5 °C Budapest

Rengeteg munkásra lesz szüksége hamarosan a mezőgadaságban: kezdődik az idény

2020. április 11. 08:15

Míg a szántóföldi növénytermesztésben nem kell munkaerőhiánytól tartaniuk a gazdálkodóknak, a kertészetekben egyre több a feladat, az idénymunkásokra pedig a korábbiaknál is nagyobb szükségük van a termelőknek. A szezonális munkaerőgondokat részben a könnyített határátkelés, részben pedig a más ágazatokban állásukat vesztett dolgozók átirányítása orvosolhatja.

Már javában zajlanak a tavaszi mezőgazdasági előkészületek a földeken. Az enyhe tél miatt ugyanis a szokásosnál mintegy három héttel korábban kezdődtek meg a munkálatok - írja a Magyar Nemzet. A hazai mezőgazdaságnak a járvány idején is biztosítania kell az élelmiszer-ellátást, emiatt mindent meg kell tenni, hogy a gazdák meg tudják termelni, amire szükség van. Azonban az importanyagok mellett megfelelő számú munkaerőre is szükség van. Az agrárminisztérium tájékoztatása szerint fennakadásról egyelőre egyetlen országrészből sem érkezett jelentés.

A kertészeti kultúrákban a tavaszi munkák alapvető feltétele a megfelelő számú és szakképzett munkaerő. A zöldség-gyümölcs ágazatban a termelés mintegy kétharmadát a szezonálisan foglalkoztatott munkaerő végzi, az egyharmada pedig az állandó foglalkoztatottakhoz kötődik. Mivel az egyes munkafázisok nagyon szűk és szoros határidőkhöz kötöttek, ezért ha egy-egy munkafolyamat kimarad vagy késik, az a teljes növényállomány megsemmisüléséhez vagy jelentős mennyiségi és minőségi termésveszteséghez vezethet. Bár a kertészeteket már az elmúlt években is kihívás elé állította a megfelelő számú idénymunkás felvétele, a koronavírus-járvány az idén tovább súlyosbította a helyzetet. A betegség megfékezését szolgáló korlátozások megnehezítik a határ túloldaláról ingázó, elsősorban román és ukrán vendégmunkások foglalkoztatását.

A vendégmunkások mellett megoldást jelenthet az is, ha a járvány miatt állásukat vesztett, korábban más területen dolgozó emberek ideiglenesen a mezőgazdaságban vállalnak munkát. Ezt célozza az agrártárca Munkaszüret néven indított kezdeményezése is. A program lényege, hogy a minisztérium által létrehozott honlapon a felek a lehető legkönnyebben megtalálják egymást. Az online platform tehát az agrár- és élelmiszeripari cégeket összeköti a potenciális munkavállalókkal.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem