS! Milliókért mennek otthonba a magyar luxusnyugdíjasok

Az otthonokba való bejutás valóban nem egyszerű: amellett, hogy sok helyen először várólistára kerülnek az idősek, egyéb kritériumoknak is meg kell felelni.

Az otthonokba azok kerülhetnek be, akik a nyugdíjkorhatárt már betöltötték, emellett szociális és egészségi állapotuk folyamatos gondozást igényel, viszont tartós kórházi kezelésre nem szorulnak. Ehhez az erre vonatkozó törvényben megállapított gondozási szükséglet vizsgálatot kell elvégezni, vagyis az ápolási szükségletről kell orvosi és szociális felmérés. Ez alapján dől el, hogy valaki igénybe veheti-e ezt a szolgáltatást

 - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak dr. Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Változó, hogy mennyi időbe kerül az intézményekbe való bejutás, a jelentkezéstől számítva néhány hétbe, de egyes helyeken akár egy évbe is kerülhet.

{{EMBED:infogram_0_idoskoruak_otthona" title="időskorúak otthona}}

Mennyibe kerül mindez?

Az árak minden esetben személyre szabottak, ugyanis intézménytől, elhelyezéstől, szolgáltatáscsomagtól, életkortól és egyéb tényezőktől is függenek. A döntésnél figyelembe veszik az idősek teherbíró képességét és a megfelelő színvonal fenntartását is. Mivel az is változó, hogy kell-e egyszeri belépési díjat fizetni, vagy csak a havi tagdíjat számolják fel a lakóknak, nehéz konkrét összegekről beszélni.

Azonban a legmagasabb intézményi térítési díjat törvényben meghatározott számítás szerint állapítják meg, a fenntartó csak ezek után dönt a tényleges díj megállapításáról. Alapvetően a térítési díj összege nem lehet több a jövedelem 80 százalékánál. Amennyiben a jövedelem 80 százaléka nem éri el az intézményi térítési díjat, a különbözetet a hozzátartozók egészíthetik ki. A minimum havi tagdíj körülbelül 75 ezer forintnál kezdődik, az átlag 80 - 100 ezer forint között van.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06