30 °C Budapest
Itt vannak feketén-fehéren a számok: ekkora teljesítményre képesek a magyar bootcampek

Itt vannak feketén-fehéren a számok: ekkora teljesítményre képesek a magyar bootcampek

2020. május 7. 19:23

Az intenzív rövid ciklusú informatikai képzésekre szakosodott úgynevezett bootcamp képzőhelyeken végzett hallgatók csaknem kivétel nélkül el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon - derül ki a piac 3 meghatározó képzőcége megbízásából az IVSZ által elkészített audit zárójelentéséből. A digitális gazdaság szereplőit tömörítő szervezet rendkívül fontosnak tartja az ilyen típusú képzéseket, ezért javasolja, hogy a kormányzat a gazdasági mentőcsomag részeként támogassa a rövid ciklusú informatikai és programozói képzéseket kínáló vállalkozásokat, illetve az ilyen képzéseken részt venni kívánó magánszemélyeket.

A koronavírus-járvány eddigi hatásai, tanulságai egyértelműen jelzik, hogy a helyzet kezelésében, valamint a gazdaság válságot követő újraindításában a digitalizációnak meghatározó szerepe van. Ennek első számú feltétele, hogy kellő számú, diplomásinformatikus, valamint digitálisan képzett munkavállaló álljon rendelkezésre. Az IVSZ saját kutatásaira és a nemzetközi statisztikákra alapozva évek óta folyamatosan jelzi, hogy digitálisan felkészült munkaerő hiányában sok helyen egyetemi végzettségű informatikusokkal töltenek be olyan állásokat is, amelyekhez felsőfokú végzettség nem szükséges. Ez hozzájárul az informatikushiány bővüléséhez, ahogy a magasan képzett magyar informatikusok külföldre vándorlása is.

"Örömmel látjuk a kormányzat törekvését a koronavírus-járvány következtében elvesztett munkahelyek újrateremtésére. A bootcamp piac egy olyan, már jól működő modell, mely képes arra, hogy az egyetemi végzettségű szakemberek mellett tízezres nagyságrendben képezze ki a piacképes tudással és jövőképes karrierrel rendelkező munkaerőtábort. Ezért is javasoltuk korábban, hogy a kormányzat minden rendelkezésére álló módon támogassa a rövid ciklusú informatikai és programozói képzéseket kínáló vállalkozásokat, illetve az ilyen képzéseken részt venni kívánó magánszemélyeket" - mondta el Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

A hazai bootcamp piac átláthatóvá, illetve a piacon aktív legalább másfél tucatnyi hazai cégnél zajló oktatási folyamatok összehasonlíthatóvá tétele érdekében a piac három ismert szereplője felkérte az IVSZ-t a tevékenységük auditálására. A működési modellek paramétereire és a teljesítménymutatókra kiterjedő hitelességi vizsgálatban a Codecool, a Green Fox Academy és a PROGmasters vett részt.

Az audit elsődleges célja nem az összehasonlítás, hanem az iskolák által szolgáltatott adatok validálása volt. A felek megállapodása alapján az auditot egy önbevallási kör előzte meg, melyben az iskolák szolgáltatták az előzetesen meghatározott auditálandó adatkörökre vonatkozó számadatokat, ezt követte az IVSZ auditorai által végzett hitelesítés.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az audit eredményei alapján a bootcamp iskolákban végzettek összességében nagyon magas elhelyezkedési eséllyel számolhatnak, és ezen az égető informatikushiány miatt nagy valószínűséggel a válság sem ront. A képzők saját adatai alapján az iskola közvetítésével, illetve önállóan elhelyezkedő hallgatók aránya 97% feletti. Az audittal párhuzamosan készült alumni felmérés eredményei alapján

  • a bootcamp iskolák képzéseire bármilyen előképzettséggel és tapasztalattal lehet jelentkezni;
  • fél-másfél éven belül -a képzés típusától függően- olyan piacképes tudás szerezhető, amellyel rövid időn belül el lehet helyezkedni; 
  • a megszerzett tudással már a kezdő bér-lehetőségek is magasabbak, mint a hallgatók megelőző munkahelyén elért bére.

Az audit részletes eredményeit, a résztvevő bootcamp iskolák végzett hallgatói körében elvégzett felmérésünk eredményeit, valamint a képzőhelyek működési modelljeinek részletezését a csatolt riportban, illetve weboldalunkon olvashatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?