Vienna, Austria - July 5, 2012: Salesman preparing Rolex window shop, Vienna, Austria. Reflection of people walking by the street.

Luxusórái miatt kutatták át házát a rendőrök: nem volt nyoma az adóbevallásban a Rolexeknek

2024. március 30. 15:02

Jogosulatlan vagyonosodással kapcsolatban ellene indított vizsgálat keretében házkutatást tartottak Dina Boluarte perui elnökasszony rezidenciáján pénteken késő este. Az államfőt azzal gyanúsítják, hogy nem vallotta be vagyona részeként luxusóra-gyűjteményét. A rendőrség beszámolója szerint 40 rendőrt és nyomozót vetettek be, hogy "átkutassák a házat és lefoglalják a Rolex órákat". Korábban, az akciót megelőzően az ügyészség megtagadta az elnökasszonytól a lehetőséget, hogy maga mutassa be a luxusórákat a számlákkal együtt.

A helyi televíziós csatornákon sugárzott felvételek tanúsága szerint a rendőrök körülvették a perui főváros, Lima külvárosában, Surquillóban lévő rezidenciát, feltörték a bejárati ajtót és kordonnal akadályozták meg a forgalmat a szomszédos utcákban. Az elnök nem tartózkodott otthon a razzia idején.

A Rolex órák ügye azután került napvilágra, hogy a La Encerrona helyi híroldal március közepén egy fotósorozatot tett közzé, amelyen az elnökasszony különböző luxusórákat viselt 2021-es és 2022-es kormányzati ideje alatt. A beszámoló szerint Boluarte azt állította, hogy csak egy régebbi órája van, amelyet saját megtakarításaiból vásárolt.

Vádemelés esetén a perui alkotmány szerint a 61 éves elnöknek csak hivatali idejének lejárta után, 2026 júliusában kell bíróság elé állnia. Boluarte ellen már folyik nyomozás "népirtás, súlyos emberölés és súlyos testi sértés" miatt. Beiktatása zavargásokhoz vezetett, amelyekben több mint 50 ember vesztette életét.

Közeleg az adóbevallás határideje

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a korábbi évekhez hasonlóan idén is minden magánszemély számára elkészíti a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét. A legfontosabb határidő ennek kapcsán május 31-e. Ez a 23SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje ugyancsak ezen a napon van.

Többek között arra is érdemes figyelni 2024-ben az adóbevallásban, hogyha valaki tárgyi befektetés - mint például egy luxus Rolex óra - eladásából nyereségre tesz szert, azt is be kell vallani a NAV felé. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (58§ (9) bekezdése) szerint nem kell jövedelmet megállapítani az ingóság értékesítése után, amennyiben annak összege az év során összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot - ekkor bevallási kötelezettségünk sem keletkezik.

Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből le kell vonni a magánszemélyt terhelő igazolt költségeket (mint a vételi érték, értéknövelő beruházások pl. javíttatás, vagy az átruházással kapcsolatos kiadások pl. hirdetés költsége, illeték, vám, stb.).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vannak esetek, amikor nem kell jövedelemadót fizetni, ezeket az SZJA-törvény 58§-a sorolja fel. Amennyiben azonban túladunk, a példánál maradva - egy luxusórán, melynek értéke a 600 ezer forintot meghaladta, és keletkezik 200 ezer forintot meghaladó jövedelmünk, akkor a fizetési kötelezettségünk a jövedelem 200 ezer forint feletti részének 15 %-a lesz.

Tehát például, ha Baukó Éva ismerősének sikerült eladnia a tavaly meghirdetett 7 millió forint körüli értékű Rolex óráját, akkor első lépésben a befolyt összegből levonja, amennyiért ő vette az órát, és az eladással kapcsolatos egyéb költségeit. Ha ezután több mint 200 ezer forint tiszta haszna maradt, akkor kell csak adót fizetnie. Azt természetesen nem tudhatjuk, mennyiért vette és adta el végül az órát, illetve mennyi költsége keletkezett. A példa kedvéért azonban tételezzük fel, hogy félmillió forintos haszna volt az óra eladásán. Ebben a hipotetikus esetben a jövedelem 200 ezer feletti rész, vagyis a 300 ezer forint után keletkezett 15%-os adóterhe. Vagyis 45 ezer forint. De hangsúlyozzuk: ez csak egy példa volt, a valós számokat nem ismerjük.

Érdemes tehát végiggondolnunk az adóbevallás kapcsán azt is, hogy a múlt évben tettünk-e szert ingóságok eladásából bármiféle jövedelemre. Manapság mindennek nyoma van az interneten: aki luxusórát villant, az számíthat rá, hogy a NAV-ot később érdekelheti, honnan van, mennyibe került, és adózótt-e az eladó utána. Bár a rendőrség feltehetően nem fogja ránk törni a házat, nem érdemes az ilyen jövedelmről elfeledkezni, mert később kamatostul fizethetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 18:33
A Mandiner is megszerezte a teljes rendőri jelentést Magyar Péter és Varga Judit korábbi, drámai ves...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem