13 °C Budapest
Woman with coins in hand with white leather purse

Ezek a legjobban fiztett sztármelók itthon: Budapesten kívül sem álom a 800 ezres nettó

2023. április 4. 10:06

Nem túlzás azt állítani, hogy sok magyar a többszörösét keresi meg egy hónap alatt az országos átlagfizetésnek: egyes megyékben ugyanis nem ritka a több mint nettó 800 ezres átlag havi fizetés sem. De vajon mik is pontosan az ország legjobb állásai, és melyik megyék lakosai jártak a legjobban? A Pénzcentrum most ezeknek a kérdéseknek járt utána a teljesség igénye nélkül.

Nemrég vizsgáltuk meg megyei bontásban, hogy a statisztikai hivatal kereseti adatai alapján mely megyékben, és melyik szakmában kapták a legnagyobb, illetve legkisebb béremelést a dolgozók. A Pénzcentrum most a Fókuszban a vármegyék című kiadvány mellékelt adatsorai alapján azt vette végig megyénként, hogy melyek azok a munkák, amik a legjobban fizetnek Magyarországon.

Azonban – ahogyan akkor is, amikor a legrosszabbul fizető állásokat vizsgáltuk meg – mielőtt belevágunk a legjobban fizetett munkák áttekintésébe érdemes megnézni azt, hogy mennyi is a magyar megyékben és országosan az átlagfizetés. Ahogyan korábbi cikkünkben is kifejtettük, Budapesten kívül csak Győr-Moson-Sopronban volt nagyobb a nettó átlagfizetés, mint az országos átlag (342 984 forint). Ez pedig annak ellenére is sokkoló, hogy a területi különbségek alapvetően csökkentek valamennyire a korábbiakhoz képest.

A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 516 ezer forint volt, azaz nettó 343 ezer forint. Mindez, ha nem vesszük a közfoglalkoztatottakat, akkor bruttó 526 ezer forint volt, tehát 350 ezer forint nettó volt az országos átlagkereset. Ebből is látszik, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozók már csak minimálisan húzzák le a magyar bérátlagot.

A többszörösét keresik meg ezek az emberek a nettó átlagbérnek

A fentiekhez viszonyítva pedig különösen érdekes látni, hogy Magyarország legjobban fizető munkája nem Budapesten van, hanem Tolna megyében. Ugyanis messze a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légondicionálás néven futó szellemi munka fizet a legtöbbet, azaz a vélhetően a Paksi Atomerőmű dolgozói jártak a legjobban: ők nettó 818 640 forintot keresnek átlagosan, aminél 61 százalékkal kevesebb a megyei nettó átlagjövedelem, és 58 százalékkal az országos.

Második helyre Baranya került, ahol a bányászattal, kőfejtéssel (szellemi munka szintén) 677 068 forintot keresnek átlagosan, aminél 58 százalékkal kevesebb a megyei átlag (286466 forint nettó) és 49 százalékkal kevesebb az országos átlagfizetés (342984 forint). A harmadik, negyedik és ötödik helyre szintén a bányászat került: Hajdú-Bihar megyében nettó 669 347 ezer forintot, Heves megyében 664 580 forintot, míg Csongrád-Csanád megyében 656 493 forintot keresnek a szektorban dolgozók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista hatodik helye Pest megye, Tolnához hasonlóan szintén a villamosenergiával foglalkozó szellemi munkások jártak a legjobban: 655 007 forintot keresnek, ami kicsit több mint a duplája az megyei nettó átlegkeresetnek, illetve 48 százalékkal több, mint az országos nettó átlagjövedelem. Fejér megye lett ezzel a hetedik, ahol szintén a bányászatban tevékenykedőknek a legmagasabb a havi nettó átlagfizetése.

A listánk kilencedik helyére a tolna megyei fizikai munkások kerültek (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás), akik 621 632 forintot keresnek, aminél 45 százalékkal kevesebb az országos nettó havi átlagfizetés. A tizedik helyre szintén Zolna megye került, mégpedig az építőiparban dolgozó szellemi munkások (azaz mérnökök valószínűleg), akik nettó 621 064 forintot keresnek havonta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem