A woman sitting on a sofa, feeling depressed, looking for a job.Reading bad news.

Súlyos munkaerőpiaci-jelentés: tízezernyi magyar lett a harmadik hullám első áldozata

2021. április 15. 14:02

Az Európai Unióban csak 5 ország volt, amelynek csökkent a foglalkoztatási rátája 2020 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest. Sajnos ezek közé a tagállamok közé tartozik Magyarország is. Hazánkban mintegy 13 ezer fővel dolgoztak kevesebben az említett időszakban. Ennél pedig csak három országban alakult rosszabbul a helyzet.

Az EU-ban a 20-64 évesek foglalkoztatási rátája 2020 negyedik negyedévében 72,6% volt, ami 0,3 százalékpontos növekedést jelent 2020 harmadik negyedévéhez képest. Ez azt jelenti, hogy az unió legtöbb országában a munkaerőpiac némileg regenerálódni tudott 2020 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest, de azért volt néhány ország, ahol ez nem sikerült.

Ahogy az a grafikonon is látszik, a legnagyobb előrelépést Luxemburg és Észtország produkálta. Mindkét tagállamban több mint 1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás 2020 negyedik negyedévében a harmadikhoz képest. A két éllovas mellett további 5 ország tudta a foglalkoztatási rátáját több mint 0,5 százalékkal emelni az év végi, vészterhes időkben.

Rajtuk kívül további 17 ország volt, ahol vagy stagnál a foglalkoztatás mértéke vagy 0,1 és 0,4 százalék között emelkedni is tudott. A számok tükrében mindez viszont azt is jelenti, hogy marad 5 olyan EU-s tagállam, akik nem tudtak felülni ugyanarra a hullámra, mint a többiek, és esetükben sajnos tovább csökkent a foglalkoztatottak aránya. Sajnos Magyarország is ezek közé az országok közé tartozik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel az eredménnyel az EU 5 legrosszabbul teljesítő országa közé kerültünk. Magunk mögé csak az osztrákokat, belgákat, szlovákokat sikerült szorítani. Érdemes megfigyelni, hogy a lista hátsó fertályába tartozó országoknak gyűlik meg amúgy is a legtöbb baja a tavaly év végétől felfutóban lévő koronavírus-járvány harmadik hullámával. Ez pedig, ahogy látszik, a munkaerőpiacra is csúfosan rányomja a bélyegét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?