35 °C Budapest
Modern and stylish interior design

Hatalmas baj van a magyar melósokkal: ezért óriási itthon a munkaerőhiány

2024. január 2. 16:31

A magyar munkavállalók mobilitási hajlandósága – különösen munkavállalási célból - rendkívül alacsony. Ehhez nagyban hozzájárul a hazai munkásszállásokról az elmúlt 10-15 évben kialakult negatív kép. Sokan még most is tömegszállásként gondolnak a munkásszállókra, amelyek a bűnözés melegágyai, élhetetlenek, az ott lakók pedig nem tudják magukat kipihenni. 

Magyarországon jelenleg a munkaerőhiány olyan mértékű, amely korábban még nem volt tapasztalható. Ez a gazdaságot és a vállalatokat is kihívások elé állítja. Bizonyos szakmákban annyi munkavállaló hiányzik Magyarországon, hogy a nyitott pozíciók már nehezen tölthetők be az adott régió, sőt bizonyos esetekben az ország munkaerő-tartalékával.

Egyre nagyobb az igény a minőségi munkásszállókra, ezt a szállásadók és a munkáltatók is felismerték. „Csak úgy lehet biztosítani Magyarország versenyképességét a nemzetközi munkaerőpiacon – például munkaerőkölcsönzéssel -, valamint növelni a magyar munkaerő mobilitását, ha sikerül megváltoztatni a munkásszállókról kialakult rossz véleményt, ehhez pedig beruházásokra és fejlesztésekre van szükség” – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft, közvetítő cég értékesítési vezetője.

Olyan szállásokra van szükség, melyek megfelelnek a 21. századi igényeknek, biztonságosak, felszereltek és elegendő privát szférát biztosítanak.  Az elmúlt években tapasztalható országos munkaerőhiány arra ösztönzi a vállalatokat és a munkaerőkölcsönzőket is, hogy minőségi szállást biztosítsanak a munkavállalóknak, akik hajlandóak lesznek ezért a hiányszakmákban olyan térségekben is elhelyezkedni, ahol szállásoltatásra is szükségük van. Igaz ez a magyar és a külföldi, az utóbbi évben nagy számban érkező harmadik országbeli munkavállalókra is

– mondta el a szakértő.  

A modern munkásszállók elősegíthetik a mobilitást

Bár a magyarországi munkaerőszállásoltatás elindult egy fejlődési úton, még mindig rengeteg fejleszteni való van. Kiss Éva elmondta: A munkavállalók többségét lakásokban, házakban szállásoltatják, ahol sok esetben a szomszédok, utcában élők sem nézik jó szemmel ezt. A nagyobb létszámú munkásszállók zöme pedig régi, korszerűtlen épület. Ezeket próbáltak és próbálják ugyan felújítani, de az épületek adottságai miatt korlátozottak a lehetőségek. Folyosónként sok szobára jut egy konyha, fürdőegység.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelt célunk olyan munkásszállókat létrehozni, amely élhető terekkel, korszerű fűtés-hűtés technikával és 21 századi igényeknek megfelelő szolgáltatásokkal és infrastruktúrával áll a munkaadók, munkaerőkölcsönzők és a munkavállalók rendelkezésére. Elengedhetetlenül szükség van a modernizációra, hogy azokban a térségekben is rendelkezésre álljon elegendő számú munkavállaló, ahol a vállalatok korábban soha nem tapasztalt hiánnyal küzdenek

– véli a szakértő.

A szállásokat a munkavállalói igényekhez kell alakítani

Alapvető igény és elvárás egy munkásszállótól a tisztaság, privát szféra, jó minőségű WiFi kapcsolat, hogy a lakók tudják tartani a kapcsolatot a családtagokkal, barátokkal.  „Ahhoz, hogy a munkások ki tudják pihenni magukat, meglegyen a privát szférájuk, apartmanokat alakítunk ki az épületekben, melyek esetén 2-3 szobához tartozik egy konyha és egy fürdőszoba, sok esetben külön WC-vel. Minden épület rendelkezik rekreációs szobával, melyben igény szerint elhelyezünk csocsót, darts, könyveket, társasjátékokat, stb. A szállásadóknak emellett olyan kulturális és életviteli szokásokat is figyelembe kell venni a szállók berendezésekor, amely az adott országól érkező munkavállalókat jellemzi. Harmadik országbeli munkavállalók esetén ilyen igény például a rizsfőző, közös főzési lehetőség biztosítása, több és nagyobb TV készülék elhelyezése. Egy szállásadó akkor lesz sikeres, ha rugalmas és alkalmazkodik a munkáltatók és a munkavállalók igényeihez” – összegez az értékesítési vezető..

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm