29 °C Budapest
Mowing the grass with a lawn mower in sunny summer. Gardener cuts the lawn in the garden

Ennyit kaszálnak a magyar elit luxuskertészei: itt nem álom a milliós fizetés sem

2024. április 12. 16:05

Megérkezett a tavasz, egyre nagyobb szükség van a kertészekre, kert körül dolgozó munkásokra. A hirdetések alapján elmondható, hogy a szakképzettséggel rendelkező kertészek akár bruttó 800 ezer- 1 millió forint is megkereshetnek havonta, de a tapasztalat is nagyban dob a fizetéseken. 

Hivatalosan is beköszöntött hazánkban a jó idő, ami egyet jelent azzal, hogy kimondottan nagy szerepet kap a kertek gondozása. Mostani szakmál béréről szóló cikkünkben megnéztük, hogy milyen pozíciók vannak meghirdetve a kerti munkák piacán és milyen végzettséget igényelnek és ezekhez milyen béreket ajánlanak a pályázatokban. 

A hirdetések között keresgélve megállapítható, hogy nagyon sokféle pozícióban elérhető szakma a kerti munkákban, egészen a hivatalos végzettséggel rendelkező kertésztől, a nyugdíjasoknak munkát biztosító segéd kertészig. A következő táblázatban összeszedtünk pár, ebben a szektorban meghirdetett pozíciót, a hozzájuk elvárt iskolai végzettséget, valamint az ezekhez megajánlott béreket. 

A kigyűjtött adatok alapján megállapítható, hogy a szakképzettséggel rendelkezők jóval több pénzt kapnak, de a tapasztalat is igen számottevő mértékben tud dobni a fizetéseken. Akár még a végzettség hiányát is tudja pótolni a szakmában eltöltött évek száma. A fizetésen felül több helyen járnak még különböző illetmények is, de ebben nagyon sokszínűek a hirdetések. A vidéki helyeken általános, hogy bejárási támogatást nyújtanak. 

A feladatok is igen sokszínűek, de nagy részben igen hasonlóak. Általában a zöldfelületek ápolásához, fenntartásához keresnek kertész munkatársakat. Feladatok közé tartozik a gyep felületek vágása, kaszálék gyűjtése, gyepszellőztetés, sövényápolás, rézsűtakarítás, gyomlálás, sarabolás, kapálás, metszés, gallyazás, gyomirtás, gereblyézés, növények ültetése, tápanyag pótlás, locsolás, lombgyűjtés, járda síkosságmentesítés, közterület- és park takarítás, utcabútor karbantartás. Faápolási feladatok a szárazság gallyazás, űrszelvény gallyazás emelőkosaras járműből. 

Az iskolai végzettségen felül az elvárások között előnyt jelent, ha valaki rendelkezik "B" kategóriás jogosítvánnyal, de fontos a jó kommunikációs készség és az igényesség is. 

Megéri kertésznek menni? 

2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt. A legfrissebb KSH keresetek szerint a dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő átlagosan bruttó 344 068 forintot kap, ami tehát nettó 228 805 forint,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

tehát jóval az országos átlag alatt alakulnak a szektor fizetései.

A következő táblázatban összegeztük a KSH friss adatai alapján, korosztályos bontásban mennyit lehet keresni ebben a foglalkozásban. 

Jól látható a táblázatból, hogy ebben a szakmában a tapasztalat és a munkában eltöltött évek száma valamivel növeli a fizetést, de nem tekinthető kimondottan jelentősek ez az értek. Mindösszesen 14 ezer forint körül van a legidősebb és a legfiatalabb korosztály átlagos bruttó bére közötti terjedelem. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem