2019. március 19. kedd József, Bánk
HR Centrum

Rájöttek a turpisságra a magyar boltok: így foglalkoztatják az eladókat


Az arányokat nézve a boltos világban a diszkontok foglalkoztatják a legtöbb részmunkaidőst, arányuk náluk 40 százalék felett van. A részmunkaidős eladó is munkaerőforrás, ráadásul akkor van a boltban, amikor a legjobban kell. Persze, őt is meg kell fizetni. A boltosoknál egyébként kétszerese a részmunkaidősök súlya a nemzetgazdaság átlagának.

A nemzetgazdaságban a versenyszférát nézve 12 százalék körül mozog a fizikai dolgozók között a részmunkaidősök aránya. Nyilván nem lehet mindenütt nagyobb arányban részmunkaidős dolgozókat alkalmazni, mivel ez döntő részben függ a termelés, a szolgáltatás technológiájától. Ott célszerű leginkább a részmunkaidős foglalkoztatás, ahol akár napközben is erősebben hullámzik a teljesítmény. Ilyen területek például a különféle szolgáltatások is, a boltos kereskedelem mellett például a vendéglátás - írja a blokkk.com.

Nyomják is a boltosok a részmunkaidőt

Már aki teheti. A boltos világban a fizikai dolgozók körében a részmunkaidős foglalkoztatás súlya 25% körül mozgott az elmúlt években, de úgy, hogy öt esztendő alatt 28 százalékról 23-ra csúszott vissza. Pedig a dermesztő munkaerőhiány közepette nagyon is jól jönne több részmunkaidős dolgozó, de hát az alkalmazottak többet szeretnének keresni, ahhoz pedig jobb a teljes munkaidő. A vállalkozások pedig nem kockáztatnak, mivel folyamatosan jönnek-mennek, belépnek-kilépnek a dolgozók, így nehéz kicentizni a részmunkaidős foglalkoztatást. Ha valaki hirtelenjében veszi a kalapját, könnyebb pótolni a munkáját, ha van szabad munkáskéz.

Mindezzel együtt így is a nemzetgazdasági átlag kétszeresét hozzák a boltosok részmunkaidőben.

A kisebb boltos vállalkozások kevesebbet kockáztatnak a részmunkaidős foglalkoztatással, de még így is jelentősebb az arány náluk is a nemzetgazdaság átlagához képest. A nagyobb boltosok már valamivel tehetősebbek részmunkaidőben is.

A diszkontok részmunkaidőben lenyomják a hipereket, szupermarketeket

A különféle hatékonysági, versenyképességi mutatókban világszerte erősek a diszkontok. Magyarországon is például az egy alkalmazottra jutó árbevételben háttérbe szorítják a többieket. Ilyen a technológiai, működési rendjük, például szűkebb a választékuk, nincs eladót elnyelő csemege-, vagy hentespultjuk, ami gyorsabb kiszolgálást és kevesebb költséget jelent. Persze, aki a széles választékot, a hossza turkálást kedveli a polcokon, az nem hozzájuk megy vásárolni.

És végül tolják is a részmunkaidős foglalkoztatást a diszkontok, hiszen ebből is ki kell préselniük minden fillért a versenyképesség érdekében. A munkaügyi statisztikában azért a nagyobb láncok esetében behatárolható, hogy a kiskereskedelmi foglalkoztatásban melyik létszámkategória milyen vállalkozásokat takar. Megpróbáltuk és lehet ebből lehet számolgatni, hogyan is állnak a legnagyobb láncok a részmunkaidős foglalkoztatással. Van különbség.

Nem véletlen, hogy a diszkontoknál nyolc órára vetítve magasabbak a bérek, keresetek az átlagnál, több viszonylatban ők is adják a legtöbbet. De már nem mindenütt, van, amiben például a CBA ver diszkontot. És például van olyan boltos munkakör, ahol a részmunkaidős aldis dolgozó borítékja hó végén a benne lévő pénzt nézve vékonyabb, mint a teljes munkaidős lidles dolgozóé.

Sakkozhat mindenki, mi éri meg jobban, boltos is, eladó is. De az azért tényként kezelhető, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás jelenthet egy pótlólagos munkaerő forrást, például a nyugdíjasok, vagy diákok, vagy kismamák körében. Hiszen nézni kell a fizikai terhelhetőséget, tanulni is kell, vagy ott a család, ahol nem biztos, hogy a nyolc órás munka időben megengedhető egy kismama számára.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2019. 03. 19. 09:30
Milyen egy jó önéletrajz 2019-ben?

A trend az önéletrajzokat sem kerüli el, egyre több csilli-villi sablon jelenik meg, sőt az álláskereső...

laskainelli
2019. 03. 19. 08:05
Mit tegyen, aki megcsalta a párját?

A házasságokban, tartós kapcsolatokban elég gyakori jelenség, hogy úgy dönt valamelyik fél, hogy...

y2ycoaching
2019. 03. 18. 11:47
A sirályoknak a tengerparton a helyük

Két hete hallottam a vezérigazgatónktól egy belső rendezvényen a "sirály vezetői működés"...

hrdoktor
2019. 03. 18. 09:56
Nyolc óra munka – minimum nyolc deci víz!

Gyakran fáj a feje, nap végére enervált, fáradt, nehezen koncentrál, esetleg visszatérő székrekedés...

perfekt
2019. 03. 18. 09:01
2019-ben is figyel a NAV

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési terve, illetve közzétette, hogy a jogkövetést...

legacykft
2019. 03. 15. 07:00
Agilis családok, sziasztok!

Az agilitásról sokaknak kapásból a szoftverfejlesztés ugrik be annak ellenére, hogy maga a szemléletmód...

becklaura
2019. 03. 14. 12:44
Miért nem jön össze a szerelem?

Ezt a kérdést nap mint nap felteszik maguknak azok az emberek, akik egyedül élnek, vagy magányosak...

NÉPSZERŰ
FRISS