-2 °C Budapest
Open plan startup office. Coworking desks in a brightly lit office space.

Emiatt fognak megtelni újra az irodák nyáron: végleg vége a home office-korszaknak?

2021. június 4. 15:03

Ahogy a korlátozások feloldásra kerülnek Eirópában, az irodai dolgozóknak és munkáltatóiknak egyaránt át kell gondolniuk, hogyan és honnan akarnak dolgozni a járvány után. A rugalmas munkaterület- és hibrid munkaerő-menedzsmenthez digitális megoldásokat kínáló wokcloud24 elemzése szerint a legtöbb vállalat már dolgozik a munkarend átszervezésén.

Bár a mindennapi élet folyamatosan tér vissza a normális kerékvágásba, számos társadalmi és munkaszokás tartósan megváltozott, és biztosra vehető, hogy az emberek nem akarnak majd teljes munkaidőben visszatérni az irodába, és inkább megtartják a kevesebb ingázással töltött idő, a több szabadidő és a munka-magánélet jobb egyensúlyának előnyeit. Több, a közelmúltban Európában lezárult felmérés is azt mutatja, hogy a munkavállalók 70-90%-a szeretné, ha a távmunka lehetősége a COVID után is megmaradna.

Az Urban Land Institute nemrégiben végzett felmérése szerint az átlagosan engedélyezett távmunka ideje a COVID előtti heti 0,9 napról a járvány után 2,2 napra nő majd az irodisták körében. Ez arra kényszeríti a munkáltatókat, hogy rugalmas munkaterületi stratégiákat vezessenek be alkalmazottjaik számára, mivel azok nem minden távmunkával töltött időt fognak otthon tölteni. A távmunka ugyanis nem csak az otthonról történő munkavégzést jelenti, hanem minden a központi irodán kívüli munkavégzést.

A COVID-19 a vállalatok irodához való hozzáállását is megváltoztatta. A cégeknek újra kell gondolniuk munkahelyi stratégiáikat, és meg kell próbálniuk megtalálni munkavállalóik számára a megfelelő egyensúlyt a központi irodában, otthonról vagy más helyszínen történő munkavégzés között. Az Urbanite Advisors ingatlantanácsadó cég által összesen 13 millió négyzetméternyi irodaterületet bérlő vállalatok körében nemrégiben végzett felmérése szerint a munkáltatók 80%-a teszi majd lehetővé a munkavállalók számára, hogy napi munkaállomásukat a cég bármelyik telephelyén felállíthassák, 34%-uk pedig új szatelit irodák nyitását tervezi. A vállalatok 59%-a tervezi, hogy lehetőséget biztosít a munkavállalóknak arra, hogy co-working irodákban dolgozzanak, tovább növelve ezzel a munkavégzés rugalmasságát.

A költségvetési megszorítások és az üzleti tervek egyre gyakoribbá váló kiigazítása miatt az irodabérlők a rövid távú bérleti szerződések és a rugalmasabb feltételek felé mozdulnak el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez új szolgáltatásokat és rugalmasabb megközelítést igényel a bérbeadóktól, amelyeket azok gyakran nem biztos, hogy készek biztosítani. Sok esetben a központi irodába egy adott napon bejárható alkalmazottak száma is korlátozott, vagy azért, mert elhamarkodott döntést hoztak a bérelt terület méretének csökkentéséről, vagy azért, mert a csapatot a COVID utáni gazdasági fellendülésre számítva bővítették, vagy azért, mert a távolságtartásra vonatkozó ajánlások továbbra is érvényben vannak, és esetleg még évekig lehetetlenné teszik az irodák korábbi teljes kapacitásának kihasználását. Mindezen trendek együttesen exponenciálisan növelik a rugalmas irodaszolgáltatók által kínált termékek iránti keresletet.

Elkezdtük újragondolni a régi szokásokat és folyamatokat, és ennek eredményeképpen új termékeket és szolgáltatásokat hozunk létre, amelyek a digitalizáció segítségével új üzleti modellekhez vezetnek minket. Úgy vélem, hogy a jövőben az irodapiacnak nemcsak a bérleti szerződés aláírásáig, hanem azon túl is ki kell szolgálnia az ügyfeleket. A tér mint iroda a múlté, a tér mint szolgáltatás a jövő

- mondja Hubert Abt, a New Work Offices és a workcloud24 vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem