Még mindig nem kártalanították a becsődölt bank ügyfeleit

Még mindig nem kártalanították a becsődölt bank ügyfeleit

2015. január 13. 16:03

A Nemzetgazdasági Minisztérium kéri a Széchenyi Bank biztosított betéteseit, hogy mielőbb személyesen jelenjenek meg a Bank fiókjában, - esetlegesen előre egyeztetett időpontban - mivel a kifizetések megkezdése érdekében kezdeményezniük kell a számláikhoz fűződő banktitok feloldását.

Ezt a felhatalmazást majd a Széchényi Bank fiókjában kell kitölteni, amelyhez az ügyfelek személyes okmányaira is feltétlen szükség lesz. A banktitok feloldására azért van szükség, hogy a kártalanítás megkezdődhessen. A kifizetés az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül történik majd, így amennyiben további kérdésük lenne, kérjük forduljanak az OBA ügyfélszolgálatához.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elnézését kér az ügyfeleket ért kellemetlenségek miatt és továbbra is azon dolgozik az OBA-val, hogy a kárenyhítés mielőbb megtörténjen. Az ügyfelek konstruktív együttműködése estén a kifizetések akár már március 1-ig megtörténhetnek.

Mint ismert a Kormány 2014. december 17-én úgy döntött, hogy a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. "v.a." biztosított betéteseinek kárait enyhíti annak érdekében, hogy a részben vagy egészben állami tulajdonban lévő hitelintézetekkel szemben fennálló fokozott bizalmat fenntartsa és erősítse, különösen az állami tulajdonban lévő pénzügyi intézményeknél pénzügyi szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek esetében. Ennek technikai lebonyolítása érdekében a nemzetgazdasági miniszter megállapodást kötött az Országos Betétbiztosítási Alappal (OBA). A Kormány döntése értelmében - mivel a Széchenyi Bankban az állam érdekeltsége 49 százalék volt - így a biztosított betétesek kárait ilyen mértékben igyekszik enyhíteni.

Ez azt jelenti, hogy az OBA által már kifizetett kártalanítási összegen felül a biztosított betétek esetében a még fennálló követelés 49 százalékát az állam az OBA közreműködése által fizeti ki a biztosított betét tulajdonosának.

Mit kell tennie az ügyfeleknek, hogy megkapják a pénzüket?

Ehhez a biztosított betétek tulajdonosainak közreműködése szükséges, hiszen a kifizetés technikai lebonyolítása érdekében a banktitok Széchenyi Banktól történő kiadásához felhatalmazás szükséges a biztosított betét tulajdonosától. Ezt a felhatalmazást a Széchenyi Banknál kell kitölteni és megtenni (amelyhez az azonosítás miatt a személyes okmányaikat is vigyék magukkal), hogy az OBA a kifizetéshez szükséges adatok birtokában a további lépéseket megtegye.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mihamarabbi sikeres kárenyhítés érdekében kérjük a biztosított betétek tulajdonosait, hogy személyesen keressék fel a Széchenyi Bank fiókját és tegyék meg a szükséges nyilatkozatokat. Az OBA minden kérdésükre készséggel válaszol és minden szükséges segítséget megad a mihamarabbi kárenyhítés megvalósítása érdekében.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20