8 °C Budapest
Cat on Christmas tree. Naughty cute kitten. New Year

Nem tetszik a dolgozóknak, hogy nincs karácsonyi buli: ezt várják a cégektől

2021. december 21. 20:08

A többség kifejezetten szereti az ilyen céges eseményeket és ha tehetik, részt vesznek ezeken, a tavalyi online térbe helyezett vagy akár teljesen lemondott alkalmat így sokan sajnálták. Minden ötödik munkavállaló viszont arról nyilatkozott, hogy nem szeret ezekre elmenni. A dolgozók több mint fele idén is megünnepli a karácsonyt céges keretek között: negyedük személyesen, a megszokott módon, teljes csapattal, 9 százalékuk kis létszámmal, 7 százalékuk pedig online tartja meg.

Legújabb reprezentatív kutatásában a Profession.hu hazai munkavállalókat kérdezett meg, arra keresve a választ, hogyan alakultak tavaly a céges karácsonyi ünnepségek, mik az idei tervek, és alapvetően hogyan vélekednek ezekről az eseményekről maguk a munkavállalók, amelyet hazánkban a vállalatok jelentős többsége, közel 80 százaléka szokott megtartani.

A munkavállalók válaszai alapján a hazai cégek közel 80 százaléka szokott tartani hivatalos karácsonyi ünnepséget, azonban ezt a rutint a járványhelyzet már tavaly sok esetben felülírta. Érthető módon több cégvezető dönt úgy, hogy a pandémiás időszakban biztonságosabb nem összehívni a kollégákat, illetve a bizonytalanná vált gazdasági helyzetben a karácsonyi buli költségvetésének a vállalat más területére való átcsoportosítása is racionális lépés. Másfelől azonban az is nyilvánvalóvá vált e közel két év távlatából, hogy a munkavállalóknak szükségük van a kollégáikkal való személyes találkozásra, kötetlen beszélgetésekre, pláne a közös év végi ünneplésre, hosszabb szabadság előtti elbúcsúzásra és az eltelt időszak értékelésére, lezárására.

Céges karácsonyi mulatság békeidőben

„A karácsony az az ünnep, amelyet munkahelyi keretek között, közösen is meg szoktak tartani az emberek. Ilyenkor az évet is lezárják közösen a kollégák, értékelik az elmúlt időszak eredményeit, előremutató tanulságokat vonnak le és célokat tűznek ki a továbbiakra vonatkozóan; valamint elköszönnek egymástól egy hosszabb szabadság idejére. Az esemény formai részleteit, a szervezett programokat azonban cége válogatja: nagy szórás mutatkozik a különböző munkahelyek esetében, hogy ki hogyan tartja ezt a hagyományt” – mondja el a szokás hátteréről Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

A legelterjedtebb mód hazánkban az ünnepi vacsora szervezése: a válaszadók többségének (60%) ilyen formában szokott telni a vállalati karácsonya, amelyet népszerűségben a zenés-táncos buli követ, majd szinte holtversenyben a játékos programok (pl. tombola), és a munkaidő lejártát követő, irodában megrendezett összejövetel. Kifejezetten elegáns, formális eseményt a válaszadók 18 százaléka, míg a lazább, állófogadást egyszerűbb ételekkel 16 százaléka tapasztal. A hivatalos hangvételű, évértékelő beszédekre koncentráló összejövetelt a megkérdezett munkavállalók 12 százaléka jelölte meg.

A hagyományos értelemben vett ünnepségtől eltérő formák – közös karácsonyi készülődés, díszek készítése, sütés-főzés, vagy rendhagyó csapatépítő program, mint például egy szabadulószoba meglátogatása – ritkaság számba megy (5%), hasonlóan a több napos, távolabbi helyszínen tartott eseményekhez. Jótékonyságra csupán a válaszadók 2 százalékánál szentelik ezt az alkalmat, sportolással pedig ennél is kevesebben töltik a céges karácsonyt. A kollégák egymás közötti megajándékozása viszonylag ritka manapság a hazai cégeknél: mindössze 16 százalékuknál fordul elő ez a szokás.

Mit hozott 2020?

Azoknak a munkavállalóknak, akik már valaha voltak céges karácsonyi rendezvényen, közel negyedük személyesen koccinthatott tavaly is a kollégáival. A válaszadók 13 százalékánál online tartották meg, míg majdnem a fele számolt be arról, hogy bár náluk szokás a közös ünneplés, tavaly a vírushelyzet miatt ez teljesen elmaradt. Ezzel szemben minden ötödik dolgozó mondta, hogy nem ünneplik munkahelyi szinten a munkatársakkal a karácsonyt. A virtuális találkozó az átlagosnál magasabb arányban az üzleti szféránál volt jellemző, illetve a budapestiek körében, az ünnepség kihagyása pedig az államigazgatásban dolgozóknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tavaly személyes jelenléttel megvalósult év végi vállalati események többsége (43%) a megszokott forgatókönyv szerint és hangulatban telt, miközben a válaszadók negyedének ugyan volt lehetősége a közös ünneplésre, de a vírushelyzet miatt hozott előírások, óvintézkedések rányomták bélyegüket a hangulatra. További válaszok érkeztek arra vonatkozóan, hogy a megszokottnál kisebb felhajtással, szűkebb csoportokban, kevesebb programmal tudták megoldani az évzárást.

Mik a tervek idén?

A válaszadók több mint fele idén is megünnepli a karácsonyt céges keretek között, sőt, a tavalyi helyzetből okulva számos munkaadó már az ősz folyamán megtartotta szokásos év végi programját. Az ünneplés formái ezúttal is szerteágazóak: a válaszadók valamivel több mint negyede személyesen, a megszokott módon, teljes csapattal, 9 százalékuk kis létszámmal, 7 százalékuk pedig online tartja meg. Számottevő azok tábora is, ahol még nem született erre vonatkozóan hivatalos döntés, vagy a megkérdezésükkor még nem kaptak róla információt. A válaszadók közel negyedénél viszont biztosan nem lesz idén semmilyen formában vállalati karácsony.

Mit gondolnak minderről a munkavállalók?

A többség kifejezetten szereti az ilyen céges eseményeket és ha tehetik, részt vesznek ezeken, a tavalyi online térbe helyezett vagy akár teljesen lemondott alkalmat így sokan sajnálták. Minden ötödik munkavállaló viszont arról nyilatkozott, hogy nem szeret ezekre elmenni. 17 százalék válaszolta, hogy nincs választási lehetősége e téren, mert még sosem dolgozott olyan helyen, ahol alkalma nyílt volna a kollégákkal közös karácsonyi ünneplésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem