27 °C Budapest
Mowing the grass with a lawn mower in sunny summer. Gardener cuts the lawn in the garden

Ennyit kaszálnak a magyar elit luxuskertészei: itt nem álom a milliós fizetés sem

2024. április 12. 16:05

Megérkezett a tavasz, egyre nagyobb szükség van a kertészekre, kert körül dolgozó munkásokra. A hirdetések alapján elmondható, hogy a szakképzettséggel rendelkező kertészek akár bruttó 800 ezer- 1 millió forint is megkereshetnek havonta, de a tapasztalat is nagyban dob a fizetéseken. 

Hivatalosan is beköszöntött hazánkban a jó idő, ami egyet jelent azzal, hogy kimondottan nagy szerepet kap a kertek gondozása. Mostani szakmál béréről szóló cikkünkben megnéztük, hogy milyen pozíciók vannak meghirdetve a kerti munkák piacán és milyen végzettséget igényelnek és ezekhez milyen béreket ajánlanak a pályázatokban. 

A hirdetések között keresgélve megállapítható, hogy nagyon sokféle pozícióban elérhető szakma a kerti munkákban, egészen a hivatalos végzettséggel rendelkező kertésztől, a nyugdíjasoknak munkát biztosító segéd kertészig. A következő táblázatban összeszedtünk pár, ebben a szektorban meghirdetett pozíciót, a hozzájuk elvárt iskolai végzettséget, valamint az ezekhez megajánlott béreket. 

A kigyűjtött adatok alapján megállapítható, hogy a szakképzettséggel rendelkezők jóval több pénzt kapnak, de a tapasztalat is igen számottevő mértékben tud dobni a fizetéseken. Akár még a végzettség hiányát is tudja pótolni a szakmában eltöltött évek száma. A fizetésen felül több helyen járnak még különböző illetmények is, de ebben nagyon sokszínűek a hirdetések. A vidéki helyeken általános, hogy bejárási támogatást nyújtanak. 

A feladatok is igen sokszínűek, de nagy részben igen hasonlóak. Általában a zöldfelületek ápolásához, fenntartásához keresnek kertész munkatársakat. Feladatok közé tartozik a gyep felületek vágása, kaszálék gyűjtése, gyepszellőztetés, sövényápolás, rézsűtakarítás, gyomlálás, sarabolás, kapálás, metszés, gallyazás, gyomirtás, gereblyézés, növények ültetése, tápanyag pótlás, locsolás, lombgyűjtés, járda síkosságmentesítés, közterület- és park takarítás, utcabútor karbantartás. Faápolási feladatok a szárazság gallyazás, űrszelvény gallyazás emelőkosaras járműből. 

Az iskolai végzettségen felül az elvárások között előnyt jelent, ha valaki rendelkezik "B" kategóriás jogosítvánnyal, de fontos a jó kommunikációs készség és az igényesség is. 

Megéri kertésznek menni? 

2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt. A legfrissebb KSH keresetek szerint a dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő átlagosan bruttó 344 068 forintot kap, ami tehát nettó 228 805 forint,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

tehát jóval az országos átlag alatt alakulnak a szektor fizetései.

A következő táblázatban összegeztük a KSH friss adatai alapján, korosztályos bontásban mennyit lehet keresni ebben a foglalkozásban. 

Jól látható a táblázatból, hogy ebben a szakmában a tapasztalat és a munkában eltöltött évek száma valamivel növeli a fizetést, de nem tekinthető kimondottan jelentősek ez az értek. Mindösszesen 14 ezer forint körül van a legidősebb és a legfiatalabb korosztály átlagos bruttó bére közötti terjedelem. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem