5 °C Budapest
Itt vannak feketén-fehéren a számok: ekkora teljesítményre képesek a magyar bootcampek

Itt vannak feketén-fehéren a számok: ekkora teljesítményre képesek a magyar bootcampek

2020. május 7. 19:23

Az intenzív rövid ciklusú informatikai képzésekre szakosodott úgynevezett bootcamp képzőhelyeken végzett hallgatók csaknem kivétel nélkül el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon - derül ki a piac 3 meghatározó képzőcége megbízásából az IVSZ által elkészített audit zárójelentéséből. A digitális gazdaság szereplőit tömörítő szervezet rendkívül fontosnak tartja az ilyen típusú képzéseket, ezért javasolja, hogy a kormányzat a gazdasági mentőcsomag részeként támogassa a rövid ciklusú informatikai és programozói képzéseket kínáló vállalkozásokat, illetve az ilyen képzéseken részt venni kívánó magánszemélyeket.

A koronavírus-járvány eddigi hatásai, tanulságai egyértelműen jelzik, hogy a helyzet kezelésében, valamint a gazdaság válságot követő újraindításában a digitalizációnak meghatározó szerepe van. Ennek első számú feltétele, hogy kellő számú, diplomásinformatikus, valamint digitálisan képzett munkavállaló álljon rendelkezésre. Az IVSZ saját kutatásaira és a nemzetközi statisztikákra alapozva évek óta folyamatosan jelzi, hogy digitálisan felkészült munkaerő hiányában sok helyen egyetemi végzettségű informatikusokkal töltenek be olyan állásokat is, amelyekhez felsőfokú végzettség nem szükséges. Ez hozzájárul az informatikushiány bővüléséhez, ahogy a magasan képzett magyar informatikusok külföldre vándorlása is.

"Örömmel látjuk a kormányzat törekvését a koronavírus-járvány következtében elvesztett munkahelyek újrateremtésére. A bootcamp piac egy olyan, már jól működő modell, mely képes arra, hogy az egyetemi végzettségű szakemberek mellett tízezres nagyságrendben képezze ki a piacképes tudással és jövőképes karrierrel rendelkező munkaerőtábort. Ezért is javasoltuk korábban, hogy a kormányzat minden rendelkezésére álló módon támogassa a rövid ciklusú informatikai és programozói képzéseket kínáló vállalkozásokat, illetve az ilyen képzéseken részt venni kívánó magánszemélyeket" - mondta el Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

A hazai bootcamp piac átláthatóvá, illetve a piacon aktív legalább másfél tucatnyi hazai cégnél zajló oktatási folyamatok összehasonlíthatóvá tétele érdekében a piac három ismert szereplője felkérte az IVSZ-t a tevékenységük auditálására. A működési modellek paramétereire és a teljesítménymutatókra kiterjedő hitelességi vizsgálatban a Codecool, a Green Fox Academy és a PROGmasters vett részt.

Az audit elsődleges célja nem az összehasonlítás, hanem az iskolák által szolgáltatott adatok validálása volt. A felek megállapodása alapján az auditot egy önbevallási kör előzte meg, melyben az iskolák szolgáltatták az előzetesen meghatározott auditálandó adatkörökre vonatkozó számadatokat, ezt követte az IVSZ auditorai által végzett hitelesítés.

Az audit eredményei alapján a bootcamp iskolákban végzettek összességében nagyon magas elhelyezkedési eséllyel számolhatnak, és ezen az égető informatikushiány miatt nagy valószínűséggel a válság sem ront. A képzők saját adatai alapján az iskola közvetítésével, illetve önállóan elhelyezkedő hallgatók aránya 97% feletti. Az audittal párhuzamosan készült alumni felmérés eredményei alapján

  • a bootcamp iskolák képzéseire bármilyen előképzettséggel és tapasztalattal lehet jelentkezni;
  • fél-másfél éven belül -a képzés típusától függően- olyan piacképes tudás szerezhető, amellyel rövid időn belül el lehet helyezkedni; 
  • a megszerzett tudással már a kezdő bér-lehetőségek is magasabbak, mint a hallgatók megelőző munkahelyén elért bére.

Az audit részletes eredményeit, a résztvevő bootcamp iskolák végzett hallgatói körében elvégzett felmérésünk eredményeit, valamint a képzőhelyek működési modelljeinek részletezését a csatolt riportban, illetve weboldalunkon olvashatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30