13 °C Budapest
Retteghetsz, ha ez a szakmád: ők fogják tőled elvenni a melót

Retteghetsz, ha ez a szakmád: ők fogják tőled elvenni a melót

2017. szeptember 16. 16:00

Egyre több munkahelyen helyettesítik robotokkal az emberi munkaerőt. Összeszedték melyek a leginkább érintett ágazatok.

Ha bárki megkérdez egy jövőkutatót, hogy mi a helyzet a robotokkal, akkor biztos azt fogja válaszolni, hogy rövid időn belül rengeteg ipari ágazatot fognak átalakítani. Ám mi van akkor, hogyha ez a rövid idő már nem is áll köztünk és a robotok között, hanem azok már régen megérkeztek? Mióta a technológiai fejlődés aktívan beavatkozik az emberek mindennapjaiba, azóta vannak olyanok, akik félnek attól, hogy e miatt megszűnik majd az állásuk. De biztos, hogy így is fog történni?

Anno az ipari forradalom idején Angliában is tüntettek elég sokan a gépek ellen, szétverték a gépeket, de az idő bebizonyította, hogy ez nagyon jól jött, és az emberiség egyre gazdagodott az ipari forradalom óta. Gyakorlatilag ez zajlik most is. Én meg vagyok győződve arról, hogy ezt mi irányítjuk és abba az irányba tereljük, hogy a saját érdekeinket szolgálja.

- mondta el Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a Portfolionak adott interjújában.

Ilyen értelemben tehát nem feltétlenül van okunk aggodalomra, hiszen úgy látszik ez a világ rendje. Ezen az állásponton van Ray Kurzweil feltaláló és jövőkutató is. Szerinte a múlt munkáit fogják átvenni robotok, amik helyett majd találunk fel új, izgalmasabb munkákat. És hogy mik lesznek ezek a modern munkák? Azt természetesen nem tudni, mert még nem találták fel őket. Azonban Kurzweil optimista és azzal érvel, hogy bár a múlt század óta rengeteg emberkéz végezte munka lett a robotoké, bizonyos humán ágazatok sokkal behatóbb és alaposabb termékeket illetve tudást állítanak elő. Ilyenek manapság például a zene, az irodalom, a tudomány és a technológia legújabb vívmányai.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi történik azonban azokkal az ágazatokkal, ahol az automatizálás már nem csupán a jövő zenéje, hanem sokkal inkább a valóság? Az O*NET (Occupational Information Network) megvizsgálta, hogy mekkora a robot munkaerő hányada bizonyos munkakörökben az Egyesült Államokban. Az automatizálás fokát egy 0-100-ig terjedő skálán pontozták. Azok a munkahelyek, amik 50 pont körüli értéket kaptak mérsékelten automatizáltak, míg a 75 pont környékén végző állásokban már jobbára robotok végzik a munkát.

Bár a kutatatás az USA-ban készült, a foglalkozási listát átböngészve belátható időn belül Magyarországon is megjelenhet az a tendencia, hogy a listán szereplő állásokat robotok fogják betölteni az emberek helyett.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?