15 °C Budapest
Szegénységéről vallott Bárdos András: tudja, milyen éhezni

Szegénységéről vallott Bárdos András: tudja, milyen éhezni

2017. június 24. 16:00

Bárdos Andrást évtizedek óta láthatják a tévé képernyőjén a nézők, pedig pályája elején sportriporternek készült, mégis feladta álmát. Döntésében nagy szerepet játszott a pénz, akkoriban ugyanis - ahogy ő fogalmazott - szó szerint éheztek.

A nagyobb televíziókat végigjárta már Bárdos András több évtizedes tévés pályafutása során. Jelenleg egyetemi docens és egy könyvkiadó társtulajdonosa. Eredetileg sportriporter akart lenni, részben anyagi okok miatt mégis otthagyta a Magyar Rádiót a televíziózás kedvéért.

Egyrészt nagyon keveset kerestem; együtt éltem egy lánnyal, aki még tanult, és a szó szoros értelmében éheztünk. Nagyon meg kellett gondolnunk, mit teszünk a zsemlébe. Amikor hívtak a televízióhoz, ezt végig kellett gondolnom. Egyébként ez volt életemben az első és az utolsó döntés, amelyben ekkora szerepet játszott a pénz"

- mondta Bárdos András a Hot! magazinnak. Hozzátette, a váltásban az is közrejátszott, hogy nagyon lefelé ment a magyar sport, különösen a foci, és nem lett volna kedve a borzalmas vereségeket közvetíteni.

Bár az elmúlt évtizedek során nagy változások történtek a munkaerőpiacon, nem nagyon változtak azok a tényezők, amelyek miatt munkahelyváltáson, vagy épp pályamódosításon gondolkodnak a munkavállalók. Bárdost döntése mögött részben szakmai, részben pedig anyagi okok álltak.

Egy váltás mindig rejt magában kockázatot, a magyar munkavállalók többsége azonban már nem fél a munkahelyváltástól. Egyre többen nyitottak az új lehetőségekre, de aktívan csak nagyon kevesen keresgélnek. Egy tavaly év végi kutatás szerint a megkérdezettek 62 százaléka gondolja úgy, hogy 6 hónapon belül el tudna helyezkedni egy hasonló pozícióban, és még ennél is többen, 71 százalék nyilatkozott úgy, hogy ha más területen is, de biztosan találna állást. Tavaly a legintenzívebb időszak február-július volt a munkaerőpiacon: ebben a fél évben minden ötödik munkavállaló váltott, egyharmaduk csak cégen belül a pozícióját cserélte le, míg kétharmaduk a munkahelyét is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A megkérdezettek egyharmada személyes célok megvalósítása miatt váltott, míg egyötöde a jobb munkáltatói csomag miatt hozta meg a döntését, és közel ugyanennyien azért, mert valamilyen egyéb szempontból nem voltak elégedettek a munkáltatójukkal.

A munkaerőpiac élénkülése ugyanakkor jó hatással van az alkalmazottak elégedettségére: a munkavállalók 61 százaléka érzi jól magát a helyén. Elsősorban a 18-24 évesek és a Közép-Dunántúlon dolgozók elégedettek az állásukkal, és már csak minden tizedik munkavállaló jár be kifejezetten rossz szájízzel dolgozni.
Ugyanakkor a pozitív tendenciák ellenére még mindig elmaradunk a globális átlagtól: a listavezető Egyesült Államokban például a munkavállalók 84 százaléka szereti az állását, és a szomszédos Ausztriában is a dolgozók 75 százaléka érzi jól magát a munkahelyén. Ez azt jelzi, hogy a hazai vállalatoknak van még tennivalójuk ezen a téren.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16