33 °C Budapest
A woman sitting on a sofa, feeling depressed, looking for a job.Reading bad news.

Súlyos munkaerőpiaci-jelentés: tízezernyi magyar lett a harmadik hullám első áldozata

2021. április 15. 14:02

Az Európai Unióban csak 5 ország volt, amelynek csökkent a foglalkoztatási rátája 2020 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest. Sajnos ezek közé a tagállamok közé tartozik Magyarország is. Hazánkban mintegy 13 ezer fővel dolgoztak kevesebben az említett időszakban. Ennél pedig csak három országban alakult rosszabbul a helyzet.

Az EU-ban a 20-64 évesek foglalkoztatási rátája 2020 negyedik negyedévében 72,6% volt, ami 0,3 százalékpontos növekedést jelent 2020 harmadik negyedévéhez képest. Ez azt jelenti, hogy az unió legtöbb országában a munkaerőpiac némileg regenerálódni tudott 2020 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest, de azért volt néhány ország, ahol ez nem sikerült.

Ahogy az a grafikonon is látszik, a legnagyobb előrelépést Luxemburg és Észtország produkálta. Mindkét tagállamban több mint 1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás 2020 negyedik negyedévében a harmadikhoz képest. A két éllovas mellett további 5 ország tudta a foglalkoztatási rátáját több mint 0,5 százalékkal emelni az év végi, vészterhes időkben.

Rajtuk kívül további 17 ország volt, ahol vagy stagnál a foglalkoztatás mértéke vagy 0,1 és 0,4 százalék között emelkedni is tudott. A számok tükrében mindez viszont azt is jelenti, hogy marad 5 olyan EU-s tagállam, akik nem tudtak felülni ugyanarra a hullámra, mint a többiek, és esetükben sajnos tovább csökkent a foglalkoztatottak aránya. Sajnos Magyarország is ezek közé az országok közé tartozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel az eredménnyel az EU 5 legrosszabbul teljesítő országa közé kerültünk. Magunk mögé csak az osztrákokat, belgákat, szlovákokat sikerült szorítani. Érdemes megfigyelni, hogy a lista hátsó fertályába tartozó országoknak gyűlik meg amúgy is a legtöbb baja a tavaly év végétől felfutóban lévő koronavírus-járvány harmadik hullámával. Ez pedig, ahogy látszik, a munkaerőpiacra is csúfosan rányomja a bélyegét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10