23 °C Budapest
Vienna, Austria - July 5, 2012: Salesman preparing Rolex window shop, Vienna, Austria. Reflection of people walking by the street.

Luxusórái miatt kutatták át házát a rendőrök: nem volt nyoma az adóbevallásban a Rolexeknek

2024. március 30. 15:02

Jogosulatlan vagyonosodással kapcsolatban ellene indított vizsgálat keretében házkutatást tartottak Dina Boluarte perui elnökasszony rezidenciáján pénteken késő este. Az államfőt azzal gyanúsítják, hogy nem vallotta be vagyona részeként luxusóra-gyűjteményét. A rendőrség beszámolója szerint 40 rendőrt és nyomozót vetettek be, hogy "átkutassák a házat és lefoglalják a Rolex órákat". Korábban, az akciót megelőzően az ügyészség megtagadta az elnökasszonytól a lehetőséget, hogy maga mutassa be a luxusórákat a számlákkal együtt.

A helyi televíziós csatornákon sugárzott felvételek tanúsága szerint a rendőrök körülvették a perui főváros, Lima külvárosában, Surquillóban lévő rezidenciát, feltörték a bejárati ajtót és kordonnal akadályozták meg a forgalmat a szomszédos utcákban. Az elnök nem tartózkodott otthon a razzia idején.

A Rolex órák ügye azután került napvilágra, hogy a La Encerrona helyi híroldal március közepén egy fotósorozatot tett közzé, amelyen az elnökasszony különböző luxusórákat viselt 2021-es és 2022-es kormányzati ideje alatt. A beszámoló szerint Boluarte azt állította, hogy csak egy régebbi órája van, amelyet saját megtakarításaiból vásárolt.

Vádemelés esetén a perui alkotmány szerint a 61 éves elnöknek csak hivatali idejének lejárta után, 2026 júliusában kell bíróság elé állnia. Boluarte ellen már folyik nyomozás "népirtás, súlyos emberölés és súlyos testi sértés" miatt. Beiktatása zavargásokhoz vezetett, amelyekben több mint 50 ember vesztette életét.

Közeleg az adóbevallás határideje

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a korábbi évekhez hasonlóan idén is minden magánszemély számára elkészíti a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét. A legfontosabb határidő ennek kapcsán május 31-e. Ez a 23SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje ugyancsak ezen a napon van.

Többek között arra is érdemes figyelni 2024-ben az adóbevallásban, hogyha valaki tárgyi befektetés - mint például egy luxus Rolex óra - eladásából nyereségre tesz szert, azt is be kell vallani a NAV felé. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (58§ (9) bekezdése) szerint nem kell jövedelmet megállapítani az ingóság értékesítése után, amennyiben annak összege az év során összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot - ekkor bevallási kötelezettségünk sem keletkezik.

Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből le kell vonni a magánszemélyt terhelő igazolt költségeket (mint a vételi érték, értéknövelő beruházások pl. javíttatás, vagy az átruházással kapcsolatos kiadások pl. hirdetés költsége, illeték, vám, stb.).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vannak esetek, amikor nem kell jövedelemadót fizetni, ezeket az SZJA-törvény 58§-a sorolja fel. Amennyiben azonban túladunk, a példánál maradva - egy luxusórán, melynek értéke a 600 ezer forintot meghaladta, és keletkezik 200 ezer forintot meghaladó jövedelmünk, akkor a fizetési kötelezettségünk a jövedelem 200 ezer forint feletti részének 15 %-a lesz.

Tehát például, ha Baukó Éva ismerősének sikerült eladnia a tavaly meghirdetett 7 millió forint körüli értékű Rolex óráját, akkor első lépésben a befolyt összegből levonja, amennyiért ő vette az órát, és az eladással kapcsolatos egyéb költségeit. Ha ezután több mint 200 ezer forint tiszta haszna maradt, akkor kell csak adót fizetnie. Azt természetesen nem tudhatjuk, mennyiért vette és adta el végül az órát, illetve mennyi költsége keletkezett. A példa kedvéért azonban tételezzük fel, hogy félmillió forintos haszna volt az óra eladásán. Ebben a hipotetikus esetben a jövedelem 200 ezer feletti rész, vagyis a 300 ezer forint után keletkezett 15%-os adóterhe. Vagyis 45 ezer forint. De hangsúlyozzuk: ez csak egy példa volt, a valós számokat nem ismerjük.

Érdemes tehát végiggondolnunk az adóbevallás kapcsán azt is, hogy a múlt évben tettünk-e szert ingóságok eladásából bármiféle jövedelemre. Manapság mindennek nyoma van az interneten: aki luxusórát villant, az számíthat rá, hogy a NAV-ot később érdekelheti, honnan van, mennyibe került, és adózótt-e az eladó utána. Bár a rendőrség feltehetően nem fogja ránk törni a házat, nem érdemes az ilyen jövedelmről elfeledkezni, mert később kamatostul fizethetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm