26 °C Budapest
High angle view of unrecognizable black woman holding new LED light bulb

Így csökkentsd drasztikusan a rezsidet: ennyit spórolhatsz, ha lecseréled a villanykörtéket

2022. július 22. 13:11

Az elmúlt egy hét során másról se szóltak a hírek és a beszélgetések, csak a rezsicsökkentés-csökkentéséről. A tegnapi napon meg is jelent a kormányrendelet, ami sok kérdést eloszlatott és végre megtudtuk, hogy pontosan kiket is érint a drágulás. Így most mindenki azt számolgatja, hogy beleesik-e a póruljártak csoportjába, és ha igen, akkor hogyan tudja majd menteni a menthetőt. Az egyik ilyen, meglepően kézenfekvő megoldás az, hogy ha lecseréljük a házunkban az izzókat. Apróságnak tűnhet, de rengeteget lehet vele spórolni!

Tegnap jelent meg a rendelet, ami alapján 2022. augusztus 1-től a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérő óránként évi 2523 kWh fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást. Az ezt meghaladó mennyiség felett, pedig mindenki kénytelen lesz a piaci árat fizetni. Ezek után pedig nem meglepő, hogy a hónap végéig mindenki igyekszik a lehető leginkább energiatakarékos megoldásokat megtalálni. Ebben próbálunk most segítséget nyújtani, mégpedig azzal, hogy megmutatjuk a világításunk korszerűsítésével mennyit tudunk spórolni.

Bár apróságnak tűnhet, de egy megfelelően elhelyezett automata lámpával, vagy energiatakarékos izzók használatával sokkal több energiát tudunk megspórolni, mint azt elsőre gondolnánk. A magyar családoknak ugyanis körülbelül a villanyszámlájának a 20-30 százalékát teszi ki a világítás.

Milyen izzót válasszak?

Az energiatakarékos fényforrásokkal sokat tudunk spórolni a rezsiszámlánkon, de könnyedén el lehet veszni a kínálatban: a hagyományos izzóktól a halogénlámpákig, és a kompakt fénycsövektől a LED világításig óriási a választék. Ahhoz azonban, hogy jó döntést tudjunk hozni koránt sem elég az árakat vizsgálni, többek között tudnunk kell a különböző típusok energiafelhasználását, illetve az élettartamát is.

A hagyományos izzólámpa az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk, így nem meglepő, hogy energetikai szempontból igen elavult. Az izzólámpa működése ugyanis a felvett energia agy részét, körülbelül 90 százalékát hőtermelésre fordítja és csak a felhasznált energia 10 százalékából lesz fény. Éppen ezért az Európai Unió többi országához hasonlóan évek óta nem lehet hazánkban ezeket az izzókat forgalmazni. Elvileg. Gyakorlatilag a ksikereskedők jókora készletet halmoztak fel még a tiltás előtt, így bárki könnyedén be tudja őket szerezni mind a mai napig.

Mivel az izzólámpa főleg hőtermelésre fordítja a felvett energiát, így érdemes lekapcsolni, hogy ha nincs rá szükségünk. Tehát, akár fél percre is nyugodtan kapcsoljuk fel, ugyanakkor figyeljünk arra, ne maradjon égve, ha kimegyünk a szobából. Ebből adódik, hogy érdemes olyan helyiségekbe telepíteni őket, ahol nem töltünk el sok időt az esti órákban (előszoba, hall, WC).

A halogénlámpák a villanykörték abban térnek el a hagyományos társaiktól, hogy esetükben az izzószál egy kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült búra veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kismennyiségű halogénelem (jód, bróm) található. Népszerűségük sem véletlen, hiszen akár 25 százalékkal hatékonyabbak és háromszor hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos társaiké. Éppen ezért csak akkor üzemeltessük, ha feltétlenül szüksés. Mivel azonban némileg takarékosabbak ezek az izzók hagyományos társaiknál, az ideális helyiség számukra például a fürdőszoba, konyha lehet.

Ráadásul a beszerzésük is évről évre nehezebb lesz, ugyanis a hagyományos izzók mellett ezeknek a gyártását is betiltották az Európai Unió területén 2018. szeptember 1-jétől a környezetre gyakorolt hatásuk miatt. Elfekvőben lévő darabokat természetesen ebben az esetben is lehet még találni, hiszen az árulásukat koránt sem tiltották be, az üzletek pedig több évre elegendő izzót elraktároztak. Arról nem is beszélve, hogy sokak kisebb vagyont költöttek rájuk, a bejelentést követően és egy életre elegendő raktárkészlettel rendelkeznek. Így, ha otthonunkban már nincs is, de akár online, akár egy szaküzletben könnyedén be tudjuk szerezni a halogén izzókat.

A kompakt fénycsövekkel pedig még jobban járunk, mint a halogén izzókkal: a kompakt fénycsövek ugyanis a hagyományos izzók energiaszükségletének nagyjából negyedével működnek, és körülbelül tízszer hosszabb az élettartamuk, ugyanakkor nagymértékben függ a fel-, lekapcsolások mennyiségétől. Ez persze az árukban is meglátszik, de a számítások szerint körülbelül 9 hónap alatt megtérül. Nagy hátránya viszont, hogy kismennyiségben hidrogént tartalmaznak, így semmiképpen sem szabad a háztartási hulladékkal együtt kidobni- Újra kell hasznosítani őket, amiről számos kiskereskedés gondoskodik.

Használatuk azonban már odafigyelést igényel. Ha maximim 15 percig nem tartózkodunk egy helyiségben, akkor érdemes felkapcsolva hagyni őket, mert többet fogyaszt a bemelegedéssel, mint ha égve hagyjuk azt. A kompakt fénycsöves világítások tervezésénél, illetve az izzók lecserélésénél ügyeljünk az izzók és a kompakt fénycsövek közötti egyik legjelentősebb különbségre: az izzók gyakorlatilag pontszerű fényforrásnak tekinthetők (azaz piciny felületen koncentrálódik a teljes fénykibocsátás, igen nagy fényességűnek érzékeltetve azt), míg a kompakt fénycsövek jelentős felülettel bírnak, kevésbé kápráztató hatásúak és ezért a gyakorlatlan felhasználó kisebb fényűnek véli.

A legjobb megoldás a jelen álláspont szerint viszont a világító dióda (azaz LED), aminek az energiafogyasztása 85 százalékkal kisebb a hagyományos izzóénál, az élettartalma pedig körülbelül 20 év, ami a hagyományos izzóénak a hússzorosa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy előnyük pedig, hogy nem érzékenyek a fel-le kapcsolgatásra. Ez azért lehet, mert azonnal teljes fényerőt tudnak adni és nem kell bemelegedniük, mint korszerűtlen társaiknak. Ezért ezeket a lámpákat is mindenképp érdemes azonnal lekapcsolni, amikor már nincs rájuk szükség. Tehát érdemes olyan helyre telepíteni őket, ahol rövid ideig van csak szükségünk fényre (pl.: bejárati ajtó, folyósók, lépcsőházak), illetve jó megoldás mozgásérzékelős rendszerrel karöltve használni. 

A kapcsolókon is spórolhatsz

A legtöbb energiát természetesen azzal tudjuk megspórolni, hogy ha be se kapcsoljuk a fogyasztóinkat, vagy legalábbis megpróbálunk odafigyelni arra, hogy ne hagyjuk feleslegesen működni azokat, hogy véletlenül se lépjünk át a bűvös 2523 kWh-os határon. A fogyasztói szokásainkon nehéz viszont változtatni. Ebben lehetnek segítségünkre a különböző típusú szabályozós kapcsolók. Ezek ugyanis automatikusan fel-, illetve lekapcsolják az egyes fényforrásokat, valamint szabályozzák annak erejét. Ha pedig nem is a nappaliba szereljük fel ezeket a kapcsolókat érdemes a kertbe, a mosdóba vagy a kamrába beszerelni ilyeneket, ahol az emberek jellemzően mindig égve felejtik a villanyt.

Az egyik ilyen megoldás lehet a dimmer, azaz a fényerőszabályzós kapcsoló, aminek segítségével szabályozni tudjuk a fényforrásunk fényerejét és így a teljesítményét is. Utóbbi csökkenésével pedig a fogyasztásunk is kevesebb lesz. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb teljesítményen fényforrásunk élettartama is megnő, mely további - igaz hosszú távú - megtakarítást eredményez. Nagy hátrányuk viszont, hogy igazán hatékonyan csak a hagyományos izzókkal működnek, így sajnos koránt sem tudunk annyit spórolni vele, mintha LED-re cserélnénk csak az izzókat.

Kültéren érdemes lehet mozgásérzékelő kapcsolókat felszerelni, amik automatikusan üzembe helyezik a fényforrásunkat, ha mozgást érzékelnek, majd kis idő elteltével automatikusan lekapcsolódnak. Ezeket a legtöbben elsődlegesen biztonsági célzattal szerelik fel, azonban, ha olyan eszközt választunk, amely a fényviszonyokat is figyelembe veszi, akkor sokat megspórolhatunk. Ugyanis ebben az esetben nem kapcsolódnak fel feleslegesen. Hasonló a helyzet a beltéri mozgásérzékelők esetében is, azzal a különbséggel, hogy itt ultrahangos-, illetve infravörös rendszereket érdemes beszerezni. Előbbi a hangot figyeli, míg utóbbi a testhőt és a mozgást.

Mennyit spórolhatunk rajta?

Minden fényforrásnak van Watt-minősítése - ez többnyire megtalálható a termék csomagolásán. Abban az esetben, ha például 40 Wattot tüntetnek fel a dobozon, akkor óránként 0,04 kWh-s fogyasztással számolhatsz.

Egy fényforrás egyébként annál gazdaságosabb, minél több lumen (a fényáram egysége (lm)) fényáramot sugároz a hevítésére fordított wattonként. A hagyományos 100 wattos villanykörte összesen 1380 lm fényáramot bocsájt ki, tehát 13,8 lm/w-al dolgozik. Ezzel szemben a mai energiatakarékos izzók már watttonként 40-50 lumen fényáramot produkálnak. Ha például az van ráírva a dobozra, hogy 7 wattos és 280 lumen, akkor 280/7 vagyis 40 lm/wattal dolgozik - ez igen gazdaságos a hagyományos izzó 13,8 lumen/watt fényáramához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 14:42
Üzemi híradóban ersítette meg ma, csütörtökön a Media1 néhány nappal ezeltti információját az Azonna...
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?