2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Nem verik nagy dobra a magyar cégek: így hirdetik a legtutibb állásokat


Nem verik nagy dobra a cégek, ha megüresedik egy-egy állás. Sokan nem gondolnák, de ma már offline is eredményesen lehet munkát keresni: a szakember szerint nem kell ettől félni, és felejtsük el azt a beidegződést, hogy "csókosok" vagyunk, ha egy ismerős által kapunk meg egy állást.

Számtalan kutatás jutott az elmúlt években ugyanarra az eredményre: a betöltetlen állások összesen mintegy 30 százalékát hirdetik meg a munkaadók, 70 (egyes felmérések szerint 80) százalékuk "rejtve" marad - írta a hvg.hu. Elsősorban a kkv-szektorban nem verik nagydobra, ha üresedés támad a cégnél, ennek fő oka pedig a pénz; a nagyobb álláskereső oldalakon egy jól pozícionált hirdetés több mint 100 ezer forintba kerül, a kisebb portálokon viszont nem garantált a megfelelő elérés.

Tímár Krisztina karrier tanácsadó szerint ma sokan félnek offline, az ismerősökön keresztül állást keresni.

Jellemző, hogy még az ismerősök elől is titkoljuk, ha épp nincs munkánk, mert szégyenkezünk. Pedig ez egy természetes élethelyzet, melyen sokat változtathat, ha elmeséljük az ismerősöknek, hiszen lehet, hogy tudnak valamilyen munkalehetőségről. Önmagában azonban az információ, hogy munkát keresünk, kevés. Nagyon pontosan kell tájékoztatni az ismerősöket arról, milyen iparágban és milyen típusú munkát keresünk. Az álláskeresésben nemcsak a közeli ismerősök segíthetnek; érdemes minden közösségben, ahová tartozunk (legyen ez egy gyakorlatilag ismeretlenekkel teli, heti egyszer összegyűlő tánccsoport) elhinteni, hogy milyen területen keresgélünk.

Tímár Krisztina szerint több ügyfele is azzal dobta vissza az offline álláskeresésre buzdító tanácsát, hogy ő nem érezné magát jó, ha "csókosan" kerülne be valamilyen pozícióba.

El kellene vonatkoztatni ettől a kifejezéstől, hiszen itt egyáltalán nem erről van szó. Információkat gyűjtünk, és közben magunkról is infót adunk másoknak.

A tanácsadó a céglistás módszert is gyakran javasolja ügyfeleinek. Ennek során kb. 50 olyan céget kell összeírni, melyeknél hasznos lehet a szaktudásunk, majd szép sorban fel kell hívni őket - nem feladva az ügyet akár a 49. visszautasításánál sem, mert Tímár Krisztina szerint több ügyfele is sikerrel helyezkedett el ezzel a klasszikus módszerrel.

Tudatosítanunk kell, hogy nem állásért kuncsorgunk, hanem felajánlunk valamit, mégpedig a tudásunkat és a munkaerőnket - így pedig mindjárt másként kezdünk bele az offline álláskeresésbe

- mondta a szakértő.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked