2020. július 13. hétfő Jenő
HR Centrum

Tágul a bérolló: már 90 ezer a különbség boltos és boltos között


Az illatszeres boltos járt megint a legjobban, 274 ezer forinttal, a januári béreket nézve. A zöldséges bolti eladók 180 ezres hó végi borítékot tapogathattak, így tekintélyes is a bérolló, 90 ezer forint felett jár. Feljebb kapaszkodtak az élelmiszerboltok, összecsúszott a híradástechnikai bolt és a webáruház. És van még bér 200 ezer alatt.

A boltos világban is folytatódott a bérek nagy menetelése (bérek alatt most is a havi bruttó átlagkereseteket értjük). 2019 januárjában újabb 30 ezer forinttal kellett a boltos béreket emelni. 2016-2019 között együtt nézve az időszakot 90 ezer forint, összesen 50% körüli volt a béremelések nagysága, sokkal több, mint a kiskereskedelmi forgalom növekedése - írta a blokkk.com szakportál.

A kötelező minimálbérek 8 százalékkal emelkedtek 2019-ben, a boltos bérek viszont ennél nagyobb léptékben nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest, a kiskereskedelem egészét, és ezen belül viszont a fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők) körében egyaránt 12-13 százalék közötti mértékben. De hát a boltos világ is tarka, így jókora különbségek vannak a bérekben, attól függően, mit árul a bolt.

Több tízezres a különbség

Voltak persze jókora különbségek is az év eleji  boltos béremelés mértékeiben, hiszen például a a könyvesboltban, illatszerboltban és a benzinkúton 40 ezer forint feletti összeggel híztak a hó végi borítékok. Ezzel szemben a pékárus és a halasbolt eladója csak 9-9 ezer forinttal többet tudott összeszámolni béremelésben 2019 januárjában, a zöldséges bolt eladója pedig kétezer forintnál már meg is állhatott.

A legjobban és a legrosszabbul fizető boltok közötti bérolló 91 ezer forint volt év elején.

Az illatszerbolt eladóját az iparcikkes vegyesbolt és az élelmiszerbolt követi, de persze itt a nagyláncokra kell gondolni, azok húzták fel a béreket. Hiába, ha kell a munkaerő, pénz nélkül nem megy. Az élelmiszerek drágulásában ez is benne van. Közben pedig hátrébb csúszott a sorban az autókereskedés, amiben nem csak a szalon, hanem a használt kereskedés is benne van.

Összecsúszott a híradástechnika és a web, ami nem véletlen, hiszen a webáruházak legtekintélyesebb termékköre a műszaki cikk. És hogy nincsenek az élen, annak az oka egyebek mellett az is lehet, hogy brutális a verseny, a nagy webáruházak egy része veszteségbe hajszolja magát az akciózással, ami mellett a béreket is kordában kell tartani.

A boltok többsége azért 200 ezert forint felett fizeti eladóit, de az eladóhelyek ötöde még mindig 200 ezer forint alatt jár a bérekben. És a boltos bérrangsor második felében jobbára a kisboltok mozognak, ami egyértelműen jelzi, hogy a kisboltok csak kisebb béreket tudnak adni eladóiknak. Ráadásul a béremelések is kisebbek a kisboltok körében, ami egyidejűleg leszakadásukat is jelenti a bérversenyben, mivel az eladókért ugyan úgy kell versenyezni a munkaerőhiány közepette, mint a vásárlókért: csak éppen fordítva a számokat nézve, a vásárlónak kicsi ár, az eladónak nagy bér kellene. De hát a végén az eladó rendel és fizet, a boltosnak abból kell kijönnie.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 07. 13. 07:08
Könnyítés a turizmusfejlesztési hozzájárulásban

A koronavírussal kapcsolatban hozott szigorító, korlátozó intézkedések enyhítésére tett adópolitikai...

hrdoktor
2020. 07. 13. 06:33
Rossz és jó stressz a munkahelyen

Sokat beszélünk a munkahelyi stresszről, legtöbben minden gondunk-bajunk legfőbb okának tartjuk....

legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS