21 °C Budapest
Two scientists standing in the laboratory and discussing data from experiment together.

Ez aztán nem álomállás Magyarországon: hiába a diploma, így is 300 ezer forint alatt marad a kezdő fizu

2024. május 21. 16:16

Havonta 260 és 290 ezer forint között kereshet egy kezdő kutató alapdiplomával, ha bekerül egy jó támogatással rendelkező kutatásba. Azonban a kutatói életpálya összességében nem feltétlen kerül kompenzálásra a fizetések révén, így azoknak ajánlatos belevágni, akik nagyon elhivatottak a tudományterületüket illetően. 

A magyar kutatói életpálya számos kihívást és lehetőséget rejt magában. A TikTok-on jelent meg egy videó, a bettermore_consulting nevű felhasználó oldalán, melyben a kutatói bérekről számolnak be. Az ember azt gondolná, hogy egy olyan személy, aki több évet áldozott az életéből arra, hogy elmélyedjen egy kutatási területen és az ott szerzett tudást a társadalom hasznára fordítsa jó illetményben részesül ezért, azonban sajnos ez hazánkban igen ritkán teljesül. Az alábbi videóban csak megközelítő értékek hangzanak el, mivel a fizetések tudományterületenként, intézményenként és titulusonként is eltérőek lehetnek. 

A videóban Vida Ádám, anyagkutató fizikussal beszélgettek a kutatói pálya kihívásairól és a bérekről. Bruttó 400 és 450 ezer forint közötti értéket említ meg, az alapképzésről kijövő és mesterképzést kezdő fiatal gyakornok béreként, akik részmunkaidőben dolgoznak tanulmányai mellett, tehát nagyjából nettó 260 és 290 ezer forint körül. Ha már valaki a mesterdiplomát is megszerzi ez az érték bruttó 550 ezer forintra nő, tehát nettó 365 ezer forintra. A videóban arra is kitér, hogy az elmúlt évek masszív bérfejlesztésének köszönhetőek ezek az értékek, 

3 éve olyan számokat mondtam volna, hogy kiröhögsz konkrétan

- hangzik el a videóban, arra utalva, hogy milyen kevés bérekért dolgoztak a tudományos szférában az emberek. De ahhoz, hogy igazán szép bérezést érjen el valaki, meglehetősen sokat kell felfele lépdelni a hierarchia lépcsőfokain. Vida Ádám vezetőkutatóként, ha tapasztalattal is rendelkezik valaki kaphat már havonta akár bruttó 1,1 millió forintot is, de ha valaki még ennél is feljebb lép és igazgatói szintre lép, már bruttó 1,5 milliót is megkereshet. 

@bettermore_consulting

♬ eredeti hang - BetterMore Consulting

De fontos megjegyezni, hogy ebben a videóban csak egy perspektívát ismerünk meg, nézzük meg, hogy összességében mit lehet tudni a tudományos életpályáról és hol helyezkedik el az átlagos fizetésük a bruttó átlag keresethez viszonyítva. 

Kutatói életpálya és fizetések

A kutatói életpálya az egyetemi tanulmányokkal kezdődik, ahol a diákok alapképzésben, majd mesterképzésben szerzik meg az alapvető tudományos ismereteket és készségeket. Sokan már az alapképzés során bekerülnek kutatásba gyakornokként, így beleláthat ebbe az életformába. Ezért fizetést általában nem szoktak adni, vagy csak egy igen csekély összeget. Az MSc fokozat megszerzése után a hallgatók PhD-képzésre jelentkezhetnek, amely a kutatói karrier kezdőpontja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PhD-képzés során a doktoranduszok mélyebb szakmai ismereteket szereznek és önálló kutatásokat végeznek. A PhD-dolgozat megírása és megvédése a kutatói karrier fontos mérföldköve. A doktori fokozat megszerzése után a kutatók gyakran posztdoktori pozíciókban dolgoznak, ahol tovább mélyítik tudományos ismereteiket és önálló kutatásokat végeznek. Ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy a kutatók saját kutatási területükön belül specializálódjanak és nemzetközi kapcsolatrendszert építsenek ki.

A posztdoktori időszak után a kutatók egyetemi oktatói, kutatói vagy ipari kutatói pozíciókat tölthetnek be. Az egyetemeken oktatói és kutatói feladatokat látnak el, míg a kutatóintézetekben és az iparban elsősorban alkalmazott kutatásokkal foglalkoznak. A kutatói munka jelentős részét pályázati források biztosítják. Magyarországon az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) támogatása mellett európai uniós források is elérhetők. A kutatóknak folyamatosan pályázatokat kell írniuk, hogy biztosítsák kutatásaik finanszírozását. Általában egy kutató több projektben is részt vesz egyszerre és így tudja elérni, hogy a havi fizetése egy kedvezőbb érték legyen, azonban ez számos kihívással jár együtt (több kutatással való egyensúlyozás). 

A kutatói pálya fontos részét képezi az oktatás is, az egyetemeken határozott és határozatlan idejű szerződésekre egyaránt van lehetőség, ahol a kutató arra kapja a pénzt, hogy előadásokat, gyakorlatokat tart és az egyetem "színeiben" kutat. 

2024. januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt hazánkban. A tudományos és műszaki területen az átlagos bruttó bér 765 ezer forint volt, tehát átlagosan nettó 508 ezer forint. Mint ahogy már fentebb is említettük ez az érték persze nagyon eltérő lehet intézményenként (modellváltó egyetemek és nem modellváltó egyetemek között is nagy különbségek lehetnek), illetve meghatározza az adott kutató titulusa is (adjunktus, docens, egyetemi tanár stb.). Összességében elmondható, hogy a tanulásba fektett idő és energia nem a fizetés révén kerül kompenzálásra, így az akadémiai életpálya annak való, aki elhivatott egy adott tudományterület iránt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem