2020. július 10. péntek Amália
HR Centrum

Itt az igazság: segélyek nélkül rengeteg magyar lehetetlenülne el


Sokak számára jelentenek segítséget a szociális juttatások, például a munkaerőpiacról kiszorult lakosok számára gyakran csak a munkanélküli segély jelenti az egyetlen bevételi forrást. Magyarország lakosságának jelentős hányada él szegénységben, miközben jelenleg nem engedhetünk meg magunknak az európai átlagot meghaladó szociális juttatásokat. De segítenek-e a szociális juttatások a lecsúszás elkerülésében?

A szociálisan rászorulók védelme kiemelten fontos, az azonban már nem egyértelmű, hogy az erre elköltött források milyen mértékben segítik őket a szegénység elkerülésében. Magyarul: megtérül-e valaha az a pénz, amelyet szociális juttatásokra költünk? Az Eurostat friss közzétételét elemezve most mutatjuk, milyen mértékben csökkentik a szegénység veszélyét a szociális transzferek.

Az adatok szerint Magyarországon a szegénység elleni intézkedések között kiemelt jelentőséggel bírnak a szociális transzferek. A nyugdíjak kizárásával elvégzett kutatásból kiderül, hogy Finnország és Dánia után, Svédországot megelőzve Magyarország a szociális transzferek felhasználásának tekintetében a harmadik leghatékonyabb ország: nálunk a szegénységnek való kitettséget közel 50 százalékban csökkentik a szociális juttatások. Ez az eredmény bár hízelgő, értelmezhető úgy is, hogy a szegénységgel veszélyeztetettek felére lecsúszás várna állami támogatás nélkül.

Nem meglepő, hogy a kiterjedt szociális rendszerrel rendelkező északi államok teljesítettek a legjobban. A régiós államok közül Csehországban és Ausztriában is nagy szerep jut a juttatásoknak, nem sokkal, de Szlovákia is az uniós átlag fölött van. Az egész közösség arányát tekintve az átlag 24 százalék, azaz uniós szinten szegénységgel a veszélyeztetett polgárok negyede köszönheti a lecsúszás elkerülését a szociális hálónak. Legrosszabbul a déli államok szociális hálója teljesített, Görögországban például ez az arány csak 16 százalék.

A magyar szám bár magasnak tűnik, érdemes az adatokat időbeli áttekintésben vizsgálni. A 2005-tól végzett kutatás adatait összesítve kiderül ugyanis, hogy az adat 12 év alatt kis mértékben romlott: akkor 54 százalékon álltunk. Ez nem egyedi eset, az akkor legjobban teljesítő svédek ugyanis közel húsz százalékot rontottak, de a legtöbb régiós állam esetén is visszaesés tapasztalható.

Az ábrán látható, hogy a román szociális transzferekből felkapaszkodók aránya nem csak most, de 2007-ben is alacsony volt, de ők is - akárcsak a szlovákok és a csehek - rontottak a teljesítményükön. Az adatsor Ausztria esetén is romló tendenciát mutat, összességében pedig az uniós átlag is 2 százalékkal romlott az elmúlt 12 évben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

perfekt
2020. 07. 10. 08:42
MILYEN OKJ SZÁMÍT A FELVÉTELIN? – VÁLASSZON A KÉPZÉSI KÍNÁLATUNKBÓL!

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk