2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hivatalos: marad a nyakunkon a tranzakciós illeték


Hiába van a lakosságnál kétszer annyi készpénz, mint 5 évvel ezelőtt, az NGM elzárkózik a tranzakciós illeték kivezetésétől. Az ingyenes készpénzfelvétel eltörlésével kapcsolatos kérdésünkre viszont nem kívánt reagálni a minisztérium.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

"A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain"

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére az NGM.

A tárca szerint egyébként nem is a tranzakciós illeték felel elsődlegesen az aggasztó statisztikákért; a magas készpénzállományt ők egyrészt az alacsony hozamkörnyezettel és a rejtett gazdasággal magyarázzák. Varga Mihály szerint azonban annak kiderítéséhez, hogy miért alacsonyabb Magyarországon az elektronikus készpénzhasználat, bővebb elemzésre lesz majd szükség.

A Portfolio ugyanakkor egy korábbi elemzésében már rávilágított, hogy a kormányzati intézkedések, köztük főként a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi viszonyaltban is kiugróan magas szintre emelkedjen a nemzetgazdaság készpénzállománya. Az alábbi grafikon tökéletesen szemlélteti, mennyire felgyorsult a készpénz mennyiségének növekedése a pénzforgalmi intézkedések 2012-es bevezetése után.

Kérdeztük egyébként a minisztériumot a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, havi két - összesen legfeljebb százötvenezer forintig - díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó passzusának esetleges módosításáról is, erre azonban - lehet, hogy tudatosan - nem kívántak reagálni. Annyit azért elmondtak:

A feketegazdaság aránya a korábbi 24 százalékról csökkent ugyan 21 százalékra a bruttó hazai termékhez képest Magyarországon, de nagyobb arányban csökkent volna, ha a készpénzmennyiség nem emelkedik. A jövőben sem büntetni akarjuk a készpénzes fizetéseket, hanem ösztönözni az elektronikus lehetőségek terjedését.

Összhangban a korábbi nyilatkozatokkal tehát ez annyiban merül majd ki, hogy a 2016-2020-as konvergenciaprogram keretében elindítanak egy, az elektronikus fizetéseket, ezen belül is a POS-terminálok telepítését ösztönző programot. Ennek kidolgozása elvileg már folyamatban van, részlteket egyelőre azonban nem tudni az intézkedéscsomagról. Az persze tehát továbbra is nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy megoldja a készpénzállományt érintő gondokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked