7 °C Budapest
Information technology. Portrait of successful system administrator standing at workplace, looking out window, smiling. Copy space.

Ezek a szakemberek nem szégyenlősek: vastagon elkérik a munkájuk árát

2023. június 4. 19:58

Az infláció látványosan érintette a különféle piacokat az utóbbi év során. Legyen szó élelmiszerekről, kozmetikumokról, vagy az építőiparról – szignifikánsabban magasabbak a szolgáltatások és termékek árai, mint egy évvel korábban. Az IT szektorban is érezhető az árak emelkedése. Annál is inkább érdekes a kérdés – hiszen, minden egyes vállalkozásnak szüksége van ezek szakemberek munkájára, köszönhetően annak, hogy ma már minden vállalkozó hirdet a Facebookon, vagy használ ügyviteli rendszereket, így az egész munkavállalói és gazdasági piacra kihatással van az emelkedés.

Mennyivel nőtt a szakértők bére?

Egy nemrég végzett kutatásból kiderült, hogy a szektorban nagyjából 10-15%-os áremelkedés történt a programozók bérét illetően az utóbbi egy év során. A felmérés eredménye nem egységes – hiszen, mindenki más szegmenssel foglalkozik, vannak, akiknek kisvállalkozók az ügyfeleik, és vannak, akiknek technológiai nagyvállalatok, vannak, akik külföldi partnerekkel dolgoznak, mások hazai megrendelőkkel. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem feltétlenül számítanak egymásra nézve irrelevánsnak.  

A szavazásban 66 hazai szakember vett részt - a fenti diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló véleménye szerint 0-15%-os áremelkedés történt, tehát vannak, akik nem tudtak árat emelni. Ennek oka részben a vállalkozói piacon megfigyelhető átalakulás lehet, hiszen, a kisvállalkozói réteg kevésbé ár rugalmas.

Mi lehet a pontos magyarázat?

Lőke Jánost kérdeztük, a Hunet Kft ügyvezetője szerint a felmérés eredménye nem meglepő, nagyjából a várható eredményeket mutatja a diagram. Az általános infláció ezen a piacon is megjelenik, ugyanekkora áremelkedés szinte minden szolgáltatói szektorban megfigyelhető volt. „A vállalatok egyre inkább felismerik a hatékony IT infrastruktúra jelentőségét, és ennek eredményeként növekszik a rendszergazdák iránti kereslet, ahogy minden IT szakember iránt egyaránt.” - nyilatkozta a szakember.

Míg a termelési piacokon az alapanyagárak változását nem lehet megszabni, addig az informatikusok szellemi munkát végeznek. Sok piacot a rezsiárak emelkedése is megmozgat, mivel az IT szakemberek sokszor Home Officeból dolgoznak, ezért az árba ennek költségét sem feltétlenül kell beépíteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az inflációt valamilyen szinten ellensúlyozza, hogy sokan veszítették el vállalkozó ügyfeleiket. Az informatikusi szakma továbbra is a legjobban fizetettek közé tartozik Magyarországon – a szakemberek pedig megpróbálnak tekintettel lenni a megrendelőkre, ennek köszönhető, hogy sok másik, például az élelmiszer-vagy ingatlanpiaccal szemben kisebb áremelkedés történt – vélelmezte a szakértő.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem