13 °C Budapest

Orbán: kettős bérrendszer jöhet Magyarországon

2016. március 10. 13:44

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján Varga Mihály és Matolcsy György mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A kormányfő elárulta: terveik szerint a Brüsszel által beszántott cafeteria rendszerét egy "nyílt kettős bérrendszer" váltja majd fel, úgy, hogy lényegében "készpénzesítik" a cafeteria összegét. A bérnek ez a része ugyan nem számít majd bele a nyugdíjba, de "minden hónapban megérkezik".

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitóján Varga Mihály, Matolcsy György, és Parragh László mellett Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt.

Parragh László házigazda szerint két fő kihívással szembesülünk: egyrészt hogy hogyan lehet fenntartani a tőkevonzó képességünket, ami az utóbbi évtizedekben a munkaerő költségéhez kötődött, másrészt hogyan tudjuk itthon tartani a tehetségeinket.

Az MKIK elnöke elismerte, hogy

Magyarországon sok területen munkaerőhiány van, és ahhoz, hogy itthon lehessen tartani a munkaerőt, emelni kell a bérszínvonalat.

Elindult egy infláció feletti bérnövekedés, különösen a hiányszakmákat illetően - teszi hozzá Parragh.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem akadályozható meg, hogy elmenjenek a fiataljaink, ezzel jobb, ha gazdaságpolitikusként és szülőként is szembenézünk. A legmozgékonyabb, legbátrabb és legvállalkozóbbak el fognak menni, a magyar fiatalokban működik az a vágy, hogy a világot meg kell ismerni, próbálkozni kell - véli. Szerinte a kérdés az, hogy ezek a fiatalok haza fognak-e jönni, ehhez kell gazdaságpolitikát csinálni.

A kormányfő szerint a magánérdek mellett gazdaságpolitikai és demográfiai érdek is, hogy vissza lehessen csábítani a fiatalokat Magyarországra.

A miniszterelnök szerint mostanra létrejött a munka és az adócsökkentés melletti többség, végre nem kell azon gondolkodnunk, hogy vagy jót teszünk és megbukunk vagy nem teszünk jót és meg tudjuk tartani a hatalmunkat.

Mostanra lehetőség van adócsökkentésről beszélni, ezért merem mindig azt hangsúlyozni, hogy a személyi jövedelemadó minél alacsonyabb kell, hogy legyen, minden olyan szám rossz, ami magasabb a nullánál a jövedelemadóban

 - emeli ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A béremeléseknek mindig gazdasági fedezettel kell rendelkezniük - szögezi le a kormányfő. Orbán szerint ugyanis az egyensúly rovására nem lehet növekedni. Hozzáteszi: senki nem vitatja a béremelések szükségességét, de fontos, hogy emögött mindig hatékonyságjavulás, gazdasági teljesítmény legyen.

Én most úgy látom, hogy hagyományos eszközökkel nem fogunk tudni olyan béremelkedést elérni, ami a fiatalok hazacsábításához és a fogyasztás növekedési megalapozásához kell, lehet, hogy itt megint kreatív megoldásokra lesz szükségünk

 - hangsúlyozza Orbán.

A kormányfő szerint az aporopó megvan, hiszen az Európai Bizottság kifogásolta a magyar cafeteria-rendszert. Ez a rendszer gyakorlatilag egy burkolt kettős bérrendszer, a kérdés, hogy ezt érdemes-e egy nyílt kettős bérrendszerré tenni.

A jelenlegi cafeteria-rendszer januártól nem lesz fenntartható, júliusig ki kell találni, hogyan lehet kialakítani ezt a nyílt kettős bérrendszert, melynek keretében az állam a fizetés egy részének járulékrészéről lemondana. Ezzel gyakorlatilag azonnal készpénzesíteni kell a cafeteriát, oda kell adni készpénzben ezt az összeget. Tudomásul kell venni, hogy ez a bér nem számít majd bele a nyugdíjba, de minden hónap elején megérkezik. A kockázatokat is mérlegelni kell

 - beszélt a tervekről Orbán Viktor.

Mi is ez a nyílt kettős bérrendszer?

A Portfolio elemzői véleménye szerint a "nyílt kettős bérrendszer" annak a politikai narratívája, hogy

  • az Európai Unió a cafeteria jelenlegi, jobbára államosított formáját nem fogadta el, ezért változtatni kell rajta, illetve
  • az OECD által is sürgetett járulékcsökkentést elkezdi végrehajtani a kormány.

Többet bizonyára hamarosan majd megtudhatunk a részletekről, és akkor jobban fog majd látszódni a konstrukció lényege.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem